28 mai: Ziua Mondială a Foamei

 Ziua Mondială a Foamei este marcată anual pe 28 mai pentru a crește conștientizarea despre cei mai mulți de 820 de milioane de oameni trăind într-o foame cronică și a incuraja acțiunea de a se pune capăt acestui lucru incredibil. O mare parte a populației a suferit din cauza foamei încă de la începuturile omenirii. Aceasta duce la malnutriție, oprirea din creștere a copiilor și chiar moarte. 


Potrivit "Hunger Project" ("Proiectul Foamei"), foamea ucide mai multe ființe umane decât SIDA, malaria și tuberculoza la un loc, și este preponderentă îndeosebi în Africa și America de Sud.   

 

28 mai: Ziua Mondială a Foamei

Chiar dacă foamea a afectat omenirea din timpuri străvechi, a existat și o luptă acerbă împotriva sa. Conform filosofului Simone Weil, oamenii au lucrat dintotdeauna împreună pentru a se asigura că cei înfometați sunt hrăniți. Egiptenii din antichitate îi ajutau pe cei înfometați pentru a se bucura de avantaje în viața de apoi. De asemeni, după introducerea piețelor, spune Weil, societățile umane și-au împărtășit hrana pentru a evita foametea sau a se îndura foamea împreună. 


Înainte de secolul al XIX-lea, organizații creștine și filantropi au făcut eforturi pentru ajutorarea celor afectați de foame. 


După cel de-al doilea război mondial, noile formate Națiuni Unite au început să conducă lupta contra foametei. După înființarea sa, ONU a fondat FAO, WPF și IDAF pentru a promova securitatea alimentației și dezvoltarea agricolă.   


Spre finele anilor 1970, organizații internaționale ca IMF și Banca Mondială s-au focalizat spre dezvoltarea țărilor afectate de foame, precum Etiopia. 


În secolul al XX-lea opinia prevalentă a fost că foametea era o problemă de cerere depășind aprovizionarea. Oricum, această abordare a fost contrazisă de cercetările economistului Amartya Sen, care a demonstrat cu succes că foametea din timpurile moderne a fost o problemă de distribuție sau a fost provocată de politici guvernamentale în economii dezvoltate sau în curs de dezvoltare. În 1998, Sen a câștigat un Premiu Nobel pentru aceste cercetări. 


Ziua Mondială a Foamei a fost inițiată în 2019 de către Hunger Project. 


27 mai: Ziua Pianului Mecanic de Stil Vechi


Lucruri interesante despre foame


- 17 de milioane de copii sunt născuți subnutriți în fiecare an întrucât mamele lor au o alimentație foarte săracă.


- 11% din populația globului, circa 805 de milioane de oameni merg la culcare subnutriți ori chiar înfometați în fiecare noapte.


- Producția globală de alimente este necesară pentru a hrăni toți cei șapte miliarde de oameni de pe planetă.


- India a trecut printr-o mai mare creștere economică în ultimii ani, dar 14% din populația sa este subnutrită. 


- Aproximativ 98% din foametea globală este concentrată în țările subdezvoltate. 


28 mai: Ziua Hamburgerului

28 mai: Ziua Mondială a Foamei 28 mai: Ziua Mondială a Foamei Reviewed by Diana Popescu on mai 27, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.