Legendele si miturile florilor

Simboluri deghizate in parfumuri , culori si forme , florile ne insotesc de-a lungul intregii vieti oglindindu-ne toate sentimentele si emotiile , de la puritate pana la pasiune.Mirifica lor evolutie , de la fragedul boboc pana la floarea deschisa intru totul catre lume , este asociata cu tineretea , frumusetea , placerea si dragostea.Pe masura ce se vestejesc si isi pierd stralucirea , florile ajung insa sa intruchipeze trecerea inevitabila de la viata catre moarte.

Obiceiul de a aseza flori la capataiul mortilor sau al mormintelor , dar si de impodobi cu ele templele ori bisericile , marturiseste despre semnificatia lor de insemne ale spiritului , sufletului , ori vietii eterice, posterioare lepadarii vestmantului material , corporal. De fapt, florile sunt prezente de-a lungul intregului ciclu al vietii oamenilor , ca un mijloc de subtila evidentiere a semnificatiilor profunde ale evenimentelor majore , precum cele ale botezului si nuntii.

In culturi diferite , separate de oceane si credinte , florile au devenit purtatoare ale unui simbolism specific .Florile albe pot reprezenta , de exemplu , atat puritatea cat si moartea , cele rosii , pasiunea , energia si sangele , iar cele galbene pot fi un simbol al aurului si soarelui.In traditia chinezeasca taoista , iluminarea spirituala este infatisata sub forma unei florii aurii rasarite in crestetul capului.

Formele florilor au , de asemenea , o semnificatie aparte .Spre exemplu, corolele din care tasnesc spre exterior petale lungi , radiale , sunt asociate atat cu soarele , cat si cu ideea de centru ( al lumii , al universului , al constiintei).

Cu o popularitate consacrata din cele mai vechi timpuri , era mai mult decat firesc ca florile sa fie ocrotite sau intruchipate de divinitati, in special de zeite.
Aztecii includeau in panteonul lor o zeita a sexualitatii si fertilitatii , Xochiquetzal, al carei nume insemna “floarea cu tulpina dreapta” si care era infatisata cu o cununa de flori pe cap si un buchet in maini.Intre putinele marturii ramase de la stravechea civilizatie , unele fragmente de poezie releva ca aztecii aveau credinta dublului simbolism al florilor , ca embleme ale vietii si mortii.
In Buddhism , florile sunt reprezentari ale “iluminarii” , o stare spirituala marcata de absenta dorintei , placerii si suferintei.
Zeita greaca a florilor , Chloris , era maritata cu zeul vantului de vest , Zephyrus.Romanii au numit aceasta divinitate Flora , onorand-o an de an in festivalurile Floralia.Adesea portretizata tinand la piept manunchiuri de flori sau risipindu-le in jurul ei , zeita Flora era reprezentata pe monezile republicii romane.

Proiectul “Legendele si miturile florilor” , cu ambitia de a insuma semnificatii, simboluri si povestiri rituale ori initiatice despre o gama cat mai cuprinzatoare de flori , va fi imbogatit in continuu , odata cu parcurgerea sezoanelor specifice speciilor florale.

LEGENDELE SI MITURILE FLORILOR

-A-

Legendele anemonei

Legendele florii de azalee

-B-

Floarea de brandusa – Legenda , mit , simbol

Legendele bujorului

-C-

Legendele cameliei

Florile de cires - Legenda si simbol

Legendele crinului

Legendele crizantemei

Legenda crinului de Paste | Legende de Paste


Florile de cires , legenda si simbol

-D-

Legenda florii de dalie

-E-
-F-

Florile de ziua Sfantului Valentin

Floarea soarelui in legende , mituri, simboluri si semnificatii

Florile Feng Shui - Simboluri si aplicatii


-G-

Legenda garoafei

Floarea de ghiocel - Legenda , mit , simbol

Legendele gladiolei

-H-

Legenda hortensiei

-I-

Legendele florii de iasomie

Legendele florii de iris

-J-
-K-
-L-

Legendele lalelei

Legendele lacramioarei

Legendele florii de liliac

-M-

Legenda florii de mac

Legenda magnoliei

Legendele margaretei

-N-

Legenda narcisei

Legendele narcisei galbene

-O-

Floarea de orhidee in legende , mituri , simboluri

-P-

Legendele panselutei

Legenda papadiei

-R-

Rozmarinul sau Trandafirul Fecioarei Maria - Legenda si simbol

-S-
-T-

Legendele trandafirului

Trandafirul , simbol al iubirii

Legenda si simbolul tuberozei

-U-
-V-

Violeta – Simbol floral, legenda si mit
-Z-

Legendele zambileiCopyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Limbajul florilor.Dictionar de simboluri florale

Flora , zeita romana a florilor si primaverii

Horoscopul / Zodiacul florilor | Floarea care iti corespunde in zodiacul floral

Florile Feng Shui - Simboluri si aplicatii
Legendele si miturile florilor Legendele si miturile florilor Reviewed by Diana Popescu on mai 07, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Sunt multe obiceiuri cu flori, in functie de fiecare regiune. Eu nu prea tzin cont de ele, dar incerc sa am mereu flori proaspete in casa, mai putin crini.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.