Trandafirul: Simbol și semnificație

 Pentru antici, trandafirii erau asociați cu mitul lui Adonis, iubitul Afroditei, din al cărui sânge s-a ivit primul trandafir roșu (sau "ochiul fazanului", o varietate de Ranunculus). Astfel, au devenit un simbol al dragostei, care transcede chiar și moartea, și al învierii. 


Festivalul roman Rosalia a fost parte a cultului morților începând cu secolul întâi după Hristos, ce era celebrat în diferite zile în regiuni diferite, dar întotdeauna între 11 mai și 15 iulie. Tradiția Rosalia s-a păstrat până în prezent în Italia, sub forma Duminicii de Rusalii (domenica rosata). 


Participanții la festivalurile dionisiene era împodobiți cu ghirlande de trandafiri întrucât se credea că aceste flori aveau puterea de a contracara efectul îmbătător al vinului, împiedicând astfel petrecăreții să-și dea de gol secretele în decursul beției. Astfel, trandafirul a ajuns să simbolizeze abstinența, iar trandafiri cu cinci petale au devenit adeseori parte a decorațiunilor sculptate ale confesionalelor.   


În simbolismul creștin, trandafirul roșu semnifică sângele vărsat de Iisus pe cruce și, astfel, dragostea lui Dumnezeu.     

                                                   

Trandafirul: Simbol și semnificație

Pe de altă parte, trubadurii vedeau trandafirul ca un simbol tangibil al dragostei lumești, iar această tradiție continuă și în zilele noastre. 


Trandafirul alb este un simbol legendar al morții. Iconografia creștină a făcut trandafirul ('regina florilor') un simbol al Fecioarei Maria, Regina Cerurilor, și al virginității. În Evul Mediu, numai fecioarelor le era permis să poarte ghirlande de trandafiri, iar Madona era fecvent înfățișată înconjurată de trandafiri. 


În alchimie, trandafirii roșii și albi făceau parte din dualitatea roșu/alb, simbolizand elementele primare sulf și mercur, iar trandafirul cu șapte inele concentrice de petale simboliza cele 7 metale și planetele lor corespunzătoare. 


Asocierea trandafirului cu Crucea a condus la simbolismul rozicrucienilor, o fraternitate creștină mistică (sau "collegium philosophicum") datând din Renaștere. Simbolul lor, un tradafir cu cinci petale în cruce se asemăna cu sigiliul personal al lui Martin Luther, în care o cruce "crește" dintr-o inimă în centrul trandafirului cu 5 frunze. 


Blazonul lui Johann Valentin Andreae (1856-1654), prin care scrierile rozicrucienilor au devenit cunoscute în lume, era crucea Sfântului Andrei (în formă de X) cu câte un trandafir la fiecare din cele patru laturi ale sale. 


Trandafirii au o mare importantă în simbolismul masoneriei. Când un mason era îngropat, pe mormântul său erau puși trei trandafiri. Cei trei trandafiri ai "Sfântului Ioan" semnifică "lumina, dragostea și viața"; în ziua Sfântului Ioan masonică, de pe 24 iunie, loja este decorată cu trandafiri în trei culori. Simbolurile rozicruciene și masonice apar în poemul lui Goethe "Secretele", care descrie o cruce împletită cu trandafiri. 


Legendele trandafirului


Poetul baroc W.H. von Hohberg remarca în 1675 că nu există nici un trandafir fără vreun ghimpe: "Așa cum un trandafir nu a fost văzut fără ghimpi / La fel oamenii sunt "un amestec pestriț" oriunde te întorci, / Cu unii, cei dumnezeiești, oamenii Domnului, / Și alții, păcătoșii, cu siguranță întru totul că vor arde". 


În simbolismul tradițional chinezesc, trandafirul este luat mai puțin în seamă decât în Occident; el semnifică "tinerețea", dar nu are o asociere specifică cu dragostea. 


Bockler scria despre trandafirii din heraldică: "Florile semnifică în general o stare de înflorire plină de speranță fericită care va fi propagată, se speră, în descendenții unei familii nobile și în faptele lor glorioase. O astfel de floare este trandafirul... al cărui statut regal printre flori este explicat în special în asociere confortul, generozitatea și discreția. Trandafirii roșii au o asociere inevitabilă cu roșul sângelui: așa cum trandafirul roșu crește tot mai viguros prin grația lui Dumnezeu, la fel un ofițer trebuie să fie pregătit în orice clipă să-și verse sângele. Trandafirul a ajuns să aibă o semnificație deosebită ca însemn militar din cauza credinței romane că Marte se născuse dintr-un trandafir" (1688). 


În general, trandafirul herladic apare într-o formă stilizată, ca o floare văzută de sus, cu frunzele îndoite înspre înăuntru. Există nu numai trandafiri cu 5 frunze, ci și cu 6 sau 8 frunze, și, ocazional, în culori aurii sau argintii mai degrabă decât în obișnuitul roșu. 


Trandafirii sunt binecunoscuți în heraldica englezească, specific, ca simboluri ale caselor York (un trandafir alb) și Lancaster (un trandafir roșu). De aceea, conflictul dintre cele două case este cunoscut ca "războiul rozelor". "Trandafirul Tudor" este o combinație a trandafirilor York și Lancaster. 


Trandafirul albastru: Simbol, legendă și realitate

Trandafirul: Simbol și semnificație Trandafirul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 11, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.