13 martie: Ziua Deschide o Umbrelă în Casă

 Celebrată an de an pe 13 martie, Ziua Deschide o Umbrelă în Casă este consacrată punerii la încercare a superstiției potrivit căreia acest gest ar atrage de partea noastră ghinionul.


Ziua Deschide o Umbrela în Casă a fost creată de Thomas Edward Knibb tocmai pentru a-i încuraja pe oameni să investigheze dacă această credință are sau nu vreo sămânță de adevăr.


Confecționată în prezent dintr-un material textil și o ramă metalică, umbrela ne protejează de ploaie sau soare. A fost utilizată încă din anii 1.000 î.Hr. de către egipteni. În Egipt, umbrelele erau purtate îndeosebi de nobili și erau confecționate din frunze de lotus sau pene amplasate pe un schelet din lemn.

   

13 martie: Ziua Deschide o Umbrelă în Casă

Invenția aceasta și-a făcut drum și către China, unde umbrelele erau, de asemeni, rezervate familiilor regale. Servitorii erau puși să poarte aceste dispozitive din piele, mătase ori alt material textil deasupra capetelor stăpânilor lor când aceștia ieșeau pe afară. Restul populației era silită să folosească umbrele din hârtie. În cele din urmă, umbrelele s-au răspândit și în alte părți ale lumii, precum Coreea, Grecia, Roma, India și America de Nord.


Superstiția despre deschiderea umbrelei în interiorul locuinței poate să origineze și ea din Egiptul antic, în care era venerat zeul Soare. Egiptenii credeau că simplul fapt de a deschide o umbrelă în casă i-ar fi displăcut zeului, așa că evitau așa ceva cu orice preț. Totodată, o astfel de credință își are rădăcinile și în circumstanțe asociate cu Anglia secolului al XVIII-lea. În acea vreme, umbrelele britanice nu erau tocmai ușoare și simplu de mânuit ca în zilele noastre. Ele constau din spițe tari și grele, rigide din metal. Astfel, deschiderea unei umbrele înăuntru era periculoasă, având potențialul de a răni pe cei din imediata apropiere. 


Repere din istoria Zilei Deschide o Umbrela în Casă


- Anii 1.000 î.Hr.: Egiptenii inventează primele umbrele.


- Anii 1750: Jonas Hanway popularizează umbrelele în Anglia.


- 1830: James Smith deschide un ateleir de producere a umbrelelor, numit James Smith și Fii.


12 martie: Ziua Anului Nou Aztec


- 1852: Samuel Fox inventează umbrelele cu spițe din oțel, similare celor din timpurile moderne.


Lucruri interesante despre umbrele


- Umbreluțele au fost utilizate mai întâi ca decorațiuni în paharele de băutură în 1959, de către Harry Lee, un barman din Hawai.


- Umbrelele făcute pentru Coca-Cola, etchetele și materialele promoționale ale firmei, datează din 1969.


- Umbrela pentru câine, creată pentru a proteja cel mai bun prieten al omului, a fost inventată de Kenneth Warth.


- "Umbrela Wezzo" este una "smart", care trmite date telefonului prin Bluetooth, anunțând că urmează să plouă.


- O broască a fost fotografiată de Național Geografic folosind pe post de umbrelă o frunză pentru a se apăra de picăturile ploii. 


13 martie: Ziua Bijuteriilor

13 martie: Ziua Deschide o Umbrelă în Casă 13 martie: Ziua Deschide o Umbrelă în Casă Reviewed by Diana Popescu on martie 12, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.