17 aprilie: Ziua Internațională de Apreciere a Liliacului

 Ziua Internațională de Apreciere a Liliacului din 17 aprilie ne oferă an de an șansade a ne arăta prețuirea pentru această viețuitoare zburătoare nocturnă. Pe lângă faptul că ne dă o scuză pentru a revedea filmele cu Batman, această zi ne crează și oportunitatea de a învăța mai multe despre rolul crucial al liliacului în ecosistem și biodiversitate. 


Există peste 1.400 de diferite specii de lilieci în lume și, contrar opiniei populare, aceștia nu sunt orbi!


Organizația "Bat Conservation Internațional" (BCI) / "Internaționala Conservării Liliacului" a fost fondată în 1982 de un grup de oameni de știință preocupați de necesitatea recunoașterii protejării liliecilor. Liliecii contribuie semnificativ la eliminarea dăunătorilor, fertilizarea pământului și polenizarea fructelor și florilor. BCI țintește să conserve liliecii și habitaturile lor printr-o combinație de educare și cercetare.    

                                 

17 aprilie: Ziua Internațională de Apreciere a Liliacului

Activități umane precum despădurirea, mineritul și turismul iresponsabil au determinat o scădere substanțială a populației liliecilor. Aceștia au fost adeseori puțin studiați și înțeleși. Sunt percepuți, frecvent, ca a răspândi boli, pe când, în realitate, ajută la menținerea redusă a dăunătorilor. 


Între 2014 și 2018, BCI a identificat 35 de specii aflate în pericol critic de dispariție,care au devenit prioritare în protejare.


Aceste specii sunt răspândite în toată lumea, inclusiv în America și Filipine. 


16 aprilie: Ziua Mondială "Punct și Virgulă" (;)


Lucruri interesante despre lilieci


- Cea mai veche specie confirmată de liliac din lume este Onychonycteris, despre care se crede că a trăit în perioada eocenului.


- În 1831, naturalistul german Friederich von Eschscholtz a fost primul om de știință care a documentat despre cel mai mare liliac din lume, cel gigantic, cu o coroana aurie. 


- În funcție de specie, liliecii mănâncă o varietate de lucruri, fructe, insecte, nectar și chiar sânge.


- Un singur liliac poate mânca circa 1.200 de țânțari într-o singură oră!


- Liliecii pot digera fructe de mango și alte alimente în numai 20 de minute.


- Liliecii vampiri nu sug sângele. Ei fac o rană și apoi ling sângele din aceasta.


- Există peste 1.400 de specii de lilieci, circa un sfert din numărul total de mamifere. 


17 aprilie: Ziua Internațională a Poeziei Haiku


17 aprilie: Ziua Internațională de Apreciere a Liliacului 17 aprilie: Ziua Internațională de Apreciere a Liliacului Reviewed by Diana Popescu on aprilie 16, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.