Energiile zodiilor | Elementele şi calităţile zodiilor

În astrologie, există douăsprezece energii de bază, primare, în tot atâtea zodii, fiecare dintre ele având un efluviu elementar şi un mod, o cale de exprimare a energiei. Avem de a face, mai exact, cu patru elemente sau efluvii energetice elementare şi trei calităţi ori căi de direcţionare energetică.

Energiile elementelor zodiacale 


Elementele şi calităţile zodiilor
Elementele ori efluviile elementare sunt pământul, focul, aerul şi apa. Pământul este caracteristic zodiilor Taurului, Fecioarei şi Capricornului, focul zodiilor Berbecului, Leului şi Săgetătorului, aerul zodiilor Gemenilor, Balanţei şi Vărsătorului, iar apa este specifică zodiilor Racului, Scorpionului şi Peştilor.

Pământul / Zodiile Taurului, Fecioarei şi Capricornului 


Pământul reprezintă tărâmul lumii fizice, şi se focalizează pe trupurile noastre fizice şi felul cum le păstrăm sănătoase. Tot de pământ ţine modul cum trăim, supravieţuim în societate şi ceea ce ne este necesar pentru a ne satisface nevoile fizice. Acest element ne îndreaptă spre responsabilităţile noastre şi rolul nostru în comunitatea din care facem parte. Prin el ne manifestăm existenţa materială.

Pământul este material, îl poţi vedea, atinge, mirosi, este fundaţia pe care se construieşte orice... Tocmai de aceea nativii din zodiile de pământ sunt realişti, cu "picioarele pe pământ," sunt stabili, şi alcătuiţi din multe straturi existenţiale, sunt oameni cu mai multe faţete, asemeni diferitelor straturi minerale, geologice ce traversează pământul. Nu există nimic superficial sau iluzoriu în astfel de oameni, ei nu sunt cu capul în nori, sunt demni de încredere şi te poţi baza pe ei în mod constant. Stabilitatea lor este la fel de puternică precum cea a pământului, şi le permite să evolueze şi să progreze cu temeinicie. Nativilor inspiraţi de pământ nu le place schimbarea, ci un trai regulat, organizat, previzibil inclusiv în ceea ce priveşte succesele lor viitoare. Ei sunt mai materialişti şi mai posesivi decât cei născuţi în celelate zodii, nu se mulţumesc cu aparenţele şi se străduiesc mereu să ajungă la miezul lucrurilor.

Focul / Zodiile Berbecului, Leului şi Săgetătorului 


Focul este asociat cu creaţia şi interacţiunea cu alţii şi cu noi înşine. Acest element este de natură sexuală şi ne îmboldeşte către sursele pasiunii şi inspiraţiei noastre. Focul ne incită exprimarea voinţei individuale şi ieşirea la iveală a pornirilor noastre instinctive în fazele lor creative şi destructive. Elementul foc ne mistuie, impingandu-ne de la spate, zorindu-ne înainte să ne ardă complet fiinţa sau să ne-o recreeze într-o formă nouă.

Focul are părţi bune şi părţi rele. Ne ţine de cald, ne ajută să gătim mâncarea, dar poate fi şi extrem de distrugător, ne poate incendia casele şi bunurile. Focul este un element imprevizibil care, odată stârnit poate fi foarte greu de potolit ori stăpânit. Zodiile caracterizate de energia focului se "aprind" şi ele uşor, sunt foarte temperamentale, însă această incandescenţă a lor poate fi profitabilă atâta vreme cât este canalizată aşa cum trebuie. Focul este asociat cu pasiuni fierbinţi dar, uneori, trecătoare. El îşi poate schimba direcţia într-o clipită, aşa că nativii din Berbec, Leu şi Săgetător sunt extrem de dinamici, şi mereu gata să se avânte cu entuziasm în necunoscut şi aventuri incitante. Întrucât focul este cumva imaterial, distruge materia, conferă acestor nativi capacitatea de a înţelege lumea prin intuiţie, a se ghida prin viaţă cu succes graţie instinctelor. Ei îşi pun sinele în centrul universului, nu suportă să le stea ceva ori cineva în cale, sunt foarte rapizi şi spontani în tot ce fac, dar riscă să se arunce cu capul înainte în acţiuni cărora nu le-au cântărit îndeajuns riscurile şi efectele.

