Easter | Paștele în Anglia - Tradiții și obiceiuri


În limba engleză, Paştelese numește Easter, un cuvânt derivat din termenul "eastre" sau "eostre" în engleza veche, apărut înainte de anul 899 d.Chr.

Se pare că acest nume se referă