19 noiembrie: Ziua Antreprenoriatului Femeilor

 Ziua Antreprenoriatului Femeilor este marcată anual pe 19 noiembrie pentru a onora astfel de femei și a evidenția contribuțiile lor la comunitatea antreprenorială. În ciuda avansurilor făcute de antreprenorii femei începând cu revoluția indistriala, barierele legate de gen, presiune socială, acces la fonduri și lipsă de educație restrâng încă dezvoltarea acestora.


Ziua Antreprenoriatului Femeilor este organizată de WEDO (Women's Entrepreneurship Day Organization/ Organizația Zilei Antreprenoriatului femeilor) și recunoscută de ONU și peste 120 de țări. 


Femeile au fost implicate de secole în întreprinderi antreprenoriale, dar nu au fost considerate antreprenori întrucât termenul era aplicat exclusiv bărbaților. În decursul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, cele mai multe afaceri deținute de femei era obținute fie prin moștenire, fie prin venituri personale suplimentare.                                                     


19 noiembrie: Ziua Antreprenoriatului Femeilor

Eliza Lucas Pickney din Carolina de Sud, SUA, a fost o femeie care a devenit lider în afaceri grație moștenirii sale. Ea a preluat, în 1739, plantațiile familiei sale când avea numai 16 ani, ajungând prima femeie înregistrată ca având o afacere din SUA. Femeile au început prin a fi proprietare de bordeluri, berării, taverne și magazine de vânzare cu amănuntul cam în aceeași perioadă. Oricum, din cauza prejudecăților sociale despe ce treburi ar fi trebuit și ce nu să facă o femeie, aceste afaceri erau văzute ca rușinoase. 


În anii 1900, percepția publică s-a schimbat către orientări progresiste, și feminismul a fost acceptat pe larg ca mișcare. Acest lucru le-a permis oamenilor să se refere la femeile din afaceri ca femei antreprenori. 


18 noiembrie: Ziua Lumii Oculte


În lume, au fost fondate variate organizații spre finele anilor 1980 și în anii 1990 pentru a furniza educație și a finanța femeile antreprenori. Dar, nici una dintre acestea nu a fost îndeajuns pentru a pune femeile pe picior de egalitate cu bărbații.


Din 2000, s-a înregistrat o creștere în sprijinul și atenția acordate femeilor antreprenori, iar acum, femeile din afaceri au un mai mare acces la finanțare decât anterior. 


Pe plan global, femeile dețin 36% din micile afaceri. În Ghana este marcată cea mai mare rată din lume, cu 46,49% din afacerile private aparținând femeilor. Femeile antreprenori au, de obicei, o vârstă între 40 și 59 de ani. 


19 noiembrie: Ziua Internațională de Comemorare a Jurnaliștilor

19 noiembrie: Ziua Antreprenoriatului Femeilor 19 noiembrie: Ziua Antreprenoriatului Femeilor Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 18, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.