Scrisul iti releva personalitatea | Grafologia ca stiinta si arta

Grafologia, studiul si analiza scrisului de mana , reprezinta un mijloc eficace de descifrare a personalitatii si comportamentului oamenilor , fiind folosit din ce in ce mai mult in angajarea si recrutarea personalului , interviuri si selectii , consiliere si planificare a carierei , precum si in analizarea caracterului persoanelor care incalca flagrant legea.
Scrisul este o caracteristica unica a fiecarei fiinte umane , indiferent de felul cum o persoana a fost invata sa isi aseze cuvintele pe hartie. Utilizand peste 300 de criterii de interpretare a scrisului , grafologii trebuie sa dea dovada si de o mare abilitate si subtilitate in arta psihologica de interpretare a personalitatii .

Teoria si istoria grafologiei

Scrisul de mana al unei persoane si amplasarea lui pe pagina exprima impulsurile specifice fiecarui individ .Prin examinarea unei mostre de scriere , un expert in grafologie este capabil sa identifice trasaturi relevante ale felului cum sunt configurate literele si ale modului cum acestea interactioneaza intre ele. Pentru analizarea si interpretarea viabila , clara si cuprinzatoare , a scrisului nu este de ajuns sa descoperi o singura caracteristica a acestuia , ci o multitudine trasaturi interrelationate.
Stiinta grafologiei a fost folosita de chinezi incepand cu 3000 de ani in urma , fiind abordata apoi de romanii din antichitate dar si de alte culturi si civilizatii ale lumii. Bazele moderne ale grafologiei au fost puse de un grup de clerici francezi condus de abatele Bichon , care a definit aspectele fundamentale ale acestei stiinte in anul 1870, dupa 30 de ani de studiu.
Asemeni psihologilor , grafologii profesionisti se supun unui strict cod etic .Cei care apeleaza la aceasta stiinta ii recunosc valoarea in domeniul profesional , ca o metoda aditionala de intelegere a caracterului oamenilor. Grafologia este un instrument extrem de util in identificarea calitatilor si capacitatilor , talentului si potentialului unui individ , in special in orientarea profesionala si imbunatatirea relatiilor interumane.

Caracteristicile scrierii in grafologie

Asa cum am mentionat mai inainte , in instrumentarul grafologiei sunt incluse circa 300 de trasaturi .In acest articol , voi trece in revista elementele de baza din scriere , precum si felul in care pot fi acestea interpretate.

Inclinarea scrisului

Se spune ca inclinarea catre dreapta a scrisului este una obisnuita si ca cei care isi aseaza literele orientate spre stanga depasesc limitele normalitatii. Cu toate acestea , s-a observat ca , adeseori, cei care tind sa isi incline in scriere literele spre dreapta sunt oameni foarte activi sau grabiti.
Literele inclinate spre dreapta in scrierea de mana indica , de obicei, nevoia de comunicare , dar nu si felul in care se materializeaza aceasta.De exemplu , o astfel de scriere poate transmite ca persoana respectiva isi doreste sa fie prietenoasa , sau manipulativa , ori cordiala , sau bagareata .Ei i-ar place sa controleze oamenii sau sa fie iubitoare ori incurajatoare , pentru a numi numai cateva posibilitati.
Literele drepte , neinclinate , indica , de cele mai multe ori, independenta ori un mare nivel de autocontrol. In acelasi timp , o persoana care scrie astfel tinde sa fie rigida sau metodica.
Scrierea oblica spre stanga este interpretata ca o directionare catre mama sau trecut.In acelasi timp, aceasta orientare a literelor pare a fi specifica mai ales femeilor dar si oamenilor marcati de un dezechilibru in relatia cu parintii.
Literele inclinate spre stanga denota emotivitate si rezervare. Cel ce scrie in aceasta maniera are nevoie sa fie sincer cu el insusi in primul rand si poate fi manat de resentimente atunci cand alti oameni incearca sa il forteze sa se angajeze fata de ei.

Ascendenta sau descendenta scrierii

Atunci cand cineva are tendinta de a scrie cu linii descendente , inseamna ca poate fi influentat de o depresie ori pesimism.

