Iepurele: Simbol și semnificație

 În multe civilizații străvechi, iepurele a fost etichetat ca un "animal lunar" întrucât petele întunecate de pe lună sugerau imaginea unor iepuri sărind. Astfel, în Mexicul de altădată, unde iepurele ("sehtli") era, de asemeni, al optulea din cele 20 simboluri ale zilelor din calendarul aztec, iepurele lunar era reprezentat de o hieroglifă în forma literei U. În China antică, iepurele lunar era înfățișat strivind bețe de scorțișoară într-un mojar și era considerat un simbol al longevității.


În cultura buddhistă, cea celtică, cea hotentotă și cea a Chinei antice, în mod similar, iepurele era corelat cu luna. Alte conotații simbolice au avut de a face cu caracteristici reale sau legendare ale sale, precum vigilența, întrucât se spunea că animalul dormea cu ochii deschiși.         


Iepurele: Simbol și semnificație

Doctorii medievali pretindeau, totodată, că mâncatul cărnii sale provoca insomnie. Pe de altă parte, în antichitatea clasică, hrănirea cu o astfel de mâncare era înzestrată cu capacitatea de a face o persoană frumoasă timp de nouă zile. 


A existat, pe larg, credința că iepurele se sperie foarte ușor. În simbolismul medieval, un om înarmat fugind de un iepure era personificarea "ignavia" sau lașității. Fertilitatea sa excesivă și promptitudinea de a se împerechea l-au făcut un simbol al lascivității. Cu toate astea, un iepure alb portretizat stând la picioarele Fecioarei Maria este un simbol al triumfului asupra "cărnii", dorințelor carnale.


Iepurele de Paște, împreună cu oul fertilității, a avut un rol important în tradițiile din Europa Centrală de întâmpinare a primăverii.


Lucrarea creștină timpurie "Physiologus" menționa o particularitate a iepurelui: cu picioarele sale mai scurte din față, poate alerga repede când urcă un deal, scăpând de urmăritorii săi. "Caută tu, în același fel, stânca, când câinele răului, demonul, te urmărește... Dacă te vede alergând la vale, cu inima ta legată de lucrurile acestei lumi, el se apropie rapid, ajutat de confuzia gândurilor tale. Lasă-l, însă, să vadă că alergi cu voința lui Dumnezeucatre adevărata stâncă a Domnului nostru Iisus Hristos, urcându-te pe culmea virtuții, iar câinele se va întoarce din drum, așa cum scrie David în Psalmul 34." Acest pasaj poate explica frecvența cu care iepurele apare în iconografia creștină.


Lipsa de apărare a iepurelui îl face un simbol natural al umanității care trebuie să-și pună încrederea în Dumnezeu. Iepurii ronțăind struguri simbolizează aparent sufletele din rai, care se pot bucura în siguranță de fructele vieții veșnice. 


Porcul mistreț: Simbol și semnificație


A apărut adeseori imaginea a trei iepuri într-un cerc, cu urechile lor formând un triunghi, aparent o imagine de întruchipare a Sfintei Treimi sau a cursului fugar (circular) al timpului.


Anticii au atribuit predominant trăsături pozitive iepurelui. Conform lui Plutarh, viteza și vigilența sa aveau o calitate "divină". Potrivit lui Pliniu cel Bătrân, acest animal favorit al zeiței Afrodita era foate benefic pentru femei: carnea lui făcea fertile femeile sterile, iar mâncatul testiculelor lor favoriza nașterea unui copil masculin. 


Magicianul Apollonius din Tyana (primul secol după Hristos) recomanda ca un iepure să fie de trei ori purtat în jurul patului unei femeie pe cale să nască pentru a-i ușura chinurile facerii. 


Iepurele este al patrulea semn al străvechiului calendar chinezesc. Pictura a șase băieți înconjurând un cap de iepure simboliza dorința, exprimată în vremea festivalului lunar, ca odraslele unei familii să se înalte cu ușurință în ierarhia serviciului civil. Din cauza asocierii sale cu luna, iepurele este un animal Yin. El are un rol special într-o legendă buddhistă: un iepure, cuprins de milă față de înfometatul Buddha, a sărit în foc pentru a-i furniza hrană, și a devenit astfel un simbol al autosacrificiului și credinței în mântuire. 


În miturile americanilor nativi, iepurele reprezenta un erou al unei anumite națiuni, ca Gluskabe ori Manabozho, creatorul lumii în starea sa prezentă. Un personaj pus pe farse și înșelăciuni, iepurele păcălea animale puternice ca urșii și bizonii. 


În simbolismul psihologic, nici viteza, și nici timiditatea iepurelui nu sunt importante, ci mai curând rata cu care se multiplică, ceea ce-l indică drept un simbol al fertilității și senzualității fierbinți. 


Căprioara: Simbol și semnificație

Iepurele: Simbol și semnificație Iepurele: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on mai 14, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.