Stangacii in superstitii si legende

Stangacii au fost mereu subiectul unor superstii si legende , la fel ca orice lucru de pe lumea asta care este cumva neobisnuit sau iesit din comun.Vreme de sute de ani , diavolul a fost asociat cu mana stanga si a fost portretizat ca fiind stangaci in numeroase picture ori gravuri.In occident , in secolul al XVII-lea , se credea ca diavolul isi boteza adeptii folosind mana sa stanga .Multe alte referinte ce ii leaga pe stangaci de fortele raului.De exemplu, in Franta , exista superstitia potrivit careia vrajitoarele isi salutau stapanul intunericului, pe diavol , ridicandu-si “le bras gauche” , adica mana stanga.De asemeni, se considera ca stafiile sau fapturile din infern pot fi vazute numai atunci cand ne uitam peste umarul nostru stang .

Superstitii negative despre stangaci si partea stanga a corpului

- Spiritele rele incearca sa te ispiteasca din partea ta stanga si , tocmai de aceea , se recomanda sa arunci sare peste umarul tau stang.Aceasta credinta isi are originea in Roma antica, cand sarea reprezenta o marfa foarte pretuita , de aici derivand de altfel si numele de “salariu”.In superstitii adesea intalnite in Europa, se spune ca daca risipesti sarea te paste ghinionul , singura metoda de a-l evita fiind sa arunci niste sare in spate, peste umarul stang.

- Ioana d’Arc (arsa pe rug ca eretica si vrajitoare) nu era neaparat stangace, dar in acest fel a fost descrisa in acele vremuri negre de catre inamicii ei, facandu-se astfel o asociatie intre ea si diavol.

- Daca , atunci cand te trezesti, cobori din pat sprijinindu-te pe piciorul stang , se zice ca vei avea o zi proasta.

- O tiutura simtita in urechea dreapta inseamna ca cineva te va lauda.Acelasi lucru , intamplat in urechea stanga, este un avertisment fata de faptul ca cineva de injura, te blesteama , sau iti doreste raul.

- Mancarimea din palma dreapta este un semn ca vei primi bani, in timp ce aceea din palma stanga semnifica ce va trebui sa dai bani.

- Obiceiul de a se purta verigheta pe mana stanga isi are originea in antichitatea greceasca si romana, cand inelul avea rolul de a proteja oamenii fata de fortele raului avand obiceiul de a-si face aparitia din partea stanga.

- In diversele culture ale lumii, mana dreapta simbolizeaza adeseori barbatul sau aspectul masculin, in vreme ce mana stanga este un simbol al femeii sau al aspectului feminin.

- Daca auzi glasul cucului din partea dreapta , se considera ca vei avea noroc.Daca acest sunet iti ajunge la urechi din partea stanga , te asteapta un ghinion.

- In randul membrilor din tribul Meru din Kenia exista credinta ca mana stanga a vraciului ori omului lor sfant poseda puteri atat de malefice incat ea trebuie sa fie mereu ascunsa vederii.

- Daca iti tresalta ochiul drept , vei vedea un prieten, daca cel stang se zbate, vei intalni un dusman.

- Atunci cand ti croieste o imbracaminte , se spune ca aduce ghinion sa cosi maneca stanga inaintea celei drepte.

- Cand pleci intr-o calatorie , daca faci primul pas cu piciorul drept vei avea parte de succes. Daca pornesti la drum cu piciorul stang , te asteapta esecuri.

- Se crede ca aduce ghinion sa dai cuiva un pahar cu bautura cu mana stanga , sau ca acesta sa fie inmanat unei persoane in sens invers acelor de ceasornic.

Superstitii despre pozitive stangaci si partea dreapta a corpului

- Oricine sapa dupa carbune cu piciorul stang va avea noroc in primavara.

- Daca aplici peste o rana sau o infectie o unsoare vindecatoare cu degetul aratator al mainii drepte, se spune ca aceasta procedura nu va avea nici un efect , intrucat degetul respectiv este vazut drept unul “otravitor”.


- In stravechiul trib Zun se considera ca stangacii sunt norocosi.Aceasta superstitie provine din credinta ca partea stanga a omului este mai veche si mai inteleapta decat cea dreapta.

Credinte sociale despre mana stanga

- A oferi un pahar o cupa sau a turna intr-un pahar cu mana stanga este un semn rau.

- Un toast in care cupa cu bautura se tine in mana stanga are potentialul de a aduce un blestem asupra celui caruia i se face urarea.

Mana stanga si cea dreapta in religie

- Crestinismul este adanc ancorat in credinta despre efectul benefic al mainii drepte.Cu mana dreapta preotul ii binecuvanteaza pe credinciosi, cu aceeasi mana se face semnul crucii.

- Potrivit statisticilor, Biblia cuprinde 100 de referinte favorabile despre mana dreapta si 25 de referinte negative despre mana stanga.

- Mana stanga are un rol si mai intunecat in parabola oilor si caprelor.Oile sunt tinute in mana dreapta a lui Cristos, iar caprele in cea stanga.Cei din mana dreapta ajung in impartia Domnului, in timp ce acei din mana stanga sunt sortiti iadului.

- In iudaism si islamism lucrurile sunt asemanatoare.In Islam , mana stanga este asociata cu tot ce este necurat .De aici a aparut obiceiul din Orientul Mijlociu ca oamenii sa sa foloseasca apa de curatire sau hartia igienica cu mana stanga.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Vrei sa slabesti ? Mananca cu mana stanga (daca esti dreptaci)

Forma mainii si personalitatea | Ghicitul in palma (1)

Strangerea de mana , un indiciu al personalitatii ?
Stangacii in superstitii si legende Stangacii in superstitii si legende Reviewed by Diana Popescu on septembrie 11, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.