Limbajul nonverbal in lume - Diferente, gafe si confuzii

Sa spunem ca faci un sejur intr-o tara a carei limba iti este intru totul necunoscuta… Nu ai avut timp sa iti iei sub brat un dictionar sau un ghid de expresii uzuale , astfel incat tot ce poti face este sa gesticulezi asa cum stii mai bine. La restaurant , incerci sa indici care din felurile de mancare iti sunt pe plac , dand din cap sau aratandu-i chelnerului semnul cu degetul mare indreptat in sus , dar ti se raspunde cu o privire ofensata sau ti se pun pe masa niste bucate pe care nici nu-ti trecea prin cap sa le comanzi. Nimeni nu te priveste in ochi, iar un trecator de pe strada pare mai mult decat jignit de tentativele tale de a-i arata pe harta locul in care vrei sa ajungi. De ce ti se intampla toate lucrurile astea ?

Avem tendinta de a crede ca limbajul nonverbal este universal, dar lucrurile nu stau deloc asa. Fiecare cultura are o proprie interpretare a limbajului corpului , gesturilor , pozitiilor trupului , tonalitatilor vocale sau contactului vizual.
In exemplul de mai sus , bietul calator se astepta ca clatinarea capului in sus si in jos sa sugereze acordul sau afirmatia , dar in unele tari, acest gest inseamna tocmai contrariul. In Orientul Mijlociu , miscarea capului in jos semnifica aprobarea , iar inaltarea lui este un semn de dezacord. In Japonia , atunci cand cineva isi penduleaza capul in sus si in jos, respectivul iti semnalizeaza ca te asculta cu toata atentia.
Gestul mainii cu policarul indreptat in sus (OK) este un lucru vulgar in Iran.
Semnul OK facut cu degetul mare si cel aratator , sugerand un cerc , se refera la bani in unele tari , iar in altele reprezinta un semnal extrem de ofensator, fiind interpretat ca o referire la o parte intima al corpului.
Atunci cand indici ceva folosind degetul sau chiar bratul care nu trebuie , risti sa jignesti pe cineva , iar , daca in unele regiuni un contactul vizual este un semn de respect , in altele stima fata de cineva este validata cand iti feresti ochii de cei ai celuilalt.

Lista echivocurilor limbajului nonverbal poate continua la nesfarsit … In unele tari, gestul de a da mana cu cineva este considerat drept vulgar , asa cum este vazuta ca lipsita de delicatete folosirea mainii stangi pentru a inmana un obict in Orientul Mijlociu, intrucat aceasta mana este rezervata igienei personale. In timp ce la noi , ragaitul urmat unei mese bogate este o dovada de mojicie , in India , un “grohait” sanatos este un semn de apreciere a persoanei care a gatit mancarea.
In unele parti ale globului , oamenii apreciaza o pozitie relaxata pe parcursul unui dialog , pe cand in Orientul Mijlociu , o discutie politicoasa poate avea loc doar fata in fata.
In Romania si in alte tari latine , afectiunea sau pretuirea se exprima prin imbratisari calduroase, in vreme ce in occident si SUA , un astfel de gest poate avea conotatii sexuale.
Daca te nimeresti vreodata prin Asia , abtine-te sa mangai un copil pe cap , intrucat o astfel de atingere se crede ca ar afecta sufletul copilului.

Expresiile faciale pot fi singura forma de limbaj nonverbal avand darul universalitatii. Charles Darwin a fost cel dintai care a sugerat ca oamenii din toata lumea isi exprima emotiile la fel prin intermediul fetei , o ipoteza confirmata de studiile stiintifice din anii 1960. Cu acest prilej, cercetatorii au identificat 6 expresii faciale cu mesaje universale : mania , dezgustul , frica , fericirea , tristetea si surpriza. In anii din urma , oamenii de stiinta au descoperit ca expresiile faciale de dispret si jena pot avea , de asemeni, calitatea de fi intelese identic in toate tarile.

Indiferent in ce parte a lumii te-ai afla , chiar daca nu te exprimi prin viu grai , nu trebuie sa uiti ca trupul tau are mereu cate ceva de spus !



Copyright © diane.ro


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Limbajul corpului si dragostea

Limbajul si seductia ochilor.Cum sa seduci prin privire

Eu te ating , tu ma atingi , el ne atinge...- Despre comunicarea nonverbala
Limbajul nonverbal in lume - Diferente, gafe si confuzii Limbajul nonverbal in lume - Diferente, gafe si confuzii Reviewed by Diana Popescu on iulie 04, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Buna, din greseala am descoperit si eu blogul tau, iar articolul acesta mi-a captat atentia din mai multe motive.

    O iau de la final. Ai o mica greseala. Exista 7 expresii faciale de baza, nu 6 - tristete, fericire, dezgust, frica, suprindere, manie si dispret ( pe cea din urma ai uitat-o ). Jena ( sau rusinea ), nu este. Rusinea are la baza alte emotii primordiale.

    Totodata, desi sunt de acord cu tine cand spui ca un gest poate insemna ceva pentru o comunitate, iar total altceva pentru alta, asta nu inseamna ca nu exista si semne comune. Daca e sa vorbim de "limbaj", atunci hai sa numim diferentele ca "dialecte" diferite.

    Si, da, ai foarte mare dreptate cand ai spus ca expresiile faciale ( in special micro si mini expresiile ) sunt singurele semne care ne tradeaza ca rasa - fiind cu adevarat universale.

    Imi pare rau ca nu am timp sa comentez mai multe, as avea multe de adaugat. Ne mai auzim.

    Numai bine.

    Mircea F., s.r.t

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.