De ce se mananca peste de Florii si in Post?

De ce se mananca peste de Florii si cu ocazia altor evenimente marcante din Post?

De ce Dumnezeu ori Biserica  ne lasa sa mancam peste si ne refuza dreptul de a degusta din alte carnuri?
 Bine, atunci cand aduci vorba despre carne, nu poti sa nu tii cont de parerile vegetarienilor sau ale unor schimnici care, cel putin, in vechime, au ales sa isi puna burta la cale cu buruieni, radacini si frunzulite...

Prima intrebare este de ce mancam carne de porc chiar si atunci cand nu este post si iata si raspunsul:

Potrivit Vechiului Testament, nu avem voie sa mancam nicicand din carnea animalelor cu copita despicata, vietuitoare dintre care face parte si porcul. Musulmanii, care accepta Vechiul Testament, au pastrat aceasta interdictie.

De ce nu au facut acelasi lucru si crestinii?

Cu toate ca nu am gasit inca (poate ma ajutati voi in acest sens) nici o legiferare clara in acest sens din partea bisericii (crestin ortodoxe sau catolice), se spune ca multi crestini au credinta ca interdictia din Vechiul Testament a fost depasita odata cu instaurarea unor noi legi odata cu venirea lui Iisus pe pamant.

Oricum, pestele, mai cu seama cel cu solzi, si nu cel "stricator" precum somnul, este definit in credinta crestina drept un fel de mancare mai putin pacatoasa, intrucat nu are de a face (spre deosebire de carnea de porc, oaie, miel, sau vita) cu carnea,  "o carnea divina", ce simbolizeaza  jertifirea trupului lui Iisus Hristos pe cruce.

Din aceasta cauza, crestinilor li se ofera, potrivit traditiei, niste alinari in perioadele de comemorare ale lui Iisus, cand au voie sa manance peste (un fel de mancare ce nu are de a face cu rastignirea corpului cristic) de Florii ori cu alte prilejuri din  Post.

Asadar, pe langa faptul ca pestele reprezinta un simbol al crestinismului, el constitue si un fel de mancare ce nu se asociaza cu crucificarea lui Iisus, cu moartea noastra trupeasca, fiind, drept urmare, o carne "curata" si nu una "necurata."


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Mesaje de Florii | Urari si felicitari de Florii

Una furtiva lagrima - Un peste cantand opera! (Video)

Duminica de Florii in superstitii, traditii si obiceiuri 
De ce se mananca peste de Florii si in Post? De ce se mananca peste de Florii si in Post? Reviewed by Diana Popescu on aprilie 09, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.