10 ianuarie: Ziua Ligii Națiunilor Unite

 Ziua Ligii Națiunilor Unite, marcată în fiecare an pe 10 ianuarie, este dedicată acestei organizații înființate în 1920, ce a fost aprobată în anul următor de 42 de națiuni. Țelul acestei organizații internaționale, care nu mai ființează astăzi, a fost să mențînă pacea mondială și să promoveze cooperarea internațională. Alte priorități ale sale au fost dezarmarea, evitarea războiului prin securitatea colectivă, rezolvarea conflictelor internaționale prin diplomație, negocieri, și mărirea bunăstării globale. 


Fondată după primul război mondial, Liga Națiunilor este considerată precursoarea ONU. Pe 28 iunie 1919, convenția Ligii Națiunilor a fost semnată în cadrul Tratatului de la Versailles și organizația s-a materializat în ianuarie 1920. Liga consta dintr-o Adunare Generală care reprezenta toate statele, un Consiliu Executiv cu patru membri permanenți și nouă aleși, și un Secretariat Permanent reprezentând serviciul civil. Marea Britanie, Franța, Italia și Japonia au fost membri permanenți ai Consiliului Executiv. Aceste țări erau responsabile pentru punerea în vigoare a rezoluțiilor sale, sancțiuni economice și armate.   

                                     

10 ianuarie: Ziua Ligii Națiunilor Unite

Liga a avut 58 de membri în prima sa perioada, ce a durat din 28 septembrie 1934 până pe 23 februarie 1935. În ciuda realizărilor sale, s-a confruntat, de asemeni, cu unele eșecuri. Prin anii 1930 a fost incapabilă să reziste împotriva amenințările Axei, pe când SUA era gata să i se alăture. În cele din urmă, credibilitatea sa a început să scadă și națiuni precum Japona, Italia, Spania, Germania și altele s-au retras din ea. 


9 ianuarie: Ziua Internațională a Coregrafilor


În decursul celui de-al doilea război mondial, Liga Națiunilor a eșuat să-și îndeplinească obiectivele. Mulți alți membri au părăsit-o și s-au îndreptat spre sisteme de alianțe și blocuri de putere tradiționale. Liga s-a dezintegrat pe 19 aprilie 1946. Țelurile sale s-au întrepătruns cu cele ale ONU, care a clădit o structură mult mai rezilientă, cu membri dedicați și metode și instrumente de prevenire mai eficiente. 


10 ianuarie: Ziua de Apreciere a Plantelor de Casă

10 ianuarie: Ziua Ligii Națiunilor Unite 10 ianuarie: Ziua Ligii Națiunilor Unite Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 09, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.