Marte: Simbol și semnificație

 Marte (la greci, Ares) a fost zeul roman al războiului și agriculturii, după care a fost numită luna martie (în limba latină, "Martius"). Împreună cu una din fecioarele vestale, Marte ar fi zămislit gemenii Romulus și Remus. 


Simbolurile sale apăreau pe scuturi și sulițe. Animalele lui sacre erau lupul, bivolul și ciocănitoarea. Există relativ puține descrieri ale lui Marte în artele vizuale. Romanii îl vedeau că echivalentul zeului germanic al sabiei Rosartium (în novegiana veche, "Tyr").                   


Marte: Simbol și semnificație

Asocierea zeului războiului cu planeta roșie din sistemul nostru solar i-a dat acesteia numele. Pietrele prețioase ale lui Marte erau rubinul, granatul și carneolul, toate purtând culorile sale. 


În astrologie, planeta guvernează ziua Berbecul, și noaptea Scorpionul. Ea este considerată a fi fierbinte, uscată, crudă, planeta tiranilor, războiului, Mesopotamiei, infuzand trăsături precum activitatea, voința, energia și agresivitatea. 


O persoană aflată sub influența lui Marte se spune că înglobează diferite perechi de opoziții, de exemplu o minte foarte belicoasă. 


Agrippa din Nettesheim (1486-1535) a descris spiritele lui Marte, pe care ritualurile vrăjitorești încercau să le conjure, "furioase și urâte în aparență, cu culori de un roșu maroniu, cu coarne precum cele ale cerbului și gheare ca ale grifonilor. Ele urlă asemeni unor bivoli și se mișcă precum flăcări care ard tot; semnele lor sunt fulgerul și tunetul." Imaginea lor pare a fi întru totul aidoma celei a diavolului. 


În astrologia chinezească, Marte este asociat cu culoarea roșie, focul și sudul. 


Orbita planetei, văzută de pe pământ, este caracterizată de curbe regresive, ceea ce poate explica unele din conotațiile sale simbolice (confuzie, imprevizibilitate, calamități bruște). 


John Gray: Bărbaţii sunt de pe Marte, şi femeile de pe Venus

Marte: Simbol și semnificație Marte: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on august 30, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.