27 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 27 ianuarie, se celebreaza Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur, Sfanta Marciana, Sfantul Bretanion, Sfanta Angela Merici si Sfanta Devota. In traditia populara romanesca, Sfantul Ioan Gura de Aur sau Sfantul Ioan Hrisostomul era sarbatorit in special de fete, pentru a avea noroc frumos, dar si de ceilalti oameni, pentru a avea parte de sanatate. In aceasta zi, se spunea ca se dezleaga gura pasarilor si ele incep a canta. Cine nu respecta sarbatoarea Sfantului Ioan Gura de Aur era sortit sa se imbolnaveasca sau sa ramana olog.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 27 ianuarie


Aducerea moastelor Sfantului Ierarh Ioan Gura de Aur

sarbatoare 27 ianuarie
In decurs de un an dupa ce Sfantul Ioan Gura de Aur s-a inaltat la ceruri, atat imparatul Arcadie, cat si sotia lui, Eudoxia, ce purtau cea mai mare vina pentru exilarea Sfantului Ioan, au murit, tronul fiind ocupat de fiul lor, Teodosie al II-lea. Curand dupa aceea, Sfantul Proclus, un discipol al Sfantului Ioan, a fost numit arhiepiscop de Constantinopole, si l-a convins pe imparat sa fie mutate moastele Sfantului Ioan Gura de Aur de la Comana la Constantinopole. Cu toate acestea, in ciuda tuturor eforturilor, sicriul nu a putut fi scos din pamant, fiind tintuit acolo de o forta nevazuta. Auzind despre lucrul acesta, imparatul a scris o epistola catre Sfantul Ioan Gura de Aur, in care isi cerea scuze pentru persecutiile pornite de tatal sau si il ruga pe sfant sa isi dea acordul pentru a se intoarce in orasul imperial, in beneficiul credinciosilor de acolo. Imediat ce aceasta epistola a fost asezata pe mormantul Sfantului Ioan, sicriul a putut fi scos cu usurinta din groapa, fiind apoi transportat cu mari solemnitati pana la Constantinopole. Atunci cand cortegiul a ajuns in marele oras, imparartul l-a intampinat si s-a prosternat in fata lui, cerandu-si iertare inca o data pentru pacatoasa prigoana impotriva sfantului. In cele din urma, moastele au fost asezate sub altarul bisericii Sfintilor Apostoli, loc unde a dat nastere multor minuni in timpul liturghiilor. De atunci, moastele s-au imprastiat in intreaga lume, relevand mereu prezenta iubitoare a Sfantului Ioan Gura de Aur.

Sfanta Marciana, Imparateasa


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 27 ianuarie


Odovania Praznicului Botezului Domnului. Pomenirea sfintilor cuviosi parinti ucisi în Muntele Sinai ; Pomenirea celor treizeci si trei de parinti ucisi în Rait ; Pomenirea cuviosului parintelui nostru Teodul, fiul lui Nil cel întelept; Pomenirea cuviosului parintelui nostru Stefan, care a facut manastirea Hinolacul; Sfanta intocmai cu Apostolii Nina
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 27 ianuarie


Sfantul Bretanion, episcop de Tomis

Sfanta Angela Merici, fecioara

Inca de mica copila, Sfanta Angela Merici a remarcat lipsa de acces la educatie a fetelor sarace din locurile ei natale. In secolele XV - XVI, vremea in care a trait, educatia era rezervata numai femeilor bogate si calugaritelor. Ea insasi a invatat de una singura. Parintii ei au murit pe cand avea 10 ani, fiind nevoita sa se mute la unchiul ei. Sfanta Angela Merici a fost profund tulburata atunci cand sora ei a murit fara a primi sfanta impartasanie. Ea a avut, insa, o viziune in care era asigurata ca sora ei este in grija Domnului si a fost indemnata sa isi dedice viata lui Dumnezeu.
Dupa decesul unchiului ei, s-a reintors acasa si s-a concentrat asupra gasirii unei cai de a asigura invatatura pentru fetele sarmane. In acele timpuri, femeile nu aveau voie sa fie invatatoare sau sa se implice in munci de voluntariat. Calugaritele erau cele mai educate femei, insa nu aveau voie sa paraseasca manastirea. In cele din urma, Angela Merici a gasit o solutie. Ea adunat un grup de femei nemaritate, franciscane tertiare si alte prietene, care avea drept scop educarea fetelor sarace. Aceste femei bine intentionate nu aveau bani, nici putere, dar erau unite de dedicarea lor fata de educatie si credinta in Cristos. Ele se intalneau pentru rugaciune si cursurile de studiu, ocazie cu care Sfanta Angela Merci le reamintea :"Ganditi-va ca, in realitate, aveti o mai mare datorie sa ii ajutati pe cei sarmani, decat au ei fata de voi".
Initiativa Angelei Meici a avut un atat de mare succes, incat a fost solicitata sa isi extinda abordarea inovatoare fata de educatie si in alte orase, reusind sa impresioneze multi oameni, inclusiv pe papa. La varsta de 56 de ani, Sfanta Angela Merici a refuzat marea onoare oferita de papa Clement al VI-lea de a prelua conducerea unui ordin al surorilor calugarite, fiind constienta ca Domnul ii cerea sa faca mai mult in viata.
Desi nu a devenit un ordin religios in timpul vietii ei, Ordinul Calugaritelor Ursuline a fost cel dintai grup de femei religioase care a lucrat in afara manastirii si cel dintai ordin al femeilor consacrat educarii.
A fost nevoie de o lunga perioada de timp inainte ca radicalele idei ale Angelei de Merici despre educatie si voluntariatul femeilor nemaritate sa ajunga a fi acceptate. Ea a murit in anul 1540, la varsta de 70 de ani.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 27 ianuarie


Aducerea moastelor Sf. Ioan Gura de Aur


Alte sarbatori si traditii din 27 ianuarie


Sfanta Devota / Sainte Dévote

Sarbatoare traditionala din principatul Monaco. Sfanta Devota, sau Sainte Dévote, este sfanta patroana a Corsicii si pricipatului Monaco, ucisa in timpul persecutiilor din vremea imparatilor Diocletian si Maximian. Uneori, este identificata cu o alta sfanta corsicana numita Julia, supranumita "Deo devota" ("devotata lui Dumnezeu").
Traditia spune ca s-a nascut in anul 283, la Mariana, in Corsica. Ca tanara fata, ea s-a hotarat sa se dedice intru totul Domnului. Din ordinul prefectului Barbarus, a fost intemnitata si torturata pentru credinta ei. Gura i-a fost zdrobita si trupul i-a fost tarat prin pietre si sfasiat, si a fost omorata cu pietre in localitatea Mariana. Dupa moarte, guvernatorul provinciei a poruncit ca trupul ei sa fie ars pentru a nu deveni obiect al veneratiei crestinilor. Cu toate acestea, corpul ei a fost recuperat si luat pe o corabie pentru a i se oferi o inmormantare crestina in Africa. La un moment dat, furtuna a deviat vasul si un porumbel a zburat din gura sfintei. Pasarea a condus corabia pana in portul localitatii Les Gaumates de astazi, apartinand de principatul Monaco. Conform unei superstitii, se zice ca florile isi deschid petalele inainte de vreme, pe 27 ianuarie, in cinstea zilei Sfintei Devota.



Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 27 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

25 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

26 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
27 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 27 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 26, 2012 Rating: 5

4 comentarii:

  1. din cate imi dau seama esti wiccana sau undeva aproape. de ce scri despre sarbatori? eu sunt wiccan, simpatizez arta verde, plante natura si studiez extractele si efectele plantelor, daca vrei sa tinem legatura da un mail: achimvictor@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani tuturor sarbatoritilor. Multa sanatate si noroc sa aveti toata viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. doresc ca Romania sa isi gaseasca idealul si calea cea buna spre viitor. Andrei Plesu sa fie contrazis , romanii sa isi gaseasca liderii si sa isi materializeze sperantele. trebuie sa trecem la fapte, aprobate de toti romanii cu bun simt si putinta de actiune favorabila. Hai s -a sprijim prin initiative legislative cu sustine mare a clasei civile acte legislative care sa schimbe in bine Romania.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.