Aerul / Zodiile Gemenilor, Balanţei şi Vărsătorului 


Aerul este un element cu o vibraţie deosebită, specială în minţile şi gândurile noastre. Modul cum gândim şi cum ne comunicăm înţelepciunea este învăluit într-o penumbră de mister. Secretul de a mânui, a controla acest element este corelat cu respiraţia, cu modalitatea în care o folosim pentru a ne ordona gândurile şi a ne disciplina activitatea mentală. Comunicarea verbală şi nonverbală cu cei din jurul nostru îşi are originea tot în acest element dinlăuntrul nostru. Aerul este o componentă principală în formarea perspectivei noastre faţă de viaţă şi a filosofiei, credinţei de a trăi. Gândirea noastră senină ori învolburată aduce mult cu vântul, de la brizele sale delicate până la rafalele sale năprasnice.

Aerul este un element care nu poate fi văzut sau atins. Atunci când este capturat într-un balon sau într-un container, îşi găseşte adeseori o cale de scăpare, una fie evazivă, subtilă, fie una explozivă, nimicitoare. Aerul este inconstant, şi poate genera furtuni violente pe neaşteptate. Tocmai de aceea, nativii din zodiile de aer sunt ambigui, impredictibili şi chiar excentrici. Ei trăiesc în mintea lor, şi pot fi prinşi de gânduri care îi înalţă la nivele ameţitoare, deasupra atmosferei pământeşti. Au capacitatea să rezolve cu claritate probleme teoretice complicate, şi să vadă lumea de sus, în ansamblu. Unii îi văd lipsiţi de simţul realităţii însă, de fapt, sunt frecvent caracterizaţi de o gândire elevată, avansată. Inteligenţa lor scăpărătoare nu este însă, adeseori, însoţită de adâncime emoţională.


Apa / Zodiile Racului, Scorpionului şi Peştilor 


Acest element se centrează pe simţămintele noastre, pe intuiţia şi imaginaţia noastră. De obicei, energiile apei sunt confuze, derutante şi greu de menţinut într-o focalizare continuă. Felul cum ne simţim se aseamănă apei, fluxurilor şi refluxurilor sale, schimbării ei constante. Percepem realitatea prin intermediul unor simţăminte, imagini, vizualizări care sunt de mică durată şi se transformă pe nesimţite, la fel ca şi apa. Cunoaşterea profundă a acestui element ne permite să ne scoatem emoţiile la suprafaţă, să înţelegem şi să ne încredem în manifestările vizionare ale imaginaţiei şi visurilor noastre.

Apa poate fi răcoritoare şi cristalină ca un izvor de munte, dar şi întunecată, misterioasă precum adâncurile oceanelor. Apa poate fi colectată cu uşurinţă, însă poate scăpa de sub control, provocând inundaţii, tsunami, catastrofe. Zodiile de apă sunt străbătute de intuiţie şi simţăminte, emoţii cu o gamă extrem de largă, întrucât apa poate fi caracterizată de curgere, fluditate, dar se poate preschimba şi într-o stare solidă, prin îngheţare sau într-una gazoasă, prin evaporare. Apa este aşadar complexă şi poate fi aproape oriunde, în aproape orice. Zodiile Racului, Scorpionului şi Peştilor sunt, drept urmare, cele mai emotive din tot zodiacul, şi îşi pot croi, săpa calea în profunzimile psihicului uman. Deoarece apa este regăsită peste tot în lume, în plante şi vieţuitoare, zodiile de apă au abilitatea să relaţioneze cu tot felul de oameni, pot desluşi ce se întâmplă în sufletele oamenilor, să le înţeleagă motivaţiile ascunse, dar şi să se armonizeze cu diversele lor mentalităţi, dispoziţii emoţionale. Sunt empatici, grijulii faţă de alţii, gata să le dea o mâna de ajutor, însă şi foate sensibili, astfel încât pot fi răniţi foarte uşor de ceilalţi.


Energiile calităţilor zodiacale 


Exprimarea, direcţionarea energiilor zodiilor se petrece prin cele trei calităţi ale lor: cardinale, fixe şi mutabile. Zodiile cardinale sunt Berbecul, Racul, Bălanţa şi Capricornul, cele fixe Leul, Scorpionul, Vărsătorul şi Taurul, iar cele mutabile Săgetătorul, Peştii, Gemenii şi Fecioara.

Zodiile cardinale 


Energia cardinală îşi are sălaşul într-un miez, un nucleu, o zonă centrală din care energia radiază în afară. O persoană dintr-o zodie cardinală este focalizată pe impactul său în afară, pe schimbările pe care le poate face în mediul său înconjurător. Adeseori, ea se controlează pe ea însăşi dar îi controlează şi pe alţii prin voinţa sa de fier şi acţiunile sale decisive.

