Ziua de naștere în superstiții și tradiții

Ziua de naştere a căpătat o relevantă semnificaţie şi a fost asociată cu diverse superstiţii şi tradiţii din timpuri străvechi, când oamenii au început să îşi descifreze destinul în mişcarea stelelor şi planetelor. În acest fel, a căpătat o tot mai mare importantă să îţi ştii momentul exact al naşterii, anul, ziua, şi chiar ora când te-ai ivit pe lume.

superstitii si traditii ziua de nastere


Numeroase superstiţii şi tradiţii legate de ziua de naştere şi-au făcut loc, cu vremea, chiar fără a ne da seama, în viaţă noastră. Mulţi istorici sunt de părere cătradiţia sărbătorii sau a petrecerii ocazionate de ziua de naştere îşi are originea în Europa. Se spunea că, mai ales în ziua în care te-ai născut, spiritele rele încercau să îţi ajungă în preajma,şi pentru a fi aparat de ele, era bine să fii înconjurat de membrii familiei, prieteni adevăraţi şi oamenii care ţineau cu adevărat la tine. 

Cu atât mai mult, urările transmise cu prilejul zilei aniversare erau înzestrate cu potenţialul de a proteja o persoană de spiritele malefice ce păreau a se strânge înjurul său cu această ocazie. 

Se pare că petrecerile dedicate zilei de naştere din timpurile moderne îşi au originea în Germania timpurie, când copiilor li se ofereau, cu acest prilej, cadouri şi oprăjitură  mare împodobită cu lumânări aprinse.
 

Faraonii egipteni îşi sărbătoreau ziua de naştere cu mare fast şi pompă. Încă din acele vremuri, celebrarea datei când cineva s-a născut a început să fie asociată cumărirea puterii sale financiare şi sociale. Atât Cleopatra, cât şi Nero acordau o semnificaţie specială zilei lor de naştere. Mai mult decât atât, împăratul Augustusobişnuia să îşi celebreze dată aniversară în fiecare lună! 


Tortul pentru aniversarea zilei de naştere


Cunoaştem cu toţii tradiţia potrivit căreia, dacă reuşim să stingem dintr-o singură suflare lumânările aprinse pe tortul nostru aniversar, ne vom putea îndeplini celemai mari şi poate secrete dorinţe.

În acelaşi timp, suflatul peste lumânările de pe tortul aniversar pare a-ţi da nişte indicaţii despre viitor. Astfel, ai putea află peste câţi ani te vei căsători înfuncţie de câte ori ai pufăit peste lumânări pentru a le stinge sau de câte lumânări au rămas aprinse după ce ai răsuflat peste ele întâia oară. 

Dacă părinţii pun pe tortul aniversar o lumânare în plus faţă de anii pe care îi împlineşte copilul lor, încearcă să forţeze soarta să le păstreze copilul sănătos încăun an, până la următoarea celebrare a zilei sale de naştere. 

Dacă tortul pentru ziua de naştere nu creşte sau nu se coace aşa cum trebuie în cuptor, acesta pare a fi un semn că în următorul an vor apare multe necazuri. 

Unii istorici sunt de părere că obiceiul tortului aniversar provine din tradiţia sacrificiilor către zeiţă greacă a lunii Artemis, a cărei zi de naştere era celebrată ande an prin pregătirea unor prăjituri având formă Selenei, ornate cu lumânări aprinse. 

Cărţile sacre din multe religii ale lumii spun că literele sau cuvintele scrise pe o bucată de mâncare au darul de a dărui puterea semnificaţiei lor persoanei care leîngurgitează. Poate şi din acest motiv, neconştientizat adeseori, se obişnuieşte să scrie “La mulţi ani” pe tortul aniversar! 

O altă tradiţie asociată cu data când ai văzut lumina zilei pentru întâia oară spune că este de bun augur să primeşti în dar, cu acest prilej, un buchet cu flori albe. 

Într-o altă tradiţie occidentală, se zice că fiecare copil ar trebui să fie pălmuit la fund sau bătut cu o nuia de fiecare dată când împlineşte un nou an. Într-un obicei de acest fel, se prescrie că fiecare lovitură primită de nefericitul copil să fie însoţită de nişte cuvinte sau incantaţii aparte, precum: 
- una pentru a trăi pe mai departe; 
- una pentru a creşte; 
- una pentru a mânca tot ce i se pune pe masă; 
- una pentru a fi fericit; 
- una pentru a avea norocul de a se bucură de o căsătorie fericită; 
- şi aşa mai departe. 

