2 mai: Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea cel Nou (Patelarie), Patriarhul Constantinopolului
Celebrat pe 2 mai, Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea cel Nou Patelarie, făcător de minuni din Lubensk, cu numele lumesc de Alexis, s-a născut în anul 1560, pe insula Creta, în pioasa familie grecească Patelarios. În pofida înaltei sale educații și poziții sociale, a fost atras de viața asceților creștini.
După moartea tatălui său, a devenit novice într-una din mănăstirile din Tesalonic, cu numele de Anania. De aici, mai târziu, a mers la mănăstirea Esphigmenou de pe muntele Athos, unde și-a îndeplinit însărcinările în trapeză (zona de masă).
De la Athos, a călătorit la mănăstirile palestiniene, unde a fost călugărit cu numele de Atanasie. La întoarcerea sa la Tesalonic, a fost hirotonisit preot și a răspândit Evanghelia printre valahi și moldoveni, pentru care a tradus Psaltirea din limba greacă. Câteodată, Sfântul s-a dus pe muntele Arhos pentru a avea parte de singurătate și a cere binecuvântarea lui Dumnezeu în munca sa pastorală. Sfințenia traiului său a atras atenția multor clerici care-și doreau să vadă un adevărat propăvăduitor al credinței creștine.
Prin abilitățile și darurile sale remarcabile, a fost remarcat de patriarhul Constantinopolului, Chiril I (1621-1623). Chemandu-l la el pe ascet, Chiril l-a numit predicator al tronului patriarha. Curând, Sfântul Atanasie a fost consacrat că episcop și a devenit mitropolit al Ierusalimului.
În acea vreme, pariarhul Chiril a fost calomniat naintea sultanului și a fost întemnițat pe insula Tenedos. Sfântul Atanasie și-a asumat tronul patriarhal pe 25 martie 1634, în ziua Bunei Vestiri.
Patriarhul Atanasie a dus o luptă neîncetată contra ereticilor, iezuiților și musulmanilor. După numai 40 de zile pe scaunul patriarhal, a fost eliminat de pe acesta prin intrigile dușmanilor ortodoxiei, și Chiril a revenit pe el.
Sfântul Atanasie a călătorit la Athos unde, o perioada, s-a dedicat în solitudine ascetismului. Apoi, a devenit iarăși patriarh și, din nou, după un an, a fost descăunat. După asta, a revenit la Tesalonic și și-a reînnoit conexiunile cu Sfântul Munte. Din cauza unor persecuții intolerabile a creștinilor de către musulmani, Sfântul a fost obligat repetat (între 1633 și 1643) să trimită petiții țarului rus Mihail (1613-1645), cerând ajutoare pentru biserica Constantinopolului.
Când traiul de la Tesalonic a devenit imposibil pentru Antonie, a fost silit să meargă în Moldova, sub protecția domnitorului Vasile Lupu, și s-a stabilit aici la mănăstirea Sfântului Nicolae, din apropiere de Galați, dar a tânjit pentru muntele Athos. L-a vizitat adeseori și a vrut să-și încheie viața acolo, dar Dumnezeu i-a rezervat altceva...
În anul 1652, după moartea patriarhului Chiril I, Sfântul Atanasie s-a întors pe scaunul patriarhal. A rămas pe acesta numai 15 zile, întrucât nu a fost acceptat de catolici și musulmani. În decursul ultimei sale slujbe patriarhale, a rostit o predică în care a denunțat pretențiile papale de a avea o jurisdicție universală asupra întregii biserici.
Persecutat de musulmani și iezuiți, slăbit fizic, a fost transferat la administrația bisericii din Constantinopol, mitropolitului Paisie, și s-a retras în Moldova, unde a fost numit administrator al mănăstirii Sfântului Nicolae din Galați.
1 mai: Sfânta Cuvioasă Isidora
Apoi, Sfântul Atanasie a plecat într-o călătorie în Rusia. În aprilie 1653 a fost întâlnit cu mari onoruri de patriarhul Nicon (1652-1658) și de țarul Alexei Mihailovici. Primind fonduri generoase pentru nevoile mănăstirii, Sfântul Atanasie s-a îndreptat înapoi, spre Galați, în decembrie 1653. Pe drum, s-a îmbolnăvit și a poposit la mănăstirea Schimbării la Față Mgarsk, din orașul Lubno, în februarie 1564.
Simțindu-și moartea apropiată, Sfântul și-a scris ultimul testament, și a adormit întru Domnul pe 5 aprilie. Egumenul Pertronie și frații de la acea mănăstire l-au înmormântat. Pe 1 februarie 1662, Sfântul Atanasie a fost slăvit că Sfânt și sărbătoarea sa a fost stabilită pe 2 mai.
Moaștele Sfântului Atanasie, slăvite prin numeroase minuni și semne, se odihnesc în orașul Harkov, în catedrala Bunei Vestiri.
2 mai: Aducerea Moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei
,%20Patriarhul%20Constantinopolului.jpeg)
Niciun comentariu: