Cum obtii o slujba la Google? | Criterii de angajare la Google

Criteriile de angajare ale companiei Google nu sunt deloc conventionale. Notele obtinute in scoala si/sau facultate nu reprezinta aproape nimic atunci cand aplici pentru un job aici. De fapt, procentul angajatilor fara studii superioare a crescut mereu ajungand in prezent la circa 14% in unele echipe ale companiei.

Potrivit lui Laszlo Bock, vicepresedintele responsabil cu resursele umane de la Google, "notele bune nu strica, desigur". Multe joburi de la Google necesita abilitati tinand de matematica, informatica, coduri, asa ca rezultatele bune obtinute la scoala in aceste domenii reprezinta un avantaj atunci cand aplici pentru o slujba la aceasta companie gigant. Google isi doreste insa  mai mult decat atat!

"Exista cinci criterii de angajare in toate compartimentele companiei," explica Bock. " Pentru fiecare job, cel dintai lucru pe care il luam in seama este abilitatea cognitiva generala, si nu IQ-ul. Ne intereseaza abilitatea de a invata, adica capacitatea de a "prinde" lucrurile din zbor. Este abilitatea de a aduna lalolalta biti cu totul diferiti de informatie. Evaluam aceasta capacitate folosind interviuri ale structurii comportamentale pe care le validam apoi pentru a ne asigura ca  sunt predictive."

Cel de-al doilea criteriu, adauga Bock, "este abilitatea de a conduce - in particular, autoritatea emergenta, opusa celei traditionale. Autoritatea traditionala este "ai fost presedintele clubului de sah?" "Ai fost vicepresedintele vanzarilor?" "Cat de repede ai ajuns in aceasta pozitie?" Noi nu tinem cont de asta. Ceea ce ne intereseaza este ca atunci cand esti pus in fata unei probleme si esti membru al unei echipe, sa faci, la momentul potrivit, un pas inainte si sa preiei conducerea. La fel de important este sa stii cand sa faci un pas in spate, sa nu mai conduci si sa lasi pe altcineva sa faca asta. Intrucat, pentru a fi un lider eficient in acest mediu, trebuie sa ai vointa de a renunta la putere."

Alte criterii? Modestie si asumare. "Este vorba despre simtul responsabilitatii, simtul asumarii, al implicarii," specifica Bock, "de a incerca sa rezolvi orice problema, si despre modestia de te da inapoi si a adera la ideile mai bune ale altora... Cel dintai obiectiv al tau este "ce putem face impreuna pentru a rezolva o problema. Imi fac partea de treaba, si apoi fac un pas inapoi."

O astfel de modestie nu se rezuma numai la a lasa loc pentru contributiile altora," spune Bock, este "o modestie intelectuala. Fara modestie, esti incapabil sa inveti." Din aceasta  cauza studiile ne arata ca multi absolventi ai unor vestite scoli de afaceri ajung sa se plafoneze. "Stralucitii oameni de succes ajung rareori la un esec, asa ca ei nu invata ceea ce este de invatat dintr-un esec. In loc de a face asta, ei comit o eroare fundamentala de atribuire. Daca ceva decurge bine, ei isi zic, "asta s-a intamplat pentru ca sunt un geniu." Daca lucrurile merg prost, ei se justifica "s-a intamplat asta din cauza ca altcineva este idiot sau nu am avut resursele necesare sau piata s-a schimbat pe neasteptate." Oamenii care au cel mai mare succes la noi, pe care dorim sa-i angajam, au un statut teribil. Ei trebuie sa-si sustina ideile ca dracul. Trebuie sa fie adepti fanatici ai punctului lor de vedere. Dar atunci cand le spui, "iata un nou fapt," ei trebuie sa se conformeze, "Ei bine, asta schimba lucrurile; ai dreptate."  Avem nevoie de un mare ego dar si de un mic ego in aceeasi persoana in acelasi timp."

Cel mai putin important criteriu pesntru Google este "expertiza". Bock ne lamureste: "Daca alegi pe cineva care are o inalta abilitate cognitiva, este curios din nastere, vrand mereu sa invete, are abilitati de lider emergente, si il angajezi pe un post de resurse umane sau finante, desi nu poseda o cunoastere atotcuprinzatoare, si il compari cu cineva care s-a ocupat pana acum de un singur lucru si este un expert mondial, expertul iti va spune: "Am vazut lucru asta de 100 de ori pana acum; iata ce trebuie sa facem." De cele mai multe ori, neexpertul va veni cu acelasi raspuns," spune Bock, "intrucat adeseori nu este vorba despre chestiuni dificile. Desigur, cateodata, neexpertul o va da in bara, dar alteori va veni, de asemeni, cu o solutie cu totul noua. Iar acest lucru este de o mare valoare."

 Iata cum am putea rezuma viziunea lui Bock despre angajarea la Google... Talentul poate apare in atat de multe si diferite forme si poate fi construit in atat de multe cai netraditionale, incat cei care se ocupa de angajari trebuie sa fie cat mai deschisi fata de oricine, dincolo de colegiile de renume pe care le-a absolvit sau nu. Pentru ca "atunci cand privesti la oameni care nu au facut studii si si-au croit propriul drum in lume, poti descoperi ca sunt fiinte umane exceptionale. Si noi trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a gasi astfel de oameni." Prea multe colegii, adauga Bock, "nu furnizeaza ceea ce promit. Faci o tona de datorii, si nu inveti cele mai importante lucruri pentru viata ta. Este doar o adolescenta prelungita."

Google atrage de partea sa atat de multe talente intrucat se ridica deasupra criteriilor traditionale. Pentru cei mai multi tineri, a merge la o facultate si a da tot ce au mai bun din ei acolo constitue cel mai bun mijloc de a-si construi o cariera. Bock le atrage totusi atentia: Aveti grija, rezultatele bune din scoala nu iti imbunatatesc abilitatea pentru un anume job. Lumii ii pasa - si te plateste pentru asta - numai de ceea ce poti face cu ceea ce cunosti (si nu tine cont de cat de mult ai invatat despre asta). Iar intr-o vreme in care inovatia este din ce in ce mai mult rezultatul unei munci de grup, lumii ii pasa de abilitatile tale interioare - abilitatea de lider, modestia, capacitatea de colaborare, adaptabilitatea si pasiunea de a invata si reinvata. Acest lucru este valabil, de fapt, oriunde ai de gand sa lucrezi.

Sursa: The New York Times 


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Ce sa nu faci la un interviu pentru un job

Unde caut loc de munca, pe internet?

Interviu de angajare la Twitter
Cum obtii o slujba la Google? | Criterii de angajare la Google Cum obtii o slujba la Google?  |  Criterii de angajare la Google Reviewed by Diana Popescu on februarie 23, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. piece of cake! :)
    interesante si intrebarile care sunt adresate la interviuri

    felicitari pt articol

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.