Cimatura: Talismanul italian împotriva deochiului

 Cimatura este un talisman italian purtat tradițional la gât sau atârnat deasupra patului unui bebeluș pentru a proteja față de ochiul rău ori deochi. Confecționat, de obicei, din argint, constă din mai multe simboluri, atașate toate de piesă principala reprezentând o ramură de virnanţ (Ruta graveolens), o plantă medicinală, aromată, după care a fost numit talismanul, adică "cimatura".


Unii pretind că părțile sale componente ar fi asociate cu un simbolism creștin, iar alții că ar avea o origine etruscă, ar fi avut o semnificație magică încă din antichitate, toate emblemele sale fiind corelate cu zeița Diana, divinitatea vânătorii și a lunii.         

                                   

Cimatura: Talismanul italian împotriva deochiului

De altfel, cimaruta se pare că a fost "împrumutată" de vrăjitoarele americane de proveniență italiană, practicanți ai "religiei vrăjitoriei", ritualilor neopăgâne Stregheria sau Streghe.


Părțile componente ale acestui talisman sunt, de obicei, o ramură de virnanţ, un trandafir, o mână țînând fie o bagheta, fie o sabie, o inimă cuprinsă de flăcări, un pește, o semilună / lună în creștere, un șarpe, o bufniță, un coif medieval cu pene, o floare de verbină, un delfin, un cocoș și un vultur. În alte versiuni apar elemente simbolice cum ar fi o cheie, un pumnal, o pasăre, o luna plină, ori un trifoi.


În interpretarea din perspectiva antică, unele din aceste simboluri ar avea următoarele semnificații:


- Șarpele, o emblemă a lui Hecate, zeița ori spiritul străvechii vrăjitorii, și un semn de respect față de această divinitate.


- Semiluna ar reprezenta venerarea originii vieții,regăsită în multe religii, dar și un simbol al zeiței Diana.


- Cheia, o întruchipare obișnuită a lui Isis și Diana, a cheilor către împărăția cerurilor.


- Inima, o emblemă a preacuratei Diana Virgo (corelată apoi cu Fecioara Maria). 


- Pasărea, o posibilă aluzie la zeița cerurilor.


- Trifoiul, semnificand zeița întreită, adică Regina Cerului, cea a Pământului și cea a Iadului (sau, în creștinism, conceptul Sfintei Treimi).


- Argintul, un metal specific Dianei, zeița lunii. 


Talismanul lui Solomon

Cimatura: Talismanul italian împotriva deochiului Cimatura: Talismanul italian împotriva deochiului Reviewed by Diana Popescu on februarie 14, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.