Dalai Lama: 18 reguli în viaţă

Aceste 18 reguli, lectii de viaţă ale lui Dalai Lama sunt în conformitate cu universul ce vizează atât persoana ta, individualitatea ta, cât şi relaţia cu cei dragi, dar şi cu oamenii, în general. Sunt reguli ale trăirii în armonie cu tine însuţi şi cu lumea, fără a-ţi neglija resursele interioare şi fără a te lăsa în voia mediocrităţii şi delăsării.

Dalai Lama viaţă
1. Ţine seama că marea dragoste şi marile tale realizări implică mari riscuri. Riscul este asociat cu cele mai mari oportunităţi din viaţă. Dacă ceva nu ar fi riscant, atunci oricine ar putea face aceste lucruri şi, în acest fel, acesta ar fi ceva obişnuit şi nu "mare," "măreţ." Separă-te de mulţime ca unul care nu numai că îşi asumă riscuri, dar se bucură făcând asta. Siguranţa vieţii poate fi atât de confortabilă încât ajunge să devină plictisitoare.

2. Atunci când pierzi, nu trece cu vederea lecţia pe care o primeşti în acest fel. Dacă neglijezi ceea ce ar fi trebuit să înveţi, vei fi sortit să îţi repeţi greşeala. Eşecul este precursorul succesului. Lucrurile grele şi măreţe pe care vrei să le împlineşti nu pot veni fără nici un eşec. Acest fapt este corelat cu regula riscului menţionată anterior.

3. Respectă cei trei R:

Respect faţă de tine însuţi - Încrederea în tine însuţi este cheia succesului şi cineva care nu se respectă pe el însuşi nu poate crede în el însuşi. În acest mod, dacă nu te respecţi pe tine, nu ai nici o posibilitate să înfăptuieşti ceva măreţ, şi nici nu îi vei respecta pe alţii.

Respectul pentru alţii - Iar tu vei fi respectat la rândul tău. Oricine care nu îţi întoarce acest respect te lasă imediat să înţelegi că nu are rost să-ţi iroseşti timpul cu acesta, şi că acesta nu are nici un respect faţă de el însuşi. Evită oamenii slabi/nesiguri/apăsători pentru ei înşişi.

Responsabilitatea pentru acţiunile tale - Numai tu singur eşti responsabil pentru simţămintele tale, acţiunile tale, succesul tău, etc. Ai controlul complet al vieţii tale, aşa că nu încerca să îi învinovăţeşti pe alţii pentru greşelile ori ghinioanele tale.

4. Aminteşte-ţi că neobţinând ceea ce îţi doreşti este câteodată un nemaipomenit noroc. Nu tot ceea ce îţi doreşti este în mod necesar bine pentru tine pe termen lung. Dacă ceva pare să nu îţi mai meargă cumm trebuie în continuare, înseamnă că soarta poate să fi intervenit considerând că trebuie să o laşi baltă sau să revii la acest demers altădată. Universul lucrează pe căi misterioase şi trebuie să te încrezi în el. Asigură-te doar că nu îţi înţelegi greşit propriile greşeli atunci când Universul îţi transmite altceva.

5. Învaţă regulile, astfel încât să le încalci aşa cum se cuvine. Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Cele mai multe din ele sunt propagate de instituţii arhaice, corupte, care nu urmăresc altceva decât să subjuge şi să îşi menţină propria putere. Când vine clipa să le încalci, fii sigur că o faci aşa cum trebuie pentru a evita o pedeapsă. Dar, deasupra acestor lucruri, asigură-te că încalci cu adevărat regulile. Dacă o autoritate nu a fost pusă niciodată pusă sub semnul întrebării, ea poate stagna civilizaţia.

6. Nu permite ca o dispută măruntă să îţi afecteze o mare prietenie. În mod evident, prietenia este mai importantă decât luptele mărunte, dar, de fapt, numai puţini oameni pun în practică această regulă. Ei trebuie, de asemeni, să urmeze regulă 7 pentru a putea să facă faţă regulei 6.

7. Atunci când îţi dai seama că ai făcut o greşeală, ia imediat măsuri pentru a ţi-o corecta. Şi nu lăsa mândria să îţi stea în calea acestor paşi. Cere-ţi iertare, asumă-ţi intreagă responsabilitate. Aceste fapte vor da într-o sporită măsură dovada caracterului tău decât acţiunea iniţială prin care ai greşit.

8. Petrece-ţi câtva timp singur în fiecare zi. Indiferent ce faci, rezervă-ţi cel puţin 30 de minute pentru a fi singur într-un loc liniştit. În aşa fel, vei avea la dispoziţie cel puţin jumătate de oră pentru a examina ce se petrece în viaţa ta, pentru a te examina pe tine însuţi şi a-ţi da seama ce îţi doreşti. Indiferent dacă este vorba despre rugăciune, meditaţie, yoga sau golf, acest ritual este necesar. Legea atracţiei este cea mai bună pentru a-ţi petrece acest timp de unul singur.

9. Îmbrăţişează schimbarea, dar nu renunţă la valorile tale. Lumea este într-o schimbare constantă. Dacă nu eşti deschis către schimbare, eşti pe cale să ai o viaţă nenorocită. Tu, tu însuţi, eşti pe cale, de asemeni, să te schimbi, dar asta nu înseamnă că valorile tale se vor schimba şi ele. Întâmpină cu plăcere locuri noi, feţe noi şi noi iubiri, însă nu îţi schimba niciodată principiile tale esenţiale decât dacă ai motive puternice pentru a crede, în primul rând, că ai greşit în drumul spre ele.

