29 mai: Ziua Muntelui Everest

 Ziua Muntelui Everest este celebrată anual pe 29 mai. Data a fost aleasă pentru a-i onora pe alpiniștii Sir Edmund Hillary și Tenzing Norgay Sherpa, care s-au cățărat pe munte în acea zi, în anul 1953. Cucerirea Everestului este o realizare la care mulți oameni visează, dar numai puțini o pot duce la bun sfârșit. Urcarea pe cel mai înalt munte din lume este însoțită de mari riscuri, amenințând viața, și necesită o foarte bună formă fizică.


Muntele Everest este cunoscut ca cel mai înalt de deasupra nivelului marii. El se înalță în secțiunea muntoasă Mahalangur Himal din Himalaya. Are o înălțime de circa 8.840 de metri. Există două rute folosite pentru ascensiunea sa. Prima este cea standard, care se apropie de vârf din sud-estul Nepalului. Cealaltă pornește din nordul Tibetului. Pe lângă alte probleme asociate urcării pe Everest sunt răul de înălțime, vremea, vântul și avalanșele.    

                                  

29 mai: Ziua Muntelui Everest

Cățărarea pe muntele Everest ne amintește că orice ne este posibil când suntem hotărâți, determinați. Sărbătoarea din 29 mai este dedicată cutezanței și rezistenței umane. Este nevoie de foarte mult curaj pentru a ne angaja într-o astfel de misiune, foarte periculoasă. Oameni din toată lumea sunt însă îmboldiți să își încerce norocul și să își vadă un astfel de vis împlinit. 


Sărbătoarea crește, totodată, conștientizarea despre minunățiile naturii și ne încurajează să luăm măsuri ferme de protejare a munților. 


28 mai: Ziua Mondială a Foamei


Repere din istoria Zilei Muntelui Everest


- Anii 1920: Britanicii fac mai multe expediții de cățărare pe muntele Everest.


- 1953: Britanicii au parte de o împlinire în acest sens într-o a noua expediție.


- 1953: Tenzing Norgay și Edmund Hillary cuceresc vârful Everestului.


- 2020: Autoritățile nepaleze și chineze confirmă înălțimea Everestului ca fiind de 8.840 de metri.


Lucruri interesante despre muntele Everest


- Este amplasat la frontiera dintre China și Nepal.


- Peste 4.000 de oameni au fost înregistrați ca având succes în ascensiunea acestui munte.


- "Fereastrele" către piscul Everestului se deschid când sunt condiții îndeajuns de favorabile pentru alpiniști, în luna mai și, apoi, pe mai o scurtă perioadă, în septembrie.  


29 mai: Ziua Învață despre Compost

29 mai: Ziua Muntelui Everest 29 mai: Ziua Muntelui Everest Reviewed by Diana Popescu on mai 28, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.