Marțea Albă, dupa Paște, în tradiții, superstiții și obiceiuri




Marțea Albă, a treia zi după Paște și cea de-a doua zi din Săptămâna Luminată, poartă în tradiția populară românească și numele de Matcălăul, Marțile Oprite, Marțea Dracului sau Oloagele.
Potrivit calendarului străvechi românesc, după Paște, sunt celebrate primele trei zile de marți: cea dintâi, (din săptămâna Luminată), pentru sănătate, a doua pentru câmp și cea de-a treia pentru semănături.

Marțea Albă era considerată "a fi ruptă din Înviere", fiind consacrată pomenirii celor vii, dar și celor morți, ocazie cu care, după ce lumea se ducea la biserică și se dădea de pomană celor sărmani, fețele bisericesti se așezau la o masă festivă, împreună cu femeile și copii din familia lor, degustând bucatele Paștelui pâna catre seară.

Uneori, la aceste ospețe luau parte și enoriașii.
În astfel de cazuri, atunci când unul din aceștia ciocnea un ou cu preotul și reusea să îl spargă pe cel al popii, era dator să i-l dea acestuia pe cel
întreg, astfel încât preotul să continue a-l ciocni cu oamenii din parohia sa!
Nu întâmplator, femeile veneau să împartă la biserica, tradiționale bucate de Paște, întrucât acum se slobozeau de Paresimi, citirile pomelnicelor din vremea Postului de Paști.

Această zi era poreclită și Oloagele, pentru că,  era cu primejdie, pentru acei copii ai unor drept
credincioși- părinți, ce nu o respectau și riscau, adeseori,  să fie osândiți să rămână ologi de picioare!

În același timp, în  prima marți după Paște, era oprit lucrul, pentru a nu pica boalele, (mai ales orbirea), peste oameni, a nu se înțepa aceștia cu ghimpi și mărăcini în mâini (dar și în tălpi, atunci când călcau peste pământ cu picioarele goale), pentru a merge bine semănăturilor și a nu fi mâncate de gândaci,  pentru boii din ogradă si pentru a fi apărate ogoarele și livezile de ger, viermi, secetă ori grindină.
Cine îndrăznea să munceasca în aceasta zi era fie trăsnit, fie lovit de "pârleala", adica pelagră, fiind sortit astfel a o lua razna cu mintea.
Atenție la spălatul rufelor! Oricine avea cutezanța să facî o astfel de treabî gospodăreasca risca să i se umfle buricele degetelor!

Așa cum menționam mai sus, primele trei marți după Paște trebuiau a fi "ținute" cu sfințenie și teamă, păcătoșii ce se încumetau să lucreze în aceste zile, mai cu seama la câmp, riscau să le crape mațele!


Copyright © diane.ro. 2013

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Lunea alba (dupa Paste) - Traditii, superstitii si obiceiuri

Superstitii de Paste

Pastele Blajinilor / Mortilor - Traditii, obiceiuri si superstitii
Marțea Albă, dupa Paște, în tradiții, superstiții și obiceiuri Marțea Albă, dupa Paște, în tradiții, superstiții și obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on aprilie 14, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Din nefericire, romanilor le este impus sa munceasca chiar si in zilele de Paste :(

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.