Numele de familie iti influenteaza personalitatea ?

"Ce este un nume ? Oricum le-am spune ,
Toti trandafirii au parfum la fel de dulce ."
William Shakespeare


Cat de mult ne schimba destinul numele nostru de familie ? Potrivit unui recent studiu al lui Kurt Carlson , de la Universitatea Georgetown , aceasta etichetare oficiala determina felul in care ne percepem in viata sociala.Concluziile cercetarii arata ca oamenii al caror nume de familie incepe cu o literea aflata la inceputul alfabetului gandesc ca nu merita sa stea la o coada intrucat inca din primii ani de scoala s-au obisnuit sa fie printre primii apelati in catalog.Cei al caror nume de familie are o initiala regasita catre sfarsitul alfabetului s-au invatat inca din copilarie sa actioneze mult mai repede pentru a-si asigura un loc la o coada si sunt satisfacuti sa astepte cu rabdare sa le vina randul.

Carlson a recurs la un experiment destul de simplu : el a oferit 5 dolari si o sticla cu vin pentru persoanele ce doreau sa se inscrie ca participanti la studiu.Cei cu prima litera a numelui aflata catre finalul alfabetului au raspuns mult mai repede ofertei.Acelasi rezultat a fost consemnat si in cazul studentilor carora li s-a oferit bilete gratuite la un meci de baschet.
Nu numai oamenii avand initiala numelui de familie in ultima parte a alfabetului dau dovada de un astfel de temperament.Persoanele al caror nume debuteaza cu o litera situata spre mijlocul alfabetului si-ar dori sa aiba un nume care sa ii aduca in partea initiala alfabetului.Atunci cand au fost intrebati ce alt nume de familie si-ar alege , oamenii de la "mijlocul alfabetului" au optat in general pentru nume ce pot fi regasite pe prima pagina a unui catalog scolar. Femeile din acelasi grup au declarat ca ar prefera sa se casatoreasca cu un barbat al carui nume sa aiba initiala la inceputul alfabetului, considerand ca un astfel de partener le-ar putea aduce niste avantaje in plus.

Aceasta nu este singura cercetare referitoare la numele de familie.In 2007 , jurnalistul britanic Richard Wiseman a initiat un sondaj de opinie printre cititorii ziarului "Daily Telegraph" , intrebandu-i daca purtatorii numelor de Abbot sau Adams se pot descurca mai bine in viata decat cei raspunzand la numele de Young ori York.Dupa primirea a 15.000 de raspunsuri, Wideman a descoperit ca oamenii cu initiala numelui de familie aflata la inceputul alfabetului considera ca au mai mult succes decat cei al caror nume ii amplaseaza la sfasitul alfabetului.Cu toate acestea , cei din urma par a da dovada de mai mult credinta in ei insisi sau in destinul lor.

Aceste constatari nu ar trebui sa ne puna prea mult pe ganduri.Efectul numelui de familie este numai una din nenumaratele imprejurari si premize care ne influenteaza personalitatea , modul de a gandi, felul de a simti. La urma urmei , cum ar fi aratat cultura romaneasca numai cu Tudor Arghezi , George Bacovia sau Lucian Blaga , dar fara un Tudor Vianu, Grigore Vieru ori Petre Tutea ?


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Semnificatia secreta a numelui in numerologie

SEMNIFICATIA SI ORIGINEA NUMELUI.DICTIONAR DE PRENUME DE LA A LA Z

Numele , o pecete a destinului ?
Numele de familie iti influenteaza personalitatea ? Numele de familie iti influenteaza personalitatea ? Reviewed by Diana Popescu on februarie 25, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Din pacate numele ne influenteaza modul de viata. Cultura romaneasca era mult mai saraca fara Petre Tutea. Un om deosebit!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.