Draga Einstein, oamenii de stiinta se roaga? Vezi raspunsul lui Einstein

"Oamenii de stiinta se roaga?" Aceasta intrebare si-a facut loc in gandurile unei fete din clasa a sasea a scolii de dumnica de la biserica Riverside si cine putea sa ii dea un raspuns mai bun decat cea mai stralucita minte a stiintei din timpurile noastre, nimeni altcineva decat Albert Einstein?
Fetita, pe nume Phyllis, i-a trimis un mesaj politicos marelui fizician, legat de marea ei framantare si a fost probabil extrem de surprinsa atunci cand a primit un raspuns plin de consideratie.
Aceasta corespondenta a fost publicata in cartea "Draga profesore Einstein: Scrisorile lui Albert Einstein catre si de la copii," editata de Alice Calaprice.
Phyllis a scris:

19 ianuarie 1936
Draga domnule, dr. Einstein,
La orele de la scoala noastra de duminica am ajuns sa ne punem intrebarea: Oamenii de stiinta se roaga? Incep prin a va chestiona daca putem crede atat in stiinta cat si in religie. Noi am scris oamenilor de stiinta si altor importanti oameni pentru a incerca sa gasim raspunsul la intrebarea noastra.
Ne-am simti foarte onorati daca ati dori sa ne raspundeti la intrebarea noastra: Oamenii de stiinta se roaga si, daca o fac, pentru ce anume se roaga?
Noi suntem in  a sasea, in clasa Domnisoarei Ellis.
Cu respect, a dumneavoastra,
Phyllis


Einstein i-a raspuns fetitei dupa numai cinci zile, impartasindu-i gandurile sale despre credinta si stiinta:


24 ianuarie 1936
Draga Phyllis,
Voi incerca sa raspund intrebarii tale cat de simplu imi sta cu putinta. Iata raspunsul meu:
Oamenii de stiinta cred că  evenimentele , inclusiv cele din vietile intime ale oamenilor , se datorează legilor naturii . Ei nu pot fi înclinati să creadă că acestea ar putea fi influențate de o rugăciune , care are la baza  o forta supranaturala manifestata .
Cu toate acestea , trebuie să recunoaștem că tot ce stim despre fortele supranaturale este limitat, imperfect, iar sfarsitul, ideea  in viata spirituala  de dupa moarte, se bazeaza pe un fel de credinta, larg răspândită, in ciuda  realizărilor actuale ale științei .
De asemenea , oamenii implicati in stiinta devin ferm convinsi de existenta unui spirit mult superior celui uman, evident,  in univers.
Astfel, descoperirile stiintifice conduc spre credinta, o religiozitate speciala, cu siguranta diferita fata de cea a omului obisnuit.

Cu prietenie,

A.Einstein


Scrisoarea nu ne arata opiniile personale ale lui Einstein despre religie , insa reușește  sa redea sentimentul sublim de mirare că știința  se poate implica si poate explica, intr-un mod  stralucit, religia.

Sursa: HuffingtonPost

Regulile draconice ale lui Einstein in casnicie
Ghicitoarea lui Einstein-Test de inteligenta
Einstein a dovedit existenta lui Dumnezeu?

Draga Einstein, oamenii de stiinta se roaga? Vezi raspunsul lui Einstein Draga Einstein, oamenii de stiinta se roaga? Vezi raspunsul lui Einstein Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 31, 2014 Rating: 5

6 comentarii:

  1. nu numai!era si mason!si cine stie ce inseamna asta,stie ce fel de om era!dar n o sa vedeti vreodata GENII,sa fie ca oamenii simplii,normali!astia sunt f.diferiti de noi(media,in general)si in rau de multe ori,pt.ca sunt extremisti in aproape,orice!eu nu mi as dori vreodata sa fiu SUPER OM,SUPER INTELIGENTA,pt.partea negativa a unui IQ-mult prea ,,generos,,pt.oamenii obisnuiti!ei,ies din tipare,intot,si e ok,dar fiinca stiu,ca sunt SUPER DESTEPTI,se folosesc de asta,de multe ori in sens,negativ!probabil ca si folosesc creerul,mult mai mult decat 10%(media),dar nu este MERITUL LOR,aici este marea enigma!nativ,se nasc si sunt asa,pe parcurs dobandesc,folosesc,ceea ce D ZEU,le a dat!nu trebuie sa ne simtim inferiori,in fata lor,fiecare are cat ii da d zeu!daca cititi despre toate aceste GENII,veti vedea abominabilul,cruzimea faptelor lor,izvorate de unde?din prea mult si prea plin!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum adica ateu si mason?:))) Conditia numarul 1 pentru a intra in orice loja era si este credinta. Mason inseamna zidar si se refera la "zidirea lumii" continuare la ceea ce a facut "primul zidar al lumii"- Dumnezeu. Singurii masoni cu tenta ateista au fost trotkistii, care au si disparut dupa moartea "fondatorului".
    Din pacate, multe curente, fie ale religioase, filosofice sau stiintifice, isi aroga apartenenta unor genii consacrate, mai ales daca sunt printre primele minti ale lumii. Crestinii ii atribuie slabiciuni religioase pana si lui Hawking:) Adevarul este ca mintile geniale nu cred in baliverne. Atentie; nu inseamna ca toti cei care nu cred in baliverne religioase sunt geniali!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. nu vreau sa intru in polemici,pe tema masoneriei cu nimeni!n aveti dreptate,poate asta e adevarul pe care l cunoasteti dv.fiecare are dreptul la opinie,va respect convingerile si atat!va inselati in toate frazele scrise!dar nu comentez,pt.ca e o intreaga istorie aici si nu e locul potrivit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am pierdut o sarcina..aunt disperat visez copilil in fiecare noapte ca ma striga..simt ca inebunesc..am visat o data ca era ingropat in zapda ma strib iar eu il cautam scormonind in zapada sa nu inghete..ce inseamna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta esti prea vulnerabila acum. Aduna-te si inconjoara-te de oameni buni, care te iubesc. Cand te mai linistesti, incearca sa faci un bine cuiva cumparand sau donand o jucarie sau hainute de nou nascut, ce poti tu! Zapada si teama de inghet sunt practic raspunsul subconstientului tau la frica ta de a nu uita vreodata... Numai bine, iti doresc.

      Ștergere

Un produs Blogger.