Simbolurile lunii decembrie


Numele decembrie provine din latinescul “ decem”, adică “zece”, această luna fiind cea de-a zecea în calendarul roman, înainte de introducerea lunilor ianuarie și februarie. În timp ce 1 decembrie reprezintă în emisfera nordică prima zi a iernii meteorologice, aceeași zi marchează debutul verii meteorologice în emisfera sudică.

Decembrie simboluri

Numele lunii decembrie în alte limbi ale lumii:
albaneză – dhjeto, anglo-saxonă - Heligh-monath, arabă – disæmbir / kanun al awwal, armeană - dektembe'r,
azerbageana – dekabr,
bantu – Nalupale/Simwenje, bască – abendua , bengaleză – phagun, bretonă – Kerzu, bulgară – dekémvri,
catalană – desembre, cehă – prosinec, congoleză - sánza ya zómi na míbalé (a douăsprezecea lună ), coreeană - șip-i-wol, croată – prosinac,
daneză – December, egipteană – disimbir, engleză – December, esperanto - Decembro,
estoniană – detsember, etiopiană – tahsas,
filipineză – Disyémbre, finlandeză – joulukuu, franceză – décembre,
georgiana - dek’emberi, germană – Dezember, germană veche – Christmond, greacă – thekiémvrios,
hindi - pha\gun, disambar, iraniană – Dey, irlandeză – galeză - Mí na Nollag, italiană – dicembre, japoneză - ju]nigatsu, kurdă - dusêmbur, çirîya pasçîn,
latină- Decembris, letonă – decembris, lituaniană - gruodzio (gruodis) menuo, macedoneană – dekemvri, mandarină (chineză) – shieryue, norvegiană – Desember, olandeză – December, poloneză – grudzien, portugheză – dezembro, rusă - dekábr’, spaniolă – diciembre, swahili - mwezi wa kumi na mbili, suedeză – December ,tailandeza - tahn-wah kohm, tibetană - dawa tchu, ungară – december.


Simboluri și semnificații în luna decembrie

Conform tradiției astrologice, simbolurile caracteristice oamenilor născuți în luna decembrie ( zodia Sagetatorului: 1 – 21 decembrie și zodia zodia Capricornului: 22 decembrie – 31 decembrie sunt pietrele de turcoaz, lapis lazuli, zirconiul, topazul albastru și tanzanitul, florile de narcisă, ilicele, precum și arborii de carpen, smochin, fag și măr.


  • Pietrele lunii decembrie
Turcoazul un recunoscut simbol al bogăției în multe culturi antice. Cu o culoare verzui-albastră sau albastru pal, turcoazul a fost folosit pentru bijuterii încă din vremea Egiptului antic. Numele acestei geme, semnificând “piatra turcească”, se datorează faptului că ea era adusă odinioară în Europa prin Turcia
Se spune că dacă dăruiești o piatră de turcoaz unui prieten, acesta va fi apărat de energiile negative și va fi însoțit mereu de noroc. De aici, provine simbolistica turcoazului de piatră a prieteniei. Totodată, există credință că această gemă aduce liniște și armonie asupra unei case.
Potrivit altei superstiții, turcoazul împrumută caracteristicile persoanei care îl poartă.
Alte proprietăți magice ale turcoazului sunt :
- amuletă contra deochiului
- protejeaza împotriva înțepăturilor otrăvite, a orbirii, asasinării și morții accidentale.
- absoarbe energia negativă și posedă vibrații vindecătoare foarte puternice.



Lapis lazuli este o gemă încărcată de istorie și legende. În cultura egipteană antică există practica de a se așeza în morminte o piatră de lapis lazuli în formă de scarabeu, în scopul protejării decedatului.
În multe civilizații străvechi, această gemă era mult mai prețuită decât aurul. Se spune că visul unei pietre de lapis lazuli prevestește o loialitate eternă în dragoste.
În practicile de vindecare magică, lapis lazului este utilizat pentru curățirea și purificarea unor părți ale corpului. Se spune că acestă gemă are capacitatea de a deschide multe centre chakra.

Zirconul înglobează simbolurile intuiției, adevărului, stabilității și credinței.
Cunoscut în antichitate sub numele de hiacint, zirconul a fost considerat drept o gemă foarte puternică de protecție, fiind folosit pentru alungarea diavolilor și apărarea contra otravurilor, prevenirea fulgerelor și asigurarea unei bogate recolte. De asemenea, era utilizat pentru lecuirea insomniei, depresiilor, crampelor, rănilor și bolilor de inimă.

Zirconul alb are aceleași semnificații și puteri magice ca și diamantul. Zirconul galben este folosit mai ales în amulete de dragoste, cel portocaliu ca simbol al frumuseții și amuletă de protecție în vremea călătoriilor, cel maro că simbol al 
Pământului și atribut al zeilor și zeițelor Pământului. Zirconul verde este ales de obicei pentru amulete de atragere a bogăției și norocului , iar cel roșu este utilizat drept gemă protectoare și vindecătoare, fiind un simbol al averii  puterii și curajului.


