Masculul Alfa

Masculul alfa este un termen folosit in descrierea grupurilor de animale care traiesc impreuna si au un conducator predominant. Cainele alfa este cainele caruia i se supun celelalte canine dintr-o haita sau dintr-un grup de caini domestici. Exista de asemenea femele alfa sau femele conducatoare, care domina celelalte femelele, sau chiar masculii beta si omega dintr-o haita sau o grupare de animale.

barbatul alfa
In societatea umana, termenul de "mascul alfa" are intelesuri adesea contradictorii. Una dintre semnificatii se refera la barbatii care au mare succes la femei si care pot, in principiu, sa se intalneasca sau sa se casatoreasca cu orice femeie, la alegere. In acest sens, masculul alfa este un tip aratos, cu corp muscular si care poate avea un statut socioeconomic destul de ridicat. Aceste caracteristici pot fi observate cu usurinta in unele grupuri sociale, precum cele ale adolescentilor din liceu. In general, masculii alfa (sau un grup de masculi alfa) sunt tipii cei mai draguti si mai populari, cu corpuri atletice, uneori sportivi de performanta, in timp ce masculii beta sunt tipi mai putin siguri in preajma fetelor si care au o implicare mai mica in activitatile "barbatesti".

Baietii inscrisi in cluburile de matematica sau care joaca sah in pauze sunt de obicei masculi beta si sunt considerati, de obicei, de catre fete, mai putin atractivi. Trebuie remarcat insa ca asa-zisii "tocilari" incep sa devina din ce in ce mai populari in ultima vreme In relatiile de lunga durata cu partenere de sex opus sau ca prieteni ai unei fete, ei sunt de obicei mai atenti si mai respectuosi. Nu toti baietii sau barbatii atractivi sunt, in mod obligatoriu, de tip alfa. Insa, masculii alfa exhiba intr-o masura mai mare trasaturi masculine sau "macho". Multi barbati atractivi sunt in esenta de tip beta  vis-a-vis de implicarea in viata sociala.

In relatiile de munca, masculii alfa pot fi lideri innascuti, plini de incredere in ei insasi. Aceasta caracteristica poate fi interpretata ca o incercare, mai mult sau mai putin inconstienta, a barbatului alfa de a-si mentine pozitia de lider alfa. Sa fii persoana cu cele mai multe vanzari dintr-o firma, sa fii cel mai rapid muncitor, sa fii cel mai agresiv sef  reprezinta atitudini sau activitati care te pot mentine in top; totodata, masculul alfa are tendinta de a riposta agresiv la orice tentativa a altora de a-l pune in umbra.

Trasaturile de mai sus sunt valabile si in colectivitatile non-umane. Cainele alfa este in continuu testat vis-a-vis de pozitia sa dominanta si este nevoit sa se implice in batai sangeroase cu rivalii din grup  pentru a-si mentine pozitia de caine numarul unu. In relatiile umane, masculul alfa nu este nevoit, de obicei, sa recurga la lupte de natura fizica, insa apeleaza la mijloacele limbajului agresiv, la o comportare grosolana sau dispretuitoare pentru a-si pastra pozitia in top.

Desi conducatorii companiilor pot dovedi excelenta  atunci cand poseda caracteristicile masculului alfa, la locul de munca, aceste trasaturi  se pot dovedi a nu fi cu totul pozitive. Agresivitatea si dispretul fata de ceilalti nu sunt chiar benefice. Unii oameni pot fi lideri mai buni, din postura de masculi beta, avand abilitati mai dezvoltate de comunicare, dovedind sensibilitate fata de ceilalti, si neexacerbandu-si puterea pentru a punea-si pune in evidenta in evidenta superioritatea.

In relatiile dintre adulti, barbatii alfa pot fi remarcati nu prin agresivitate, ci prin abilitatea de a-si face partenere femei foarte atractive. In fapt, acesta este cauza majora a comportamentului masculului alfa in colectivitatile non-umane.

In multe cazuri, masculul alfa din societatea adulta este un barbat plin de incredere in el insusi, atractiv si bogat. Intrebarea este daca barbatul alfa poate avea o relatie de durata, intrucat aceasta solicita adesea sensibilitate, abilitatea de a ajunge la un compromis, discutii sincera asupra sentimentelor. Multor masculi de tip alfa, spre deosebire de cei beta, le lipsesc aceste caracteristici. Oricine poate aduce exemple despre barbati celebri sau notorii in viata publica, a caror viata sentimentala a fost un esec, care s-au implicat intr-o succesiune de relatii ratate sau care s-au insurat cu o femeie dupa alta, toate mariajele fiind, in mod constant, de scurta durata.



Copyright © diane.ro. 2008-2013

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:


Ce fel de mascul alfa esti ?

Femeia alfa - O prada sau un pradator ?
Masculul Alfa Masculul Alfa Reviewed by Diana Popescu on iulie 03, 2008 Rating: 5

4 comentarii:

  1. intr-adevar barbatii alfa sunt irezistibili. am o relatie cu un asemenea barbat si de fiecare data cand il vad nu ma pot abtine sa nu ma gandesc la ce am putea face impreuna. bineinteles ca atractia mea pt. el nu se datoreaza numai fizicului bine cladit ci mai ales atitudinii cu care se imbraca: e calm, rational, magnetic si orice isi propune, reuseste.

    RăspundețiȘtergere
  2. un mascul alfa,fenomenal!dar oare cati sunt asa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cati sa fie... ca baietii asa... fara numar :D

      Ștergere

Un produs Blogger.