Turnura ascendenta a scrisului indica optimism si nevoia de a progresa.

Marimea scrisului

Scrisul de mana este caracterizat de trei zone orizontale : zona mijlocie, cea superioara si cea inferioara. In medie, scrierea oamenilor cuprinde cate 3 milimetri pentru fiecare zona , ceea ce inseamna o inaltime totala de aproximativ 9 milimetri .Mai mult decat atat , este considerata fi o scriere mare ; mai putin, o scriere mica sau marunta.
Literele mari folosite in scris sunt specifice oamenilor deschisi , extrovertiti .In acest fel, ei dau dovada de incredere in ei insisi , desi acest comportament nu se poate manifesta si in prezenta strainilor.Scrierea cu caractere mari este specifica oamenilor cu o atentie distributiva , avand talentul de a se ocupa de mai multe lucruri deodata.
Scrierea cu litere mici poate semnifica, de obicei, contrariul.Scrisul marunt indica o persoana ganditoare, obisnuita sa reflecteze indelung, ori una cu preocupari intelectuale. In acelasi timp, acest fel de scriere este specific adesea unor oameni care detin un mare nivel de concentrare sau se pot focaliza cu usurinta asupra detaliilor. Ei dau cele mai bune rezultate atunci cand li se da cate o sarcina pe rand, astfel incat sa nu isi risipeasca focalizarea.
Daca scrisul este mic si delicat sau elegant , el indica pe cineva care nu are mare abilitati de comunicare, cu exceptia catorva persoane care ii sunt foarte apropiate. Astfel de oameni nu reusesc , in general, sa se integreze cu usurinta in viata sociala.

Presiunea scrisului

Un scris apasat denota angajare , daruire, devotament si o abordarea serioasa a lumii din jur.Daca scrisul este foarte apasat , inseamna ca persoana respectiva devine foarte inhibata , tensionata sau iritata uneori , putand avea izbucniri temperamentale atunci cand i se pare ca cineva ii aduce critici.Astfel de oameni actioneaza mai intai, si abia dupa aceea (isi) pun intrebari. O scriere foarte apasata este adeseori constata in cazul criminalalilor cu sange rece.
Scrierea putin accentuata , fara o mare presiune asezata pe unealta scrisului , demonstreaza sensibilitate fata de atmosfera inconjuratoare si empatie fata de oameni .Totodata, scrierea fara o mare apasare este specifica persoanelor de sex feminin.
Atunci cand presiunea scrierii este variabila, literele fiind cand apasate, cand foarte usor conturate , este probabila o vitalitate scazuta a persoanei respective.

Zona superioara a scrisului (literele l , t , h , etc.)

Regiunea de sus a scrierii indica ceea ce se gandeste, felul in care se gandeste , ambitiile si idealurile, precum si imaginatia, mandria si parerile etice.
Scrierea ampla , inalta a partii superioare a literelor b, d, f, h,l,t semnifica ambitie si vointa in realizarea obiectivelor.Daca partea superioara a acestor litere este foarte extinsa , asta inseamna ca o persoana are asteptari sau sperante nerealiste cu privire la telurile pe care isi doreste sa le atinga.
In cazul cand zona superioara a literelor b, d, f, h,l,t are o inaltime medie , se presupune ca autorului scrierii ii place sa se gandeasca temeinic la lucrurile din jur si isi foloseste imaginatia intr-un fel foarte creativ.
O zona superioara foarte larga sau lata indica tendinta de a visa si a amplifica in minte idei si aspiratii.
Daca partea superioara a scrisului este mica , acest lucru denota ca persoana respectiva isi pune frau imaginatiei si se concentreaza pe indeplinirea stricta a sarcinii sau activitatii in care este implicata.

