Numele îți hotărăște soarta? | Efectul psihologic al literelor numelui

Îți place de tine! Ești îndrăgostit  de tine atât de mult încât îți alegi subconștient un partener de viață, un loc de locuit și alte lucruri importante ale căror denumiri conțin aceleași litere ca și numele tău! Acesta este așa-zisul efect psihologic al literelor numelui.

Nu ai simțit, nu te-ai gândit niciodată că ai o conexiune extraordinară cu orice a cărui/cărei denumire începe cu inițialele tale? Dacă te cheamă Ana, poți avea, de exemplu, o afinitate față de anaconda, animale, andive, agude, alune, amar, alb, agată, Android, Apple, firma Adidas sau formația Abba, grupul rock Aerosmith.

Identificat în 1985 de către psihologul Jozef Nuttin, efectul literelor numelui a dezvăluit că oamenii au o preferință aparte pentru tot ce conține literele din prenumele ori numele lor de familie.

Te poți întreba, "Ei bine, și ce-i cu asta? Părinții își învață copiii să-și iubească numele de la cele mai mici vârste. Orice, de la rucsacul pentru școală până la cana lor este inscripționat cu numele lor". Este vorba despre mai mult decât atât?
Numele îți hotărăște soarta? | Efectul psihologic al literelor numelui

Unii oameni de știință cred că da, în vreme ce alții fac referire la studii care sugerează contrariul... De exemplu, unul în care s-a constatat că cine învață o limbă nouă, cu un alfabet complet diferit de cel din limba maternă, preferă literele din numele lor din noul alfabet.

Pe de altă parte, la un moment dat, a ieșit la iveală că un procent surprinzător de mare femei americane cu numele Virginia locuiau în localitatea americană Virginia Beach, din statul Virginia.

Totodată, diverse studii din psihologie au determinat că suntem atrași de mărci comerciale, orașe, locuri de muncă și chiar parteneri de cuplu în numele cărora se află litere din prenumele ori numele nostru de familie! Acest lucru pare să fie asociat strâns cu ceva denumit în psihologie "respectul de sine implicit" sau "evaluări inconștiente ale sinelui și ale obiectivelor corelate foarte apropiat cu sinele".

Oamenii cu un înalt grad de stimă implicit față de ei înșiși sunt mai înclinați decât alții să aibă sentimente pozitive față de detalii precum ziua lor de naștere sau literele din numele lor.

Numele, o pecete a destinului?

Poți să afli dacă prietenii tăi au un mare respect implicit față de ei dacă le propui să participe la un test simplu (fără să-i avertizezi inițial care îi este scopul)...

- Scrie în stânga unei coli de hârtie, sub forma unei coloane, toate literele alfabetului.

- Spune-le prietenilor tăi să evalueze fiecare litera, notând-o de la 1 la 4, "1" însemnând "îmi displace foarte mult", iar "4" semnificând "îmi place foarte mult".

- Desenează apoi un tabel cu patru coloane și intitulează-le "IP", "INF", "NIP" și "NINF", aceste inițiale fiind corespunzătoare pentru "ÎN PRENUME", "ÎN NUMELE de FAMILIE", "NU ÎN PRENUME", "NU ÎN NUME FAMILIE".

- Înscrie în tabel notele pe care le-au dat prietenii fiecărei litere în funcție de clasificarea de mai sus. În fine, fă o medie aritmetică  a numerelor din fiecare coloana. O medie foarte mare din primele două coloane și una foarte mică din ultimele două semnalează un  nivel foarte înalt al respectului implicit față de sine!

Numele de familie îți influențează personalitatea?
Numele îți hotărăște soarta? | Efectul psihologic al literelor numelui Numele îți hotărăște soarta? | Efectul psihologic al literelor numelui Reviewed by Diana Popescu on iulie 23, 2018 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.