Tradiții din Ajunul Sfântului Gheorghe | 22 aprilie


În ziua de 22 aprilie, cu prilejul Ajunului zilei Sfântului Gheorghe, ramurile de salcie sau răchită  au o mare prețuire. Ele se pun la ferestre, deasupra ușilor, ca să nu intre vreo boală sau vreun strigoi în casă, dar și la grajduri, ca nu cumva vitele să fie atacate de vreo astfel de creatură malefică. Totodată, se obișnuia ca sătenii să se încingă peste mijloc cu crengi  de salcie ca să fie feriți de dureri de șale.

Tradiții Ajun Sfântul Gheorghe

Unii români obișnuiau să amplaseze în fața ușilor,  pe streșinele caselor și stâlpii porților gospodăriilor brazde verzi în care infingeau ramuri de salcie, pentru a afla și morții de sosirea Sfântului Georghe. Dacă aceste crenguțe se păstrau verzi timp de 24 de ore, se vestea un an fericit și sănătate în familie!

Se recomanda ca oamenii să nu doarmă în noaptea dinspre Sfântul Gheorghe, astfel încât să nu capete "somnul mieilor, oilor", să fie fie sănătoși și vioi în decursul anului. Nu era indicat ca nici copiii să ațipească în această noapte, pentru că vrăjitoarele, ielele le furau somnul, șterpeleau norocul băieților și visul fetelor. În caz că unii săteni adormeau în ieslea boilor, aveau șansa să îi audă vorbind! Tot în această noapte, cine nu se lasă pradă somnului, avea ocazia să audă cântările strigoaicelor!


Potrivit tradițiilor românești, nu ar fi rău ca pe 22 aprilie, în Ajunul de Sfântul Gheorghe, să te cântărești, nu neapărat ca să afli dacă te-ai îngrășat, ci ca să nu se lipească de tine farmece și rele!

Viața Sfântului Gheorghe, legendă și poveste




De asemeni, în Ajunul zilei Sfântului Gheorge există tradiția să se facă un "foc viu", unul iscat prin frecarea a două lemne uscate unul de altul. Era un foc ce aducea noroc și izgonea răul dinspre casă, ce trebuia să fie întreținut cu mare grijă, astfel încât să nu se stingă de-a lungul anului!

În folclorul românesc, în noaptea dinainte de Sfântul Gheorghe, venea spre pomi forța de a înflori, atât pentru nuc, salcie, cât și pentru cei din păduri. În aceeași noapte, ca și în cea de Paști, comorile îngropate pe câmp ardeau și puteau, astfel, să fie aflate de oameni.

Ziua de Sfântul Gheorghe în tradiții, obiceiuri, superstiții

Tradiții din Ajunul Sfântului Gheorghe | 22 aprilie Tradiții din Ajunul Sfântului Gheorghe | 22 aprilie Reviewed by Diana Popescu on aprilie 22, 2018 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Hi Dear, are you really visiting this website on a regular basis, if so after that
    you will absolutely take good know-how.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.