Superstiţii despre ardeii iuţi

În fiecare dimineaţă de sâmbătă, în familiile indiene hinduse are loc un ritual considerat ca având harul de a aduce noroc. Ele adună pe o sfoară 7 ardei iuţi verzi şi o lămâie, alcătuind un fel de ghirlandă care este agăţată într-o parte sigură a casei, de obicei sub masă, şi lăsată acolo până sâmbăta urmatare,cand este arsă şi înlocuită cu o alta, nouă.

Astfel de ghirlande pot fi văzute în India atârnând afară deasupra magazinelor, uşilor caselor şi birourilor, chiar şi vehicule precum ricşele şi camioanele.

Se pare că la originea acestei superstiţii se află o legendă despre Alakashmi ( sora zeiţei Lakshmi), despre care se spune că avea capacitatea de a alunga prosperitatea dintr-o gospodărie. În credinţa indienilor, lui Alakashmi îi plac alimentele acre, fierbinţi sau iuţi, iar atunci când soseşte la uşa unei case, se poate înfrupta cu hrană să favorită, fără a mai intra înăuntru şi a răpi belşugul unei familii.
Superstiţii ardeii iuţi

În sudul Italiei, ardeii iuţi sunt utilizaţi pentru protecţia personală, a maşinii sau faţă de ochiul rău/deochi ori bârfitorilor. Se obişnuieşte ca ardeii să fie înşiraţi pe o aţă agăţată în casă, la uşă sau pe balcon. Unii italieni preferă să poarte o imitaţie de ardei iute pe o brăţară ori un colier, capetele îndoite ale acestuia asemănându-se cu o pereche de coarne înzestrate cu darul de a ţine departe deochiul.

Într-o practică chinezească Feng Shui, exista superstiţia conform căreia oamenii de afaceri se asigurau că îşi vor mări veniturile atârnând un şirag de ardei iuţi pe uşă, în interior, Aceştia trebuie să fie daţi deoparte sau înlocuiţi când se uscau, astfel încât să nu atragă ghinioane. Se zice că această practică esra adecvată micilor afaceri, şi nu marilor corporaţii.

Într-o superstiţie occidentală, se spune că dacă mănânci mereu ardei iuţi întregi, cu totul, eşti ferit de răceli. Pe de altă parte, se credea că atunci când femeile însărcinate mâncau prea mulţi ardei iuţi, copiii lor urmau să sufere de urticare.

În superstiţiile nativilor americani, pentru a fi cât mai iuţi, astfel de ardei trebuiau să fie plantaţi de un nebun!

Superstiţii despre leuştean

Nu-i da nicicând un ardei iute din mână în mână unui prieten. Ca să nu rişti să distrugi relaţia ta cu el, pune-i mai curând ardeiul iute pe masă, astfel încât să nu-l ia din mâna ta!

Ardeii iuţi puşi pe vatră, pe foc, aveau potenţialul de a pune pe fugă muştele, gândacii şi şobolanii, dar şi vampirii şi vârcolacii!

La români, exista credinţa că praful de ardei iuţi presarat în jurul casei avea putinţa de a alungă blestemele. În a treia zi de Bobotează, moaşele rosteau la masă incantaţia magică "să fie moaşa la primejdie iute că ardeiul."

Într-o altă superstiţie, se spune că seminţele scoase din ardeii iuţi dau naştere la ceartă!

Este de rău augur să duci peste noapte afară din casă vegetale iuţi, cum ar fi usturoiul, ardeii ori ceapa.


Surse: 
- Diagram Group: The Little Giant Encyclopedia of Superstitions 
- Rosalind Franklin: Baby Lore: Superstitions & Old Wives Tales from the World Over 
- Irina Nicolau, Carmen Mihalache: Credinţe şi superstiţii româneşti 

Usturoiul în simboluri, superstiţii, legende
Superstiţii despre ardeii iuţi Superstiţii despre ardeii iuţi Reviewed by Diana Popescu on august 10, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.