Maria Egipteanca | Duminica Mariei Egipteanca

Duminica Mariei Egipteanca este, potrivit traditiei crestin ortodoxe, cea de-a cincea din Postul Pastelui, o zi de duminica menita a ne intari in straduintele Postului si promisiunile Pastelui.

Sfanta Maria Egipteanca - Icoana ruseasca
Maria Egipteanca a trait cu aproximatie intre anii 344 si 421,  si este onorata ca sfanta ocrotitoare a penitentilor, a celor ce se pocaiesc, in special in biserica crestin ortodoxa, in biserica ortodoxa orientala, dar si in cea romano-catolica si chiar cea anglicana.

Sursa de capetenie despre Sfanta Maria Egiptenca provine de la Sfantul Sofronie (Sophronius), patriarhul Ierusalimului intre anii 634-638. Conform Sfantului Sofronie, Sfanta Maria cunoscuta sub numele de Maria Egipteana (Maria Aegyptica) s-a nascut in Egipt, iar la varsta de 12 ani a fugit in Alexandria, un oras in care a dus o viata extrem de desfranata. Se spune ca adeseori refuza sa ia bani pentru niste favoruri dezmatate oferite barbatilor intrucat era strabatuta de "o nesatula si si coplesitoare pasiune", si isi asigura traiul de azi pe maine cersind si torcand inul.

Dupa ce si-a risipit in acest fel 17 ani din viata, Maria Egipteanca a calatorit pana la Ierusalim pentru a participa la marea sarbatoare a Inaltarii Sfintei Cruci. Ea a marturisit ca  face acest drum ca un fel de "antipelerinaj", in speranta ca va gasi in multimea de pelerini alti parteneri ai desfranarii sale. A reusit cumva sa-si implineasca in acest fel poftele, dar cand a incercat sa intre in Biserica Sfantului Mormant, a fost oprita de o mare forta nevazuta. Si-a dat seama ca acest lucru se petrecea din pricina impuritatii sale, asa ca ca a fost cuprinsa de remuscari si zarind icoana Maicii Domnului din afara bisericii, s-a rugat la ea cerand sa fie iertata si promitand sa renunte la orice fel de placere lumeasca. A facut apoi o noua incercare de a intra in sfantul locas si, de aceasta data, nimic nu i-a mai stat impotriva. Dupa ce s-a inchinat relicvelor Sfintei Cruci, s-a intors la icoana Maicii Domnului pentru a-i multumi si a auzit un glas ce i-a transmis "Daca treci raul Iordan, vei afla o minunata odihna / o adevarata pace." Ea a intrat de indata in manastirea Sfantului Ioan Botezatorul de pe malul raului Iordan, unde a primit iertarea dupa Sfanta Impartasanie. A doua zi dimineata, Sfanta Maria Egipteanca a traversat Iordanul si s-a retras in desert pentru a duce o viata de sihastrie in cainta. A luat cu ea numai trei paini si dupa ce le-a terminat, s-a hranit numai cu ce a gasit prin pustie.

Cu circa un an inainte de a muri, Sfanta Maria Egipteanca l-a intalnit pe Sfantul Zosima al Palestinei, caruia i-a povestit despre viata ei. Atunci cand si-a incrucisat pasii cu cei ai Sfantului Zosima in pustie, era dezbracata intru totul si abia putea fi recunoscuta drept o fiinta umana. Sfanta Maria Egipteanca l-a rugat pe Zosima sa isi arunce mantia peste goliciunea ei, si apoi a pornit sa isi depene istorisirea. Dupa aceea, i-a cerut sfantului sa il intalneasca peste un an, cu ocazia Sfintei Joi,  pe malul Iordanului si sa ii daruiasca Sfanta Impartasanie. Atunci cand a trecut timpul sorocit, Sfanta Maria Egipteanca a pasit, ca prin minune,  peste apa raului Iordan pentru a-l intalni pe Sfantul Zosima si, dupa ce a primit Sfanta Impartasanie, l-a rugat sa o intalneasca in pustie cu prilejul urmatorului Post de Paste. In anul urmator, Sfantul Zosima a calatorit iarasi spre locul unde o gasise prima oara, mergand vreme de 20 de zile de la manastirea lui, si a aflat-o zacand moarta. Potrivit inscriptiei gasite de el pe nisip, Sfanta Maria Egipteanca murise imediat dupa ce primise din partea lui Sfanta Impartasanie si fusese apoi adusa miraculos in locul unde o gasise, trupul ei ramanand nestricat in vreun fel vreme de un an. Sfantul Zosima a ingropat-o pe Sfanta Maria Egipteanca cu ajutorul unui leu ce avea drum prin imprejurimi. Atunci cand a revenit la manasirea lui, a povestit ce se intamplase fratilor sai monahi  si, in acest fel, marturia sa a ajuns, pe cale orala, la Sfantul Sofronie.

Duminica Mariei Egipteanca are rolul de a ne readuce tututor, dar mai ales femeilor, in minte si in suflet, desertaciunile vietii si placerilor lumesti, si a ne indemna catre pocainta, smerenie si purificare trupeasca si spirituala.

Daca ai sa ne impartasesti ceva special legat de duminica Mariei Egipteanca, asteptam cu mare interes comentariile tale!


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Duminica in superstitii si credinte romanesti

Sfanta Maria in superstitii si traditii romanesti

Pilda Cananeencii | Duminica Cananeencii
Maria Egipteanca | Duminica Mariei Egipteanca Maria Egipteanca | Duminica Mariei Egipteanca Reviewed by Diana Popescu on aprilie 05, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.