Conform unei alte superstiţii, dacă laşi să treacă ziua ta de naştere fără a te gândi la ea, vei muri înainte de a ajunge la următoarea ta aniversare. 

Dacă dai o petrecere de ziua ta înainte de data în care ai fost adus pe lume vei fi urmărit de numeroase ghinioane. 

La fel, unele tradiţii consemnează că dacă ziua ta de naştere pică în zilele lucrătoare ale săptămânii, trebuie să aştepţi pentru a o sărbători următorul weekend. Nu este însă bine să îţi celebrezi aniversarea în weekendul dinaintea zilei tale de naştere! 

În cazul când te împiedici cu piciorul drept în ziua ta de naştere şi acea zi este una împăra, vei avea parte de mare noroc. 

Un mod de prezicere a viitorului, întâlnit şi pe meleagurile noastre, constă în a pune în faţa unui copil după botez sau cu ocazia împlinirii primului an mai multeobiecte precum o carte (Biblia), nişte bani, nişte cărţi de joc, sau o sticlă. Dacă micuţul alege cărţile de joc va deveni, se spune, un jucător pătimaş, dacă ia sticlaurmează a fi un beţiv, dacă selectează cartea/Biblia urmează a fi scriitor ori preot, iar dacă se orientează către bani, i se prevesteşte că va duce o viaţă de muncăsârguincioasă sau va avea baftă în afaceri. 
O superstiţie prezenta şi astăzi statuează că este nemaipomenit de auspicios să începi o afacere pe data în care te-ai născut. 

După răspândirea creştinismului în lume, copii au început să primească nume de sfinţi şi să fie sărbătoriţi în ziua dedicată în calendar sfântului lor protector. Se parecă în România, ţinem morţiş să ne avem alături oamenii dragi atât de ziua de naştere cât şi de cea onomastică, cu un mai mare nesaţ decât alţi europeni!
Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Ziua de nastere in aforisme , maxime , citate

Mesaje zi de nastere | Felicitari, SMS-uri si urari aniversare

Daca stii alte superstii, obiceiuri si traditii legate de ziua de nastere, asteptam cu mare nerabdare sa ni le spui si noua!
Ziua de naștere în superstiții și tradiții Ziua de naștere în superstiții și tradiții Reviewed by Diana Popescu on februarie 09, 2016 Rating: 5

10 comentarii:

  1. Eu m-am smecherit - cu cat inaintezi in varsta, cu atat ai mai multe lumanari, asa ca, pentru a le putea stinge pe toate dintr-o suflare, iau din alea cu cifre :D Sau alta data am rugat pe cineva sa faca curent in camera sa ma ajute sa le sting pe toate :)) noroc ca batea vantul afara am deschis geamul in mai multe camere :D Foarte fain articolul, unele superstitii sunt noi pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. baa ce misto sunt comm :* si ciudat, azi e ziua mea si m-am impiedicat cu piciorul drept, iar norocul a fost ca baiatul de care imi place vine la ziua mea. ciudat, nu:D

    RăspundețiȘtergere
  3. CE PLICTISITOR MA DOARE CAPU' DE CAT A CITIT SARBATORITA DE LANGA MINE

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu m-am tinut petrecerea de ziua mea inainte de ziua in care m-am nascut (m-am nascut pe 25 decembrie si mi-am tinut ziua 8 in decembrie).O sa am ghinion :/.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi-am* ziua in 8 decembrie*

      Ștergere
    2. Tu draga, daca de pe data de 8 decembrie si pana in prezent nu ti s-a intamplat absolut nimic care sa semene cu "un ghinion" , de aici incolo e totul OK.

      Ștergere
  5. Dar nu am gasit nimic despre,,trasul de urechi,, Pot spune ca acest obicei se regăsește si in alte țări. Mi-ar plăcea sa aflu mai multe.

    RăspundețiȘtergere
  6. E frumos sa ti sarbatoresti ziua...bafta acelora care fac acest lucru:(

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce popor serbeaza ziua de nastere cu tortul deasupra capului? Ce semnificatie are?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.