10. Adu-ţi aminte că tăcerea este uneori cel mai bun răspuns. Tăcerea conduce către o contemplare relaxată în decursul căreia emoţiile au o influenţă mai mică, iar logica poate prelua controlul. De exemplu, într-o confruntare cu un prieten, rămâi tăcut în loc să te înverşunezi în mânie, un lucru care este mult mai eficient în finalul disputei şi are darul de a nu răni nici una din cele două părţi. Sau, ia-l în considerare pe Gandhi, care a învins Imperiul Britanic prin tăcere, printr-o comportare pacifistă. Tăcerea este instrumentul puternic pe care puţini îl aleg să îl folosească într-o acţiune iraţională. Ia în seamă acest lucru următoarea dată când te vei găsi într-o situaţie dificilă.

11. Trăieşte o viaţă bună, onorabilă. În acest fel, atunci când vei fi bătrân şi vei rememora ce ai făcut, vei fi capabil să te bucuri de lucrul ăsta încă o dată. Eşti pe cale să trăieşti cu acţiunile tale pentru restul vieţii tale, aşa că scuteşte-te de regrete şi frământare, şi trăieşte cu onoare acum. Lucrurile bune se îndreaptă către oameni buni. Nu vei fi niciodată pedepsit pentru că ai acţionat cu integritate ci, dimpotrivă, vei fi răsplătit.

12. O atmosferă iubitoare în casa ta este fundamentul vieţii tale. Această este o regulă pe care ai cel mai puţin puterea să o controlezi. Viaţa dinamică a familiei tale determină în cele din urmă atmosfera de acasă, dar nu poţi face nimic în acest sens atâta timp cât nu îi arăţi familiei că o iubeşti. Precum în regula numărul 3, dacă îţi respecţi (iubeşti) familia, ea va îţi da înapoi dragoste şi respect. Această regulă intră în joc şi când îţi întemeiezi o familie. Injectează dragoste în casa ta. Fă ca pereţii ei să strălucească de afecţiune. Acest lucru va pune baze solide vieţilor copiilor tăi.

13. Când ai neînţelegeri cu cei iubiţi, ocupă-te numai de situaţia prezentă. Nu aduce înapoi trecutul. Trecutul este constant, neschimbător. Aducându-l iarăşi pe tapet nu faci decât să introduci şi mai multă durere în situaţia prezentă. Această problemă se pune în special cu cei îndrăgiţi, întrucât relaţiile cu ei merg atât de departe în trecut şi sunt încinse de atâtea emoţii! Iartă orice acţiune trecută şi focalizează-te pe prezent.

14. Împărtăşeşte-ţi cunoaşterea. Este o cale de a atinge nemurirea. Fiecare om învaţă atât de mult pe durata vieţii sale! Împarte-ţi cunoaşterea cu oamenii cu care te întâlneşti, acest lucru îi poate ajuta cel puţin în călătoria lor prin existenţă. Cu mult mai important, împărtăşeşte-ţi eşecurile astfel încât alţii să nu le repete.

15. Fii binevoitor cu pământul. Pământul este locul unde trăim. Aşadar, acest lucru ar trebui să fie evident. A răni pământul este ca şi cum te-ai răni pe tine şi a răni viitorul copiilor tăi şi al celor dragi.

16. Măcar o dată pe an, cât mai frecvent posibil, mergi într-un loc unde nu ai mai fost niciodată. Experimenteza locuri noi şi lucruri noi. Poţi să te găseşti cu altcineva sau cu un alt loc care te poate face mult mai fericit decât în trecutele tale circumstanţe. Pământul este atât de vast, cu locuri unice şi frumoase, aşa că de ce nu ai porni să-l explorezi?

17. Aminteşte-ţi că cea mai bună relaţie este cea în care dragostea unuia faţă de celălalt întrece nevoia unuia faţă de celălalt. În caz contrar, înseamnă că relaţia respectivă trebuie să se încheie. Dacă ai nevoie de cineva mai mult decât îl iubeşti, este un semn de dependenţă, şi nu de afecţiune. Găseşte pe cineva întru care dragostea este forţa dominantă şi te vei găsi într-o relaţie mult mai împlinitoare.

18. Judecă-ţi succesul prin ce ai renunţat pentru a ajunge la el. Succesul nu este cu adevărat succes dacă ai făcut compromisuri cu tine însuţi şi cu cel iubit pentru a-l atinge. Hotărăşte-te ce vrei. Plănuieşte-ţi viaţa şi mergi în direcţia plănuită. Nu permite ca nici o parte din acest vis să se destrame pentru a nu trăi în regret tot restul vieţii tale.


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Lecţii de viaţă: Citate, aforisme, maxime 

Paulo Coehlo: 8 lecţii de viaţă 

Dalai Lama: Citate, maxime, aforisme
Dalai Lama: 18 reguli în viaţă Dalai Lama: 18 reguli în viaţă Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 24, 2015 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Multumesc din suflet pentru acest articol!Sunt lectii de viata pe care le intalnesti zi de zi oriunde si oricand.Cu unele m-am confruntat,iar celelalte le iau in calcul.O seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceste reguli ar trebuii sa-ti vina,imediat ,din interior,si asta depinde de ce inveti din copilarie!Toti suntem de fapt boabe de nisip ,din mai multe Universuri!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.