Legendele celor 12 zodii şi constelatii zodiacale

Încă din Grecia antică, zodiile erau identificate cu un grup de 12 constelaţii ce pot fi zărite pe cer în diferite perioade ale anului. Ele sunt corelate totodată, din antichitate, cu câte unul din cele patru elemente (aer, pământ, foc şi apă) şi, în spatele fiecăreia se ascunde o legendă fascinantă, regăsită pe bolta cerească. De fapt, chiar cuvântul "zodiac" provine dintr-unul grecesc, cu semnificaţia de "cerc al animalelor," termenul "animale" referindu-se la toate vieţuitoarele de pe pământ. Şi, într-adevăr, fiecare dintre aceste legende ale zodiilor şi constelatiilor zodiacale, cu excepţia celei despre Balanţă, este asociată cu câte o vieţuitoare, fie cu un animal, fie cu o fiinţă umană.
Miturile celor 12 zodii şi constelatii zodiacale

Începând cu Berbecul din primăvară, şi continuând de-a lungul verii, toamnei şi iernii, până la Peşti, miturile din zodiacul grecesc explică cum fiecare dintre aceste constelaţii şi-a găsit locul în ceruri. Pentru a descoperi pe larg povestea fiecărei zodii, dă click pe linkul corespunzător ei.

Berbecul este asociat cu legenda lânii de aur din mitologia grecească.

Taurul era văzut drept Zeus, care luase forma unui bivol magnific pentru a o răpi pe Europa, vestita prinţesă feniciană.

Constelaţia Gemenilor este legată de Dioscuri, "fii ai lui Zeus," Pollux şi Castor, cel de-al doilea fiind, de fapt, băiatul regelui muritor Tyndareus din Sparta.

Zodia Racului sau a Cancerului, conectată cu constelaţia cu aceleaşi nume, sau cu cea a Crabului, a lui Karkinos, ori Carcinus, îşi are originea în mitul celor 12 munci ale lui Hercule/Heracles.

Leul reprezintă în mitologia grecească şi romană Leul din Nemeea, ucis de Hercule în prima din cele 12 munci poruncite de vărul său, Eurystheus.

Zodia şi constelaţia Fecioarei sunt de obicei asociate cu Dyke, zeiţa greacă a justiţiei, fiica lui Zeus şi a titanei Themis.

Balanţa este reprezentată pe bolta cerească de constelaţia cu acelaşi nume sau Libra, o grupare stelară văzută drept balanţa purtată de zeiţa justiţiei/dreptăţii Dike (ori Astraea).

În legendele greceşti, semnul zodiacal al Scorpionului este identificat cu scorpionul care l-a ucis pe vănătorul mitic Orion.

Săgetătorul este un simbol ceresc şi astrologic al lui Crotus, satirul care ţinea companie muzelor de pe muntele Helicon.

În mitologie, Capricornul este conectat cu Aigipan, "ţapul Pan," un personaj diferit de Pan, văzut adeseori ca tatăl sau tovarăşul acestuia.

Vărsătorul este asociat cu o legendă grecească în care Ganimede, un frumos băiat frigian, a fost luat de pe pământ de un vultur care l-a adus pe muntele Olimp pentru a-i servi drept paharnic lui Zeus.

Zodia Peştilor provine din mitul lui Venus şi Cupidon, care s-au legat între ei cu o funie (pentru a nu se pierde unul de celălalt în adâncurile întunecate ale apelor Eufratului), s-au aruncat în fluviu şi s-au preschimbat în peşti pentru a scăpa de monstrul Typhon.
Legendele celor 12 zodii şi constelatii zodiacale Legendele celor 12 zodii şi constelatii zodiacale Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 29, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.