Idei parsive pentru noi impozite impuse romanilor

Impozitele sunt pasiunea si aversiunea romanilor din anii 1990 pana in zilele noastre. Nu am nimic si nici nu vreau sa am vreun pro ori vreun contra cu vreun partid politic din Romania, dar taxa pe stalp si niste barfe despre noi taxe ce ar putea fi impuse in curand m-au provocat sa explorez acesta posibilitate si sa avertizez fata de absurditatile fiscale la care ne putem astepta.

Idei parsive pentru noi impozite impuse romanilor
Impozitele si romanii
- Fumaritul / Impozitul pe fumarit. In secolul al XVII-lea, fumaritul era incasat in Tara Romaneasca si Moldova pentru fiecare casa in care se facea foc. Intre anii 1662 si 1689, parlamentul britanic a stabilit o taxa pentru fiecare camin ori soba din regat, avand scopul de a acoperi cheltuielile casei regale ale regelui Charles al II-lea ( se adunau astfel anual 1.200.000 lire sterline).

- Taxa pentru eliberare din sclavie. Desigur, cunoastem cu totii intentiile mai mult decat onorabile ale Imperiului Roman in instaurarea unei adevarate democratii. Nu stii insa ca atunci cand un cetatean roman ii ingaduia sclavului sau sa fie liber, sclavul trebuia sa plateasca statului roman 10% din pretul cu care fusese achizitionat. Daca nu ti-ai dat seama inca de nici o analogie cu vremurile noastre, gandeste-te la sclavii de astazi ai bancilor din Romania (care platesc cu mult mai mult decat 10% pentru a-si mentine starea de sclavie!).

- Impozitul pe caramizi (1662-1689). O taxa de 4 silingi pentru fiecare 1.000 de caramizi utilizate in constructii,  avand scopul de a sustine razboiul din coloniile americane.

- Impozitul pe proprietati furate. Impozit initiat de IRS, Fiscul american, pentru fiecare proprietate furata cu un an inainte. Intrucat aceasta taxa presupunea auto-invinovatirea, un principiu ce contrazicea Constitutia SUA, proprietatile furate puteau fi declarate numai la capitolul "alte venituri." Daca gasiti aici vreo similitudine cu ce se mai intampla prin Roamania, aceasta este pur intamplatoare.

- Taxa pe ferestre (1696-1851). Impozit impus de Parlamentul britanic celor bogati (cam ciudat, nu-i asa) intrucat acestia aveau case mai mari si, in consecinta, un mai mare numar de ferestre. Solutia de evitare a acestui bir a constat in spargerea geamurilor propriilor locuinte!

- Impozitul pentru monarhisti. Stiu cativa romanasi verzi care ar fi gata sa-l introduca chiar acum, dar nu ar avea prea mult de castigat. Taxa antimonarhista a fost instituita de Oliver Cromwell, in anul 1655, pentru nobilii ce se incapatanau sa aiba un rege, in scopul crearii unei institutii ce trebuia sa lupte contra monarhistilor. Cel putin cotizantii stiau incotro se indreapta banii lor!

- Taxa pe barba. A existat o initiativa de acest de gen in statul Massachusetts, dar americanii de acolo s-au impotrivit cu succes aducand drept contraargument barbile purtate odinioara de sfinti!

- Impozitul pe sare. O taxa neinspirata pentru majoritatea celor care au recurs la aceasta. Impozitul pe sare a dus la caderea imperiului chinezesc, a avut o mare contributie la declansarea Revolutiei Franceze, si a avut un mare rol in revolutia pasnica a lui Ghandi. Bai, lasati-ne macar sarea noastra cea de toate zilele!

- Taxa pe televizor / radio. Da, aceasta taxa o cunoastem cat se poate de bine, pentru ca o platim indierent daca suntem surzi sau orbi. Se pare ca a fost inspirata de Marea Britanie, unde, incepand cu 1946 pana astazi, se platesc anual 145,50 lire sterline pentru detinerea unui televizor color, si 49 de lire sterline pentru unul alb-negru. Totul pentru sustinerea marelui post TV B.B.C.

- Impozitul pe ploaie. Inca unul asemanator celui dedicat romanilor, ai caror guvernanti nu inceteaza sa se inspire din legislatiile altor tari si poate sa le inspire pe ale altora. Aceasta taxa pe ploaie, impusa in Maryland (SUA), odata cu 2003, stabileste ca trebuie sa se plateasca pentru orice impiedica absorbirea apei de ploaie in pamant, inclusiv acoperisuri, trotuaruri, sosele, etc. Desigur, in Maryland,cladirile guvernamentale sunt scutite de aceasta taxa, dar acest lucru nu este valabil pentru biserici si alte institutii non-profit.

- Taxa pe palarie (1784-1811), inventata de Marea Britanie, potrivit estimarii ca numai oamenii bogati isi permiteau sa poarte mereu palarii. Taxa pe palarie era platita atat de cumparator cat si de vanzator! Daca imi permit dragii nostrii guvernanti de azi si de poimaine, le pot oferi o sugestie pentru taxa pe blugi, pe slapi (vara) si clapari (iarna).

- Taxa pe fructe. Daca ai proasta inspiratie de a cumpara fructe de la o masina automata din California, esti nevoit sa platesti 33% din valoarea acestora.

- Taxa pe gogosi. Toata lumea stie cat de populare sunt gogosile americane (asemanatoare unor covrigi), mai cu seama in randul politistilor. Autoritatile din New York au observat cu siguranta acest lucru, asa ca s-au gandit sa isi traga niste bani chiar si din acest lucru. De ce nu s-ar legifera si la noi o taxa pe covrigi sau, si mai bine, pe seminte (la meciurile de fotbal)?

- Impozitul pentru premiul Nobel. Nu stim inca daca ar putea fi introdus in Romania, dar americanii s-au gandit la el avand in vedere cati conationali de-ai lor au au ajuns sa aiba acesta onoare.  Desi premiul Nobel este conferit pentru "cele mai mare contributii aduse oamenirii", el este taxat de fiscul american la fel ca si premiile Pulitzer si alte mari recompense culturale din SUA.

- Taxa pentru ca existi. Culmea este sa fii impozitat pentru simplul fapt ca traiesti. Civilizatorii nostri englezi au legiferat asa ceva prin secolul al XIV-lea, starnind astfel o mare rascoala taraneasca.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Khalil Gibran despre valoarea frumusetii si a banilor

Bancuri cu bancheri si banci

Banii din vis | Interpretarea si semnificatia viselor
Idei parsive pentru noi impozite impuse romanilor Idei parsive pentru noi impozite impuse romanilor Reviewed by Diana Popescu on august 01, 2014 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Romania nu e straina de taxe aiurea... vezi taxa pe orarul de activitate, undeva prin Prahova, iar aceasta se aproba dupa ce este platita o alta taxa, gen taxa pentru aprobarea taxei.

    RăspundețiȘtergere
  2. IN VREMURILE DE pe urma....,,va vor lua totul,,prin taxe si impozite spunea ARSENIE BOCA.cine crede si vede ce se intampla ,....cine nu,...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.