Google, cititorul de ganduri al omenirii

Incepe sa-mi fie din ce in ce mai frica sa folosesc Google sau internetul in general, pe masura ce tot mai  multe vesti despre superinteligenta calculatoarelor si a motoarelor de cautare ameninta a-mi scormoni viata mai adanc decat Freud, Jung si Securitatea comunista laolalta! Se pare ca, peste 15 ani, computerele isi vor depasi in inteligenta creatorii, ajungand sa aiba abilitatea de a spune povesti originale si a face bancuri inedite si cu multmai reusite decat cele ale oamenilor! Cel putin asa pretind expertii de varf din domeniul inteligentei artificiale! In acest sens, se spune ca Google "va sti raspunsurile la intrebarile tale chiar mai inainte de a i le pune!"

Cei mai multi dintre voi ma pot contrazice, aducandu-mi aminte ca tehnologiile si calculatoarele sunt ingradite vrand-nevrand de oamenii care le proiecteaza. Supercalificatii specialistii in IT precum directorul Ray Kurzweil de la Google, sunt totusi  mult mai in masura sa-si spuna parerea in aceasta privinta decat noi, muritorii de rand! Ei sustin ca nu va mai trece multa vreme pana cand calculatoarele vor scapa, mai mult sau mai putin controlat,  din fraiele stapanilor lor umani!

Unii futuristi apreciaza ca pana in anul 2029, calculatoarele si robotii nu numai ca isi vor depasi creatorii din punct de vedere al inteligentei, dar vor reusi sa ne inteleaga mai bine decat o putem face noi insine.

Ray Kurzweil, in varsta de 66 de ani, un fel de star pop ori rock in lumea inteligentei artificiale, a dezvaluit cateva lucruri despre aceasta tendinta... Vizionarii internetului lucreaza febril, foarte putin popularizati de media, catre un nemaivazut mariaj intre om si masina, un fenomen numit "singularitate." Aceasta tendinta, ce a capatat si numele de "transumanism", se indreapta catre acel prag de Matrix in care inteligenta artificiala si creierul uman vor fuziona sub o forma supraumana, care ii va oferi lui Google posibilitatea de a ne anticipa orice miscare a gandului si faptei!

In aceasta lume dominata de roboti, oamenii, reveniti cumva in Eden, intr-un altfel de Eden, vor fi reusi (se spune) sa se downloadeze pe ei insisi in propria lor tehnologie, devenind un fel de zei, un fel de fiinte nemuritoare!

Pe de alta parte, calculatoarele vor continua sa isi umileasca creatorii umani, cumva in felul in care calculatorul IBM DeepBlue l-a invinsin 1997  intr-o partida de sah pe maestrul international Garry Kasparov.

Urmatorul pas pentru Ray Kurzweil este sa puna la punct un program capabil sa le permita calculatoarelor sa inteleaga ce spun oamenii, un proiect ce ar putea sa reprezinte un pas urias in utilizarea internetului.

"Proiectul meu consta in a pune bazele unei cautari care ar intelege cu adevarat limbajul uman," a declarat Ray Kurzweil intr-un interviu acordat pentru Guardian. "Atunci cand scrii un articol, nu creezi neaparat o alcatuire interesanta, inedita de cuvinte. De fapt, ai ceva de spus, iar Google este orientat catre organizarea inteligenta si procesarea informatiilor lumii."

"Mesajul din articolul tau este informatie, iar calculatoarele se multumesc cu atat. Asadar, noi am vrea ca ele sa citeasca totul de pe web si fiecare pagina a fiecarei carti, pentru ca apoi sa fie capabile sa se angajeze intr-un dialog inteligent cu utilizatorii si sa poata raspunde intrebarilor lor."

Aceste senzationale progrese ale inteligentei artificiale, ce au ramas pana acum in umbra dezbaterii publice, au iesit la iveala odata cu dezvaluirile lui Snowden, care a desconspirat o majora cooperare intre NSA (Agentia Nationala de Securitate din SUA) si principalele companii de IT in accesarea comunicarilor personale ale utilizatorilor.

In prezent, Google, "aspiratorul mondial de informatie," a inceput sa arate un interes subit fata de noile tehnologii si tehnici IT de ultima generatie care, se pare, nu mai necesita spionarea clasica a utilizatorilor intrucat calculatoarele vor putea afla fiecare detaliu al vietilor noastre personale, si chiar si cele mai secrete ganduri ale noastre.

Kurzweil isi descrie pe scurt obiectivul sau pus in slujba lui Google astfel: "Intru-un cuvant, vreau sa fac un singur lucru. Sa ajut ca limbajul natural uman sa fie inteles de Google. Cum vom face asta, depinde numai de mine," a declarat el pentru The Observer.

Intelegerea semanticii umane, spune Kurzweil, reprezinta cheia prin care calculatoarele vor putea intelege orice.

Acest lucru presupune insa un progres al inteligentei artificiale nu numai intruziv, dar si cumva sinistru:"Google va sti raspunsul unei intrebari formulate de tine chiar inainte de a o pune. El va citi fiecare email pe care il vei scrie, fiecare document de-al tau, fiecare cuvant pe care il vei tasta intr-o cautare pe internet. El va sti mai multe despre tine decat partenerul tau intim. Mai multe, poate, decat tu insuti."



Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Cum obtii o slujba la Google? | Criterii de angajare la Google

Cititul gandurilor si limbajul nonverbal

Google, da-mi 6 numere norocoase! | Rugaciune la zeul Google
Google, cititorul de ganduri al omenirii Google, cititorul de ganduri al omenirii Reviewed by Diana Popescu on februarie 23, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. The other day, while I was at work, my cousin stole my iphone and
    tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple
    ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this
    is totally off topic but I had to share it with someone!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.