Mireasa moarta – O poveste de Halloween

Mi-a placut dintotdeuna obiceiul de a asculta o poveste horror sau de groaza in noaptea de spaime si vraja a Halloween-ului .Desi nu suntem impreuna in aceste clipe magice, voi presupune ca este miezul noptii si stam in jurul unui foc de tabara , lumina monitoarelor aducand cumva cu reflectarile unor reci flacari , si am sa va istorisesc o veche si tulburatoare poveste de Halloween.

Un tanar frumos la chip si curat la suflet , dintr-un catun indepartat al intinsei Rusii , astepta cu nerabdare sa treaca putinele zile care il mai desparteau de nunta cu o frumoasa fata.Intr-o zi , cuprins de dor si iubire , s-a hotarat sa isi viziteze viitoarea sotie , asa ca a plecat spre satul ei , insotit de cel mai bun prieten al sau.

Cei doi flacai aveau de facut pe jos un drum de doua zile.In cea dintai noapte a calatoriei lor , au facut popas pe malul unui rau.Dupa ce si-au pus burta la cale si au discutat despre cate in luna si in stele , privirea tanarului care urma sa se insoare a fost atrasa de o creanga alba iesita din pamant , cu o forma neobisnuita , asemanatoare osului unui deget de om. Cei doi prieteni au gasit astfel un motiv de gluma si distractie, facand tot felul de presupuneri macabre despre acel bat , pana cand , vrand sa fie mai spiritual decat se cuvenea , viitorul mire si-a scos dintr-un buzunar inelul de casatorie si l-a asezat pe albicioasa creanga cu un straniu aspect.Apoi , a inceput sa sara vioi in jurul batului , inconjurandu-l de trei ori , in timp ce ingana un cantec evreiesc de nunta si imita cu dibacie miscarile si pasul unui dans ritual nuptial.Nu s-a multumit insa numai cu atat , si rostit cu o voce grava si rasunatoare intreg ceremonialul de casatorie evreiesc , in vreme ce amicul sau se prapadea de ras , dandu-si palme peste burta si aplaudand zgomotos.

Distractia nu a tinut prea mult, pentru ca , deodata , pamantul a inceput sa vuiasca si sa se cutremure sub picioarele lor .Locul unde se afla creanga a pornit sa freamate si sa se framante asemeni unui furnicar , afundandu-se inspre interior . Din clipa in clipa, gaura formata in tarana a inceput sa semene tot mai mult cu un mormant deschis , din care a urcat , cu icnete si sunete lugubre , o aparitie inspaimantatoare , un cadavru viu , apartinand unei fete moarte chiar in ziua nuntii ei. Mireasa moarta purta inca o rochie alba de dantela, zdrentuita si sfasiata pe alocuri , lasand la vedere corpul ei descarnat , putrezit , prin care putea fi intrevazuta albeata infioratoare a oaselor .Viermi rosii si paianjeni negri uriasi se zvarcoleau agatati de valul alb de cununie si de trupul altadata infloritor.Cei doi tineri au incremenit de spaima , tremurand din toate incheieturile . In linistea nefireasca care plutea in jur nu se auzea decat clantanitul dintilor lor. “Ah”, a murmurat cu o voce cavernoasa hidoasa creatura , “ ai jucat dansul de nunta , ai rostit juramintele de casatorie si mi-ai pus verigheta pe deget.Acum suntem sot si sotie si imi cer drepturile mele de nevasta!”

Infrigurati de panica , cei doi au zbughit-o intr-o clipita , alergand intr-un suflet pana in satul fetei care isi astepta nunta. Odata ajunsi acolo , s-au dus direct la casa rabinului .”Rabinule “, a spus , abia tragandu-si rasuflarea , viitorul mire , “trebuie sa te intreb un lucru foarte important.Daca , din intamplare , cutreieri printr-o padure si se intampla sa vezi o creanga iesita din pamant asemanatoare cu osul unui deget , pe care pui apoi inelul de casatorie si dansezi dansul de nunta in timp ce rostesti juramintele de cununie , inseamna ca avut loc cu adevarat o nunta ?”
Cu o expresie extrem de derutata , rabinul a intrebat : “ Ai auzit tu despre o astfel de situatie ?” “Ah , nu , desigur “ , a ingaimat tanarul , “ era doar o simpla intrebare”. Rabinul a ramas ganditor, in timp ce mana ii maingaia usor barba sura : “ Este o chestiune foarte complicata.Lasa-ma sa ma gandesc cateva clipe “.

