2 octombrie: Ziua Îngerilor Păzitori

 Ziua Îngerilor Păzitori din 2 octombrie este dedicată an de an recunoașterii și mulțumirilor îngerilor păzitori din viața noastră, învățării despre rolul pe care-l au aceștia în existența noastră și al  semnificației lor în diferite culturi și religii.


2 octombrie este și o zi oficială a bisericii catolice având scopul de a comemora îngerii păzitori. Cu acest prilej, catolicii înalță altare  de onorare a îngerilor păzitori încă din secolul al IV-lea. 


Devoțiunea față de îngeri este o tradiție străveche pe care biserica creștină a moștenit-o de la iudaism. A început să se dezvolte odată cu nașterea tradiției monastice și a fost marcată de ordinul franciscan în anii 1.500. Aceasta, asemeni altor sărbători, a fost amplasată în Calendarul Roman General în 1607, de către papa Paul al V-lea. 

                                        

2 octombrie: Ziua Îngerilor Păzitori

A fost inițial considerată de catolici ca o sărbătoare dublă, crezându-se că era intenționată să fie un fel de suplimentare a sărbătorii Sfântului Mihail, întrucât biserica onora, inițial, dată de 29 septembrie, atât în amintirea îngerilor, cât și a Sfântului Mihail.


Papa Clement al X-lea a înălțat-o la rangul de obligatorie dublă și, în fine, papa Leon al XIV-lea a ridicat-o la rangul de sărbătoare dublă majoră. Din 1796, a devenit una memorială obligatorie.


Pe 20 octombrie 1795, papa Pius al VI-lea a acordat o indulgență parțială, oricând, când, cu căință și devoțiune din inimă, oricine rostea cu credință, rugăciunea îngerilor păzitori. Iată și rugăciunea:  "Înger al lui Dumnezeu, păzitorul meu drag, a cărui dragoste are grijă de mine aici, fii alături de mine toată ziua asta, pentru a străluci și a păzi, a guverna și îndruma. Amin."


Papa Pius al VII-lea a acordat, de asemeni, o indulgență cu ocazia Zilei îngerilor Păzitori, celor care spuneau rugăciunea dimineața și seara de-a lungul zilelor dintr-un întreg an. Apoi, a întocmit o altă indulgență plenară celor care rosteau frecvent această rugăciunea înainte de ceasul morții lor.


Papa Ioan al XXIII-lea a scris despre Sărbătorea Îngerilor Păzitori: " Trebuie să ne amintim cât de admirabilă a fost intenția Providenței Divine prin a încredința îngerilor misiunea de a veghea asupra întregii omenirii și a ființelor umane individuale, ca nu cumva să cadă pradă pricolelor grave pe care le întâlnesc."


Îngerii zodiilor | Care este îngerul tău păzitor?


Conform credinței catolice, atât creștinii, cât și necreștinii au câte un înger gardian desemnat fiecăruia, care le dăruiește călăuzire în decursul vieților lor. Acești îngeri ar fi din treapta cea mai de jos a semenilor lor, protejând față de demoni și încurajând oamenii să facă numai bine. Oricine s-ar reuni cu îngerul său păzitor când ar ajunge în rai!


În Biblia ebraică, îngerilor li se dădeau și misiuni de a interveni și în treburile oamenilor, și sunt menționați ca și călăuze și intermediari între planul divin și cel uman.


1 octombrie: Ziua Internațională a Cafelei


Psalmul 91:11 este frecvent citat ca o mărturie despre existența îngerilor păzitori: "Căci El va porunci îngerilor Săi să te păzească în toate căile tale".


Noul Testament specifică, de asemeni, despre îngeri care fac legătura între Dumnezeu și om. 


În Islam, se crede în conceptul "mu' aggibat", care are conexiune cu îngerii păzitori. Unii musulmani sunt încredințați că oricine are doi îngeri gardieni, unul din fața lui, și unul din spatele său. 


2 octombrie: Ziua Internațională a Nonviolenței

2 octombrie: Ziua Îngerilor Păzitori 2 octombrie: Ziua Îngerilor Păzitori Reviewed by Diana Popescu on octombrie 01, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.