Osho: Iubeşte-te pe tine însuţi

Încep cu una din cele mai profunde sutre ale lui Buddha Gautama: "Iubeşte-te pe tine însuţi..."

Ai fost învăţat exact opusul de toate tradiţiile lumii, de toate civilizaţiile, culturile, bisericile. Ele îţi spun: "Iubeşte-i pe alţii, nu te iubi pe tine însuţi." Şi există o anume strategie vicleană dincolo de învăţăturile lor.

Dragostea este hrana sufletului. Dragostea este pentru suflet, ceea ce este mâncarea pentu trup. Fără mâncare, corpul este lipsit de vlagă, fără dragoste, sufletul este slăbit." Şi nici un stat, nici o biserica, nici un interes particular nu a dorit vreodată ca oamenii să aibă suflete puternice, pentru că o persoană înzestrată cu energie spirituală este înclinată să fie rebelă.
 Iubeşte-te pe tine însuţi

Dragostea te face rebel, revoluţionar. Dragostea îţi dă aripi ce te poartă în înălţimi. Dragostea îţi dăruieşte înţelegerea lucrurilor, astfel încât nimeni să nu te poată înşela, exploata, oprima. Iar preoţii şi politicienii supravieţuiesc numai din sângele tău, supravieţuiesc numai prin exploatare. Toţi preoţii şi politicienii sunt paraziţi.
Osho: 3 feluri de dragoste

Pentru a te slăbi spiritual au găsit o metodă sigură, garantată 100%, şi anume să te înveţe să nu te iubeşti pe tine însuţi. Dacă un om nu se poate iubi pe sine, el nu poate iubi nici pe oricine altcineva. Invăţătura lor este foarte amăgitoare. Ei spun, "Iubeşte-i pe alţii" pentru că ştiu că dacă nu te iubeşti pe tine nu poţi să mai iubeşti deloc. Ei nu contenesc să spună, "Iubeşte-i pe alţii, iubeşte omenirea, iubeşte-l pe Dumnezeu, iubeşte natura, iubeşte-ţi soţia, iubeşte-ţi soţul, copiii, părinţii, dar nu te iubi pe tine," căci a te iubi pe tine este egoist potrivit lor.

Ei condamnă dragostea de sine aşa cum nu condamnă nimic altceva, şi şi-au pus la punct învăţătura astfel încât să pară foarte logică. Ei zic: "Dacă te iubeşti pe tine însuţi vei deveni egoist, dacă te iubeşti pe tine însuţi vei deveni narcisist." Nu este adevărat. Un om care se iubeşte pe sine descoperă că nu există un ego în el. Numai iubindu-i pe alţii, fără să te iubeşti pe tine, îşi face apariţia egoul.

Poveste de Osho: Ştiam că vei sosi!

Misionarii, reformatorii sociali au cele mai mari ego-uri din lume. Un lucru natural, întrucât se văd superiori fiinţelor umane obişnuite. Ei nu sunt obişnuiţi, fiindcă doar oamenii obişnuiţi se iubesc pe ei înşişi. Ei îi iubesc pe alţii, iubesc idealuri înalte, îl iubesc pe Dumnezeu. Iar dragostea lor este falsă, pentru că toată dragostea lor este lipsită de orice fel de rădăcina. Un om care se iubeşte pe el însuşi face primul pas către dragostea adevărată.

Sursă: Osho - Dhammapada: The Way of Buddha/Calea lui Buddha

Tot Osho spune:

"Dacă te iubeşti pe tine, îi iubeşti pe alţii. Dată te urăşti pe tine, îi urăşti pe alţii. În relaţiile cu ceilalţi exişti numai tu, oglindit."
Osho: Iubeşte-te pe tine însuţi Osho: Iubeşte-te pe tine însuţi Reviewed by Diana Popescu on aprilie 19, 2016 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Foarte adevarat acest aspect prezentat.
    A fi pe primul loc nu se refera deloc la nutrirea sentimentului de egoism, dar multi asa inteleg acest sfat.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Love is the Law, Love under Will" I raised with a teaching of Agape (Greek)"love: the highest form of love, charity; the love of God for man and of man for God." As different from the other types of love.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.