Extraordinara scrisoare de prietenie a lui Fra Giovanni

Scrisă și trimisă în Ajunul Crăciunului din anul 1513, de către Fra Giovanni, această scrisoare are o frumusețe care depășește timpurile, vremurile, este marcată parcă de un adevăr etern. Deși este cunoscută sub numele de "O scrisoare către cea mai ilustră contesă, Allagia degli Aldobrandeschi", mulți se referă la ea ca "O scrisoare către un prieten/o prietenă".

Fra Giovanni, pe numele său Giovanni Giocondo, a făcut parte dintr-o ramură a Ordinul Franciscan (în limba latină, "Ordo Fratrum Minorum", adică "Ordinul Fraților Mici"). S-a remarcat în călugărie ca învățat, arhitect și arheolog. 

Extraordinara scrisoare de prietenie a lui Fra Giovanni


Sunt prietenul tău și dragostea pentru tine izvorăște din adâncul meu. Nu-ți pot da nimic din ceea ce ai deja, însă există mult, foarte mult care, chiar dacă nu-ți pot dărui, îți poți lua singură.

Nici un fel de paradis nu poate veni la noi dacă nu ne aflăm odihna inimii astăzi. Ia paradisul!

Orice fel de pace din viitor este, de fapt, ascunsă în clipa prezentă. Ia pacea! 
Extraordinara scrisoare de prietenie a lui Fra Giovanni


Întunecimea lumii nu este până la urmă nimic altceva decât o umbră. În spatele ei și, totuși la îndemâna  noastră, e bucuria. Există o strălucire și o splendoare în întuneric pe care nu avem cum să nu o vedem. Trebuie doar să ne îndreptăm ochii spre ea. Te implor să o privești!

Voltaire: O scrisoare de dragoste

Viața este atât de generoasă în dăruire, însă noi, judecând darurile sale prin prisma acoperământului lor, le respingem ca fiind urâte, ori grele sau dure. Îndepărtează-le învelișul și vei găsi sub el o splendoare a trăirii, întrețesută de dragoste, înțelepciune și putere.

Întâmpin-o, îmbrățișeaz-o, atinge mâna îngerului care ți-o aduce. În orice numim o încercare, o supărare sau o îndatorire, crede-mă, există mâna îngerului, în ea există darul și minunea unei prezențe umbrite. De asemeni, nu te încrede, sunt toate bucurii. Da, și în ele se pitesc daruri divine.

Viață este plină de semnificații și țeluri, atât de plină de frumusețe - sub acoperamantul sau - încât vei descoperi că pământul nu pare, de fapt, decât să îți camufleze paradisul tău.

Curaj, așadar, să ți-l pretinzi, asta-i tot! Prin curajul de care dăm dovadă și prin cunoaștere nu suntem cu toții, împreună, decât pelerini rătăcind printr-o țară straină către acasă. 

În așa fel, în această vreme a anului, îți transmit urări. Nu în acceași măsură cum o face lumea, dar cu o stimă profundă și cu rugăciunea ca pentru tine, ca acum și mereu, vor sosi zorii și umbrele vor fugi departe. 

Cele mai frumoase scrisori de dragoste
Extraordinara scrisoare de prietenie a lui Fra Giovanni Extraordinara scrisoare de prietenie a lui Fra Giovanni Reviewed by Diana Popescu on decembrie 01, 2019 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.