Partea inferioara a scrisului (literele f, g, j, p , q , y)

Regiunea de jos a scrierii cuprinde modul de manifestare a lucrurilor si evenimentelor care nu au ajuns inca la cunostiinta celui care scrie.
Buclele sau liniile inferioare ale literelor sunt variate si poarta diverse semnificatii.
O linie inferioara dreapta arata nerabdarea de a finaliza un lucru inceput.
O bucla inferioara semirotunda sugereaza evitarea agresivitatii si confruntarilor.
O bucla inferioara plina , ovala , executata apasat , denota un mare potential energetic , senzualitate sau ambitia de a face bani.
O bucla inferioara plina , trasata fara o mare apasare , indica nevoia sau dorinta de siguranta.
Daca buclele si liniile din partea de jos a literelor sunt diverse si variaza ca forma , cel care scrie se poate simti instabil si nefocalizat emotional ori sentimental.

Spatiile dintre litere

Potrivit grafologiei , spatiile dintre litere reprezinta felul in care te simti atunci cand socializezi , te exprimi in comunicarea vebala sau modul in care te bazezi pe intuitie in relatiile sociale.
Cand literele cuvintelor sunt extrem de conectate una de cealalta , aceasta este tendinta unei persoane cu o gandire foarte logica sau sistematica.
In cazul cand numai unele litere raman nelegate de cele alaturate , se sugereaza ca este vorba despre cineva inzestrat cu intuitie sau un talent artistic.
Atunci cand cea mai mare parte a literelor nu este caracterizata printr-o conectare grafica , este vorba adeseori de un om egocentric.
Spatiile mari dintre litere sugereaza fie dorinta unei persoane de a lasa ca vorbele ei sa capete importanta si sa fie remarcate , fie nevoia ei de a se exterioriza fara constrangeri de nici un fel.Uneori, astfel de oameni evita sa se integreze intr-o colectivitate sau un grup , preferand sa fie singuri.
Spatiile mici dintre litere indica ori o pesoana dinamica , gata sa actioneze , sau dorinta /aspiratia de fi impreuna cu ceilalti , dar oamenii caracterizati de o astfel de scriere pot fi uneori vulgari sau bagareti , mai ales atunci cand scrisul este lipsit de finete.

Spatiul dintre randuri

Mostrele de scriere pentru studiul grafologic trebuie sa fie executate pe foi albe , fara linii orizontale , mai ales in scopul evidentierii spatiului dintre randurile scrise. Adeseori, distanta dintre randuri descrie ceea ce este in mintea celui care scrie.
Spatiile mari intre randuri sugereaza dorinta de a sta deoparte si a privi lucrurile in perspectiva , dar si tendinta de a se incadra intr-o viata ordonata si sistematica.
Distantele mici intre randuri denota ca cel care le-a scris obisnuieste sa se angajeze sau sa se implice profund in actinuile pe care le face , ori ca ii place sa se integreze in grupuri si colectivitati de oameni. Persoanele caracterizate de spatii micii intre randuri si care au un scris mai curand liber in structura pot da tot ce au mai bun in ele atunci cand isi insusesc disciplina de a ramane calme in momentele tensionate.

Marginile paginii

Fiecare margine a colii de hartie pe care se scrie are un inteles aparte.Tendinta de a nu lasa nici un spatiu lateral pe o foaie de hartie indica nazuinta cuiva de a se apropia fara nici o discriminare de oamenii din jur.
Marginea din stanga arata radacinile si inceputurile / familia , sau distanta pe care o mentinem fata de oamenii din preajma noastra.Un mare spatiu rezervat marginii din stanga este adesea specific persoanelor timide sau foarte orgolioase.
Marginea din dreapta semnifica ceilalti oameni si viitorul.
Partea superioara a paginii indica telurile si ambitiile.
Zona inferioara a foii de hartie arata energia , instinctele si simtul practic.
Daca persoana care scrie lasa marginea stanga foarte larga , ea este interesata sa evolueze , sa progreseze sau sa se arunce cu capul inainte in actiune.Daca zona din stanga este ingusta , ea sugereaza prudenta si dorinta de evita implicarea in ceva nou inainte de o pregatire prealabila.
Daca spatiul ramas liber in partea din dreapta a colii de hartie este mare, acest lucru semnifica o oarecare frica de necunoscut.