Nativii din zodiile cardinale se dedică mereu unor noi începuturi, iniţiază tot timpul câte ceva, sunt foarte întreprinzători, plini de forţă, uneori chiar agresivi, şi sunt îmboldiţi de ambiţia şi creativitatea de a realiza lucruri importante, mai cu seamă novatoare. Se impun frecvent ca lideri, şi îşi exprimă câte un stil specific de a conduse prin elementul lor caracteristic: focul pentru Berbeci, apa pentru Raci, aerul pentru Balanţe şi pământul pentru Capricorni.

Zodiile fixe 


La zodiile fixe are loc un proces energetic inversat faţă de cel din zodiile cardinale. Există şi aici un nucleu, un miez, o regiune centrală care atrage, călăuzeşte energia înăuntru şi nu către afară. Experienţele de viaţă şi energiile vitale ale nativilor din zodiile fixe sunt direcţionate înspre ei înşişi. În acest fel, ei înmagazinează energie, sunt ca nişte vase în care este păstrată şi împrospătată energia. Valoarea lor personală este întrupată şi menţinută în sinele lor, iar cei din preajma lor simt asta şi conştientizează esenţa lor individuală.

Nativii din semnele zodiacale fixe sunt definiţi de o autonomie de sine stătătoare. Ei se menţin pe poziţii şi lasă loc schimbărilor numai pentru a se menţine pe poziţii, pentru a-şi consolida, nutri, întreţine, perfecţiona sinele sau demersurile lor constante, adânc înrădăcinate. Nu sunt aşadar, dispuşi să facă transformări de anvergură ale vieţii lor, transformări în stare să-i abată de la drumul lor bătătorit. Adesea încăpăţânaţi, sunt respectaţi pentru tăria lor de caracter, siguranţa lor şi mobilizarea, dedicarea faţă de un ţel.


Zodiile mutabile 


Zodiile mutabile au şi ele un centru, un miez esenţial, dar energiile lor nu se revarsă din el şi nici nu se îndreaptă înlăuntrul său, ci se mişcă în jurul acestuia la fel ca un vârtej. O idee, o acţiune a unui nativ aparţinând de aceste zodii începe prin a fi aruncată în acest vârtej, care o tot roteşte insuflându-i o viteză, o forţă din ce în ce mai mare, într-o spirală orientată în afară. De obicei, apare tendinţa de expansiune, o expansiune crescândă ce face dificilă focalizarea şi menţinerea miezului, centrului esenţial.

Nativii din zodiile mutabile sunt preocupaţi şi delectaţi de o schimbare continuă, o schimbare a unor lucruri, dar mai cu seamă una a vieţii lor. Dacă cei născuţi în zodiile fixe se opun schimbării, cei veniţi pe lume în zodiile mutabile o acceptă cu plăcere, cu braţele deschise. Aceştia din urmă se remarcă prin flexibilitate, adaptabilitate şi neastâmpărul de a se mişca, a (se) transforma. Sunt capabili să privească şi să înţeleagă lumea din numeroase perspective şi au mari abilităţi de comunicare. Pot fi ameninţaţi totuşi de haos sau epuizare.

În concluzie, energiile fiecărui semn zodiacal se concretizează în acest fel prin prisma elementelor şi calităţilor:

- Berbec: zodie cardinală de foc
- Taur: zodie fixă de pământ
- Gemeni: zodie mutabilă de aer
- Rac: zodie cardinală de apă
- Leu: zodie fixă de foc
- Fecioară: zodie mutabilă de pământ
- Balanţă: zodie cardinală de aer
- Scorpion: zodie fixă de apă
- Săgetător: zodie mutabilă de foc
- Capricorn: zodie cardinală de pământ
- Vărsător: zodie fixă de aer
- Peşti: zodie mutabilă de apă


Articole din aceeaşi tematică în Blogul Dianei:

Ascendentul în astrologie

Vechea astrologie românească | Gromovnic şi zodii de acum 100 de ani

Sinastria - Astrologia dragostei şi relaţiei de cuplu
Energiile zodiilor | Elementele şi calităţile zodiilor Energiile zodiilor | Elementele şi calităţile zodiilor Reviewed by Diana Popescu on martie 06, 2016 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Foarte fain, dar am o întrebare... Prin mă aprind înseamnă că mă enervez ușor? Câteodată nu bag în seamă prostiile dar câteodată mă enervez repede. Sunt zodia berbec și aș dori, dacă ai timp să-mi răspunzi. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.