Chiar in acel moment , o pala puternica de vant a deschis in laturi usa de la intrare , iar mireasa cea moarta a patruns in incapere , cu pasi inceti si masurati .”Imi cer dreptul asupra acestui barbat , pentru ca si-a pus verigheta pe degetul meu si a pronuntat juramintele solemne de nunta” , a rostit ea cu un glas tunator , in timp ce degetul tremurator ii era intins catre nefericitul tanar.
“Aceasta este intr-adevar o problema foarte serioasa .Trebuie sa ma sfatuiesc si cu alti rabini “ , a spus rabinul .In curand , toti rabinii din satele apropiate au fost stransi la un loc , si au inceput sa dezbata chestiunea , in vreme ce ghinionistul flacau isi astepta cu inima la gura sentinta. Mireasa moarta astepta si ea, nerabdatoare , asezata in fata portii , batand nervos dintr-un picior si repetand fara incetare :” Vreau sa ma bucur de noaptea nuntii impreuna cu sotul meu”.
Desi era o zi de vara foarte calduroasa , aceste vorbe inspaimantatoare ii faceau pielea gaina tanarului. Pe cand rabinii continuau sa tina sfat , si-a facut aparitia adevarata mireasa , intreband cu ingrijorare ce este cu toata aceasta agitatie.Atunci cand logodnicul ei i-a povestit cele intamplate , ea a inceput sa planga cu lacrimi amare :”Vai, viata mea s-a dus de izbeliste , toate sperantele si toate visurile mele s-au rispit .Nu ma voi mai marita nicicand, niciodata nu voi avea o familie ! ”
Imediat ce a terminat de pronuntat aceste cuvinte , rabinii au iesit din casa si au zis : “ I-ai pus cu adevarat un inel de aur pe deget , ai dansat in jurul ei de trei ori si ai rostit juramintele de nunta pe de-a intregul ?” Cei doi flacai , adapostiti intr-un ungher indepartat , au dat afirmativ din cap.

Ingandurati peste masura , rabinii s-au retras din nou sa se sfatuiasca.Fata care urma sa devina mireasa a inceput sa planga in hohote , in vreme ce mireasa moarta parea deja sa anticipeze, plina de bucurie , multasteptata ei noapte de nunta.Dupa scurt timp, rabinii au iesit intr-un sir solemn , s-au asezat pe jilturile lor si au anuntat :”Intrucat ai asezat verigheta pe degetul miresei moarte si ai dansat de trei ori in jurul ei spunand juramintele de nunta , acesta casatorie este valabila.Cu toate acestea , am hotarat ca moarta nu are nici un drept asupra cuiva viu.”
Murmure si oftaturi de usurare s-au facut auzite din toate partile , cea mai fericita fiind,desigur, tanara fata.Mireasa moarta a urlat cu disperare , ecoul cuvintelor ei facand sa latre toti cainii din sat : “ Vai, am pierdut ultima sansa de a trai din nou ! Nu imi voi vedea niciodata implinite visurile ! Totul este pierdut !” .Trupul i-a cazut ca un busten pe caldaram , si, dupa un vaiet prelung , s-a transformat intr-un morman de oase fara viata , acoperite de zdrentuita rochie de dantela
.
Coplesita de compasiune, adevarata mireasa a ingenuncheat in fata gramezii de oase , aranjand cu grija vestmantul alb peste ele , pe jumatate cantand , pe jumatate murmurand : “ Nu-ti fie teama , iti voi trai eu pentru tine visele si iti voi implini sperantele.Voi avea eu copii pentru tine, indeajuns de multi copii cat pentru doua femei .Te poti odihni in pace acum, stiind ca ai nostri copii, precum si copiii copiilor nostri vor fi bine crescuti si isi vor aduce aminte mereu de noi”.
Cu tandrete , ea a luat in brate ramasitele miresei moarte si , cu pas masurat, le-a purtat pana la rau, unde a sapat un mic mormant in care a asezat trupul cu mainile la piept, una dintre ele asezata peste cea cu verigheta .Apoi a soptit cu infrigurare :” Dormi in pace , iti voi duce eu visele pana la capat si nu te voi uita nicicand.”.
Corpul miresei moarte arata implinit si pasnic in noul ei mormant , ca si cum aceasta ar fi stiut ca dorintele ei arzatoare vor fi indeplinite de tanara mireasa.Fata a acoperit trupul fara viata cu rochia alba , aranjand-o cu grija , a aruncat pamant in mormant si a plantat in el flori salbatice de camp .