Zona mijlocie a scrisului (literele a , c , e , i , m ,n , o , r, s , u, v , w)

Regiunea mijlocie a scrisului semnifica rutina cotidiana , comportamentul social , preferintele si lucrurile dezagreabile.
In acelasi timp. partea mediana a scrierii reprezinta egoul sau sinele si indica felul in care se simte si actioneaza cel care scrie in public , sau ce anume il motiveaza social si profesional.
Unii oameni sunt caracterizati de un singur stil de a scrie , in vreme ce altii folosesc o impletire de doua sau mai multe stiluri de scriere. Aceste trasaturi au conotatii pozitive ori negative , in functie de cursivitatea si constanta scrierii.Principalele caracteristici ale scrierii mediane sunt bolta , ghirlanda , stilul unghiular. stilul ondulat si cel tip fir de ghem.

Bolta

Bolta semnifica faptul ca zona mijlocie a scrierii este rotunjita in sus asemeni unei insiruri de arcade. Oamenii cu un astfel de scris pot fi loiali, protectori , independenti , demni de incredere si metodici , dar , din punct de vedere negativ , ei se pot dovedi a fi secretosi, incapatanati si ipocriti .Cea mai importanta caracteristica a lor este solidaritatea de grup impotriva celor din afara.

Ghirlanda

Ghirlanda este asemeni unei bolte inversate .In acest tip de scriere , litere precum m , n , h sunt trasate invers fata de stilul arcada , aratand ca niste cupe sau jgheaburi in care oamenii isi revarsa necazurile sau daruiesc informatii.Astfel de persoane se bucura sa fie de ajutor si le place sa fie implicate in diverse activitati.

Stilul unghiular

O zona mediana unghiulara reprezinta un stil analitic , caracterizat de mai curand de linii ascutite decat de curbe . Cei ce scriu in acest fel stiu cum sa isi exploateze si sa isi puna in valoare cat mai eficient talentele si abilitatile la serviciu, in afaceri ori in proiecte ambitioase.

Firul de ghem

Acest stil de scriere este asemeni unui fir de lana abia descalcit , asteptand parca sa fie impletit intr-un lucru practic.Oamenii caracterizati de acest scris sunt vioi mental si adaptabili , dar pot fi si evazivi ori lipsiti de rabdare. Ei sunt mai curand cei care adera la o actiune, decat cei care o initiaza.Pot fi foarte eficienti in adunarea si sortarea de diverse informatii , din care extrag ceva nou si neasteptat.Tocmai de aceea, ei se multumesc sa observe si ajung sa ia o decizie la momentul oportun.

Stilul ondulat

Stilul de scriere ondulat este un amalgam al celorlalte forme de scriere si este specific , de obicei, oamenilor capabili si maturi din punct de vedere mental.In acest fel, ei demonstreaza ca sunt apti sa faca fata unor diversitati de probleme, gratie adaptabilitatii si resurselor lor intelectuale.

Ritmul scrierii

Atunci cand cineva scrie nestavilit , spontan , fara a intreruperi , se presupune ca este caracterizat de ambitie, activism , neastampar , nerabdare si agilitate a gandirii.
Pauzele evidente din timpul scrisului indica inflexibilitate , prudenta , lentoare , planificare si tendinta de a intinde capcane celorlalti.

Aceste trasaturi si interpretari ale scrisului pot constitui un mic dar util ghid despre comportamentul oamenilor si despre felul in care interactioneaza acestia in societate. Totodata , ai ocazia de a iti analiza scrisul tau de mana si de a descoperi noi lucruri despre tine sau de a-ti confirma niste incertitudini legate de personalitatea ta. In acest fel, poti verifica cat de eficiente sunt aceste simple indicii grafologice in relevarea caracterului unei persoane.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Semnatura iti dezvaluie personalitatea

Numele , o pecete a destinului ?

