Nucul / Nuca: Simbol și semnificație

 Potrivit lucrării "Historia Naturalis" a lui Pliniu cel Bătrân (23-79 d.Hr.) umbra nucului este deosebit de întunecată și vătămătoare atât pentru plante cât și pentru persoane. Nuca în sine, ca fruct, care în multe basme și legende conține bogății secrete, este de o considerabilă importanță simbolică, cu o coajă tare înconjurând un conținut valoros. 


În tradiția ebraică a exegezelor biblice (Midrash hane'elam), Sfânta Scriptură este asemănată cu o nucă, coaja să corespunzând faptelor istorice povestire în aceasta, ce înglobează simboluri și mistere majore. 


Sfântul Augustin (354-430 d.Hr.) a scris că nuca implică trei substanțe: fructul pielos sau "carnea" ce înconjoară nuca, "oasele" cojii și miezul ori "sufletul" dinăuntru.                              

               

Nucul / Nuca: Simbol și semnificație

Fructul era văzut și drept carnea lui Hristos cu amăreala suferințelor sale; coaja ar corespunde lemnului crucii, iar miezul interiorului dulce a revelației divine care ne nutrește și care, prin uleiul pe care-l produce, furnizează totodată lumină.


Nucile au simbolizat în tradiția europeană fertilitatea (ascunsă)  și au rămas, și în zilele noastre, un cadou obișnuit la nunți. Sextus Pompei (secolul al II-lea d.Hr.) menționa obiceiul de a se arunca asupra noilor căsătoriți cu nuci (cum se face în prezent cu orez). 


În Franța, o recoltă mare de nuci prezicea nașterea a numeroși copii. 


Psihologii din tradiția jungiana par să vadă similar nuca... "Visele despre nuci se pot referi la încercări de a rezolva o problema dificilă în care este vorba despre ceva valoros. Dar, într-o sporită măsură, nucile pot reprezenta. pur și simplu, organul reproducător feminin" (Aeppli). 


Măslinul: Simbol și semnificație


Nucul / Nuca: Simbol și semnificație Nucul / Nuca: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 21, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.