Tanara femeie s-a intors apoi la logodnicul ei si cei doi s-au casatorit in cadrul unei ceremonii solemne , dupa care au trait multi ani fericit impreuna.Iar toti nepotii lor , stranepotii si strastranepotii lor au aflat la vremea potrivita povestea miresei moarte , astfel incat sa nu fie lasata uitarii nici ea , si nici intelepciunea si compasiunea invatamintelor ei.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Sarbatoarea Halloween.Origini si obiceiuri

Poezii de Halloween in limba engleza. Halloween Poetry.
Mireasa moarta – O poveste de Halloween Mireasa moarta – O poveste de Halloween Reviewed by Diana Popescu on octombrie 09, 2010 Rating: 5

45 de comentarii:

  1. Diana, zeiță a dorintelor nedefinite, mai puțin misticism nu ar strica...
    Și pentru a citi și o carte de misticism (nu numai bloguri pe această temă), Editura Herald prezinta cartea „Divinul Feminin - Viziuni si profetii in traditia sapientiala”, aparuta de curand in colectia Logos. Autorul lucrarii, cercetatorul australian John Noyce, exploreaza modul in care imaginile feminine ale Intelepciunii sau Divinitatii au fost invocate de-a lungul istoriei, in traditiile religioase si literare ale Europei.

    In viziunea autorului, notiunea de „o singura Zeita, mai multe manifestari”, care este acceptata in studiile asupra istoriei religiilor din Asia de Sud, s-ar putea aplica, de asemenea, traditiilor esoterice occidentale cu radacini in misticismul iudaic si crestin.
    Descrieri ale acestor aparitii feminine, prezentate in aceasta lucrare ca „viziuni”, pot fi gasite intr-o arie diversa de relatari scrise care au fost categorisite ca „filosofie”, „religie” si „literatura”; toate au fost folosite in aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru sugestie.Voi cauta negresit aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fao si tu mai de groaza , daca
      poti

      Ștergere
    2. Fa-o mai inspaimantatoare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    4. Pentru baietii care comenteaza pe blog ca la ei in baie,
      Deocamdata sunteti iertati, desi n-ar trebui!
      Insa, data viitoare, daca va exista vreuna, IP-ul vostru va fi banat din toate comunitatile mele! Si pierderea va fi a voastra, nu a mea!

      Ștergere
  3. mie personal mi se pare o poveste ireala si sun povesti si ma bune

    RăspundețiȘtergere
  4. mie mi se pare... adica nu stiu prea ireal ca mireasa moarta statea si astepta raspunsul.....dar daca ai modificao ar merge... oricum ideea e bunicica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate nu e prea de groaza adica mireasa statea si astepta raspunsul....modific-o si fa-o mai de goaza cu legenda lui bloody mary AR FI SUPER daca o rescri anunta-ma....SUCCES

      Ștergere
  5. da si mie mi se pare putin aiurea cum astepta miresa cea morta dar finalul a fost frumos

    RăspundețiȘtergere
  6. aaa...nu e inspiratie de la filmul lui Tim burton:"Mireasa moarta"?:|

    RăspundețiȘtergere
  7. naspaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanaspanaspanaspa

    RăspundețiȘtergere
  8. draguta,dar nui inspaimantatoare,intr-un fel ar fi aiurea dar e frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  9. La sposa cadavere.. un desen animat in italiana.. creka'i asta.. :3

    RăspundețiȘtergere
  10. e frumoasa poveste "miresa moarta"

    RăspundețiȘtergere
  11. interesanta poveste,chiar e adv?