Forma mainii si personalitatea | Ghicitul in palma (1)
Scrisul iti releva personalitatea | Grafologia ca stiinta si arta Scrisul iti releva personalitatea | Grafologia ca stiinta si arta Reviewed by Diana Popescu on martie 26, 2011 Rating: 5

16 comentarii:

  1. interesant
    am invatat sa citesc oamenii dupa scrisul lor
    merci

    RăspundețiȘtergere
  2. Oaw. Am învățat ceva din articolul ăsta: că am încredere în mine :)). De obicei scriu mai mare și mai lăbărțat, deeeeci, e de bine :D

    RăspundețiȘtergere
  3. stiam ca scrisul de mana ne releva personalitatea, dar nu stiam atat de multe desprea asta. Oricum iti multumesc pentru informatii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici nu stiam aceste amanunte picante pe care le poti descoperii cu ajutorul scrisului. Se pare ca personalitatea se reflecta in tot ceea ce facem.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am aflat multe...dar nu totul e corect....eu am un scris ba inclinat intr-o parte ba in alta...multi zic cai foarte rau....Vreau sa-mi schimb scrisul dar nu se primeshte.....Cretka ashai dat:d

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiam ca sunt o persoana, puternica,independenta, dar uneori simteam ca ma clatin. Acum stiu clar ca nu m-am inselat: sunt o persoana deosebita,iar norii din viata noastra nu vor lipsi. Aveti incredere in voi, pentru ca instinctul e cel mai bun prieten.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce dobitoci sunteti...dar sunteti si ratati

    RăspundețiȘtergere
  8. Uneori e bine sa-ti amintesti de ce esti diferit de ceilalti..

    RăspundețiȘtergere
  9. Grafologia este o pseudoștiința ! E o rușine ca un psiholog sa aibă asa îndeletniciri ! Scrisul se învață si se reînvață pe cand trasaturile de personalitate sunt stabile in timp ! Grafologia nu are nicio baza științifică ! Se bazeaza pe niste supozitii care sunt aproape imposibil de testat. Domnul profesor Daniel David chiar a vorbit serios când a zis ca sunt psihologi care practica ,din păcate, asemenea pseudoștiințe.

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, grafologia este o adevarata stiinta!




    RăspundețiȘtergere
  11. GIGI:
    Pe vremuri acordam o mare atentie scrisului celor pe care ii angajam.Analiza nu o facem stiintific, observam daca stie sa scrie sau nu la general, daca stie sa faca literele sau nu, daca se intelege ce scrie, cum se organizeaza in pagina, spatiul de indosariere daca este si cat este, daca raspunde la intrebari sau le ocoleste etc.Toate cumulate duceau la o notare prin care facem diferenta intre candidati.Nu retin sa fi avut deceptii privind aprecierea celor angajati.A fost mai devreme un comentariu critic din care retin argumentul ca scrierea se invata iar personalitatea ramane aceiasi nu se schimba dupa cum se formeaza scrisul, cum combateti acest argument?

    RăspundețiȘtergere
  12. grafologia si grafopsihologia e una si aceeasi?

    RăspundețiȘtergere
  13. Pe aici sunt oameni cu inteligenta si intuitie genetica foarte buna insa se gasesc si ,,destepti,, sau,, destepte,,care sa comenteze-pt.orice eventualitate va spun ca ar fi bine sa nu blamati grafologia si mai ales sa nu o numiti pseudostiinta-eu am facut un studiu experimental iar rezultatele au fost uimitoare-cat despre blazatii care habar nu au de ce poate insemna grafologia ,eu zic sa va intoarceti la lucruri conforme cu voi,e prea mult pt puterea voastra:-)

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna Diane!as vrea sa discutam pe tema aceasta,am niste ipoteze pe care le-am putea diseca-ce spui?

    RăspundețiȘtergere
  15. Sunt interesante aceste informatii, in majoritate ma caracterizeaza cele citite :) La ora de romana l-am auzit pe domnul profesor spunand cate un lucru despre cei ai caror scris i se parea interesant, deci am devenit curioasa :) Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  16. Hi! I tend to spell the same letter in different ways espacially letters "s" and "r",this happens involuntarily, as a given and also my slant variates. What does that mean? Please, answer me!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.