2 noiembrie Ziua Morților | Dia de los Muertos

 Ziua Morților sau Dia de los Muertos este o sărbătoare tradițională mexicană, ce are loc în fiecare an pe 2 noiembrie. În această zi, se crede că sufletele morților se reîntorc pe pământ pentru a-și vizita membrii în viață ai familiei. Mulți oameni o celebrează mergând la mormintele persoanelor îndrăgite decedate și înălțând acestora altare cu mâncărurile, băuturile și fotografiile lor preferate.


Oamenii străvechi indigeni din Mexic au practicat rituauri de celebrae a strămoșilor încă din 3.000 de ani în urmă. Sărbătoarea care este acum Ziua Morților | Dia de los Muertos se desfășorră originar în a nouă luna a calendarului aztec. În secolul al XX-lea,  festivitățile acestei consacrari au fost condensat la numai trei zile marcate de Dia de los Muertos adică Halloween-ul din 31 octombrie, Ziua Inocentilor pe 1 Noiembrie și Ziua Morților pe 2 noiembrie.        

             


La Catrina este unul dntre cele mai recunoscute personaje de Ziua Morților, un chelet feminin remarcabil printr-un machiaj vibrant al fetei și o pălărie imensă, formidabilă. La Catrina, Doamna Morții venerată de azteci, la proteja persoanele dragi plecate dintre ei, călăuzindu-le prin stadiile finale ale ciclurilor vieții și morții. La Catrina cum este cunoascuta astăzi a fost creată de la începuturile anilor 1.900 de controversatul desenator politic Jose  Guadalupe Posada. Artistul și soțul lui Frida Kahlo, Diego Rivera, a inclus La Catrina lui Jose Guadalupe Posada într-una din frescel sale înfățișând 400 de ani ai istoriei mexicane. 


1 noiembrie: Ziua Lumânării Parfumate


Planurile pentru Dia de los Muertos sunt făcute de-a lungul întregului an. Sunt dăruite, cu această ocazie, jucării copiilor morți și sticle cu alcoool și ulcioare cu baututura "alote" adulților decedați. Cele mai multe familii își decorează mormintele cu ofrande ce includ frecvent flori de gălbenele. Se spune că aceste  flori atrag sufletele mortilot către darurile pentru ele, iar parfumul puternc și petalele  lor strălucitoare ghidează spiritele morților de  la cimitire spre casele lor. 


2 noiembrie: Ziua Internațională de Eliminare a Impunității pentru Agresiunile împotriva Jurnaliștilor

2 noiembrie Ziua Morților | Dia de los Muertos 2 noiembrie Ziua Morților | Dia de los Muertos Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 01, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.