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu cred ca, este o poveste buna si ca, n-ar trebui sa asculti criticile altora.In plus nimeni nu ii poate multumi pe toti, si pe deasupra povestea este destul de interesanta mie una imi place.Cred ca, orice poveste in felul ei are ceva special si magic,ar fi fost grozav daca povestea era adevarata.Sau e? :'>

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc.Si pentru mine ar fi fost nemaipomenit sa fie o poveste reala.

    RăspundețiȘtergere
  14. corpse bride va zice cv?cei care au vaz filmul stiu despre c vb eu acici..

    RăspundețiȘtergere
  15. The corpse bride regizat de tim burton... povestea scrisa aici e rezumatul filmului numai ca baiatul nu era din nicio rusia si nu a plecat nicaieri cu niciun bun prieten ci a fugit de la propria nunta ca ii era frica. Nu e frumos sa se fure povesti si sa se schimbe detaliile. E frumoasa si varianta asta desigur.

    RăspundețiȘtergere
  16. Esti pe aproape.Mai intai a existat legenda anonima si apoi, a aparut ecranizarea acestei povesti despre mireasa moarta ...

    RăspundețiȘtergere
  17. nu a fost o poveste asa de infioratoare,dar totusi mi-a placut.Nu a fost in zadar sa-mi casc ochii un sfert de ora in fata calculatorului!!!Pa!Pa!

    RăspundețiȘtergere
  18. mda cum s-a mai spus fiecare are o parere oricum e interesanta :) mi-as face placere sa mai citesc si altele

    RăspundețiȘtergere
  19. nu am chief sa o citesc e prea lunga

    RăspundețiȘtergere
  20. e draguta acum am citito si e de groaza pe bune

    RăspundețiȘtergere
  21. Povestea e a filmului Corps Bride :))))

    RăspundețiȘtergere
  22. Mai exact, filmul Corps Bride a fost facut dupa aceasta poveste

    RăspundețiȘtergere
  23. mie personal imi place dar daca vreti dupa aceasta poveste sa faceti un test de curaj luati niste fan usat de undeva si macinatil in masina de facut condimente alaturi de un ardei iute tot uscat si apoi datile prietenilor vostri sa respire si o sa le ia foc plamanii !!

    RăspundețiȘtergere
  24. NU PRE E DRADUTZA

    RăspundețiȘtergere
  25. ESTE O POVESTE DESTUL DE OK DAR NU VA SUPARATI CA ZIC NU ESTE DE LOC DE GROAZA EU CRED CA AR TREBUI SO FACETI DE GROAZA CA ASTA ESTE TEMA DE HALLOWEEN DAR ESTE BINE SI ASA SERIOS VORBESC .EU ORCUM TOCMAI MA UITAI LA UN FILM DE GROAZA NUMIT THE GRUDGE SI ACUM SUNT MAI CALMA PENTRU CA IL VAZUI IN INTREGIME SI IM FU CAT DE CAT FRICA.ESTE SI ASTA UN INCEPUT BUN ,ORCUM SUCCES MAI DEPARTE.SI APROPO EO AM 11 ANI SI SUNT IN CLASA A5

    RăspundețiȘtergere
  26. HEI TOT EU IM PARE RAU DACA VAM SUPARAT

    RăspundețiȘtergere
  27. SI APROPO IN CAZ CA NU STIATI SUNT FATA

    RăspundețiȘtergere
  28. PAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

    RăspundețiȘtergere
  29. AAAAAAAAAAAA ERA SA UIT NA NUMESC ELENA .SUNTEM BINE?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????/?????????????????????????????????????????????????????????????????????

    RăspundețiȘtergere
  30. este o poveste pana la urma!lo luam fiecare cum vrem si ne place!

    RăspundețiȘtergere
  31. eu faceam compuneri cu asa ceva iar profa imi punea 10

    RăspundețiȘtergere
  32. smechera poveste mor de frica

    RăspundețiȘtergere
  33. Hey voi stiti numai sa criticat. Eu am citit povestea si mia placut . Voi daca ati scrie o poveste oarecare si ar comenta ca nu-i place povestea ce ati spune ? Bravo Dianal

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.