Tanzanitul original poate fi găsit numai în Tanzania, la poalele muntelui Kilimanjaro.
Caracterizat printr-o îmbinare armonioasă de violet și albastru, tanzanitul este considerat o piatră mistică, născută , potrivit unei legende Masai, dintr-o stâncă lovită de un fulger.


  • Florile lunii decembrie
Narcisa, simbol al exageratei iubiri față de sine sau al răcelii inimii, își datorează numele lui Narcis, preafrumosul tânăr din mitologia grecească. Mai multe despre acest subiect in Legenda narcisei

Potrivit druizilor, ilicele (Ilex aquifolium), înzestrate cu frunze strălucitoare și fructe roșii, rămâneau verzi și în timpul iernii pentru a menține frumusețea pe pământ, după ce sacrii stejari își pierdeau frunzele.
Ilicele reprezentau plantele sacre a lui Saturn, zeul Soarelui, fiind consacrate mai ales în vremea festivalului roman Saturnalia. Românii își dăruiau reciproc cununi cu ilice și le foloseau pentru a împodobi și a onora astfel statuile și imaginile reprezentandu-l pe zeul Saturn.
Simbol consacrat al sărbătorilor de iarnă și al Crăciunului, mai ales în Occident, ilicele împodobeau locuințele străvechilor celți în perioada solstițiului de iarnă, dar mai ales ușile și ferestrele acestora, ele fiind considerate drept capcane pentru spiritele rele care încercau să pătrundă în case.

  • Arborii lunii decembrie

Carpenul simbolizeaza protecția și este reprezentat adesea drept “sarea pământului”. Totodată, el evocă spatele viguros și umerii largi ai bărbaților care își cultivă ogoarele, fiind văzut drept o coloană vertebrală a Pământului.

Originari din regiunea mediteraniană, smochinii apar în multe imagini reprezentând grădina raiului.
După ce au mâncat din fructul oprit, Adam și Eva și-au acoperit goliciunea cu frunze despre care se spune că ar fi fost de smochin.
În tradiția islamică sunt menționați doi arbori interziși în Eden: smochinul și măslinul.
În mitologia greacă, smochinul este asociat cu Dionysus (Bacchus la romani), zeul vinului și al beției, și cu Priapus satirul, simbolizând dorința sexuala.
Smochinul este un arbore sacru pentru buddhisti.
Potrivit unei legende, Siddhartha Gautama sau Buddha a ajuns la iluminare în anul 528 d.Chr., în timp ce era așezat sub un arbore “bo”, un tip de smochin. În acest fel, “bo’ sau “bodhi” a rămas consacrat drept un simbol al iluminarii.

În credința vechilor romani, fagul era copacul sacru al zeiței Diana. Romanii purtau bucăți din lemnul acestui arbore drept talismane și consacrau libații prin care turnau vin peste trunchiurile de fagi. Totodată, se credea că o bucată de lemn de fag prezentă în casă poate prelungi chinurile nașterii unui copil sau poate împiedica sufletul unui decedat să își găsească calea de eliberare.
Celții considerau fagii drept arbori ai învățării, înțelepciunii, simboluri ale cuvântului scris și ale prosperității.
Într-o străveche superstițiese spune că dacă îți scrii mai multe dorințe pe un lemn de fag pe care îl îngropi apoi în pământ, dorințele vor începe să se îndeplinească pe măsură ce bucata de lemn putrezeste.
Fagul a fost asociat și cu zeități precum Ogma, Hermes, Thoth, Mercur, Odin, Cronos.

Mărul este un simbol al magiei, tinereții, frumuseți, fertilității, ispitei, dragostei, masculinității și fericirii.
Pentru celți, acest copac era un însemn al creativității, al artei și poeziei, dar și un simbol al virtuții, purității sau maternității.
În unele zone ale Europei, pomul de măr este simbolul arborelui vieții unui băiat.

  • Evenimente și tradiții din luna decembrie
- 1 decembrie – Ziua națională a României; ziua Marii Uniri
- 1 decembrie – Ziua Internațională SIDA
- 2 decembrie – Ziua Națională a Emiratelor Arabe Unite
- 6 decembrie – Ziua Independenței în Finlanda
- 10 decembrie – Decernarea premiilor Nobel; aniversarea morții lui Alfred Nobel
- 10 decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului
- 20 – 22 decembrie – Solstițiul de iarnă
Acest solstițiu are loc în ziua de 21 decembrie în anii 2010 , 2011, 2013, 2014 și pe dată de 20 decembrie în anul 2012

-23 decembrie – Ziua Împăratului în Japonia
- 25 decembrie – Crăciunul – Nașterea Domnului
- 31 decembrie – Ajunul Anului Nou

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
Simbolurile lunii septembrie
Simbolurile lunii octombrie
Simbolurile lunii noiembrie

Simbolurile lunii decembrie Simbolurile lunii decembrie Reviewed by Diana Popescu on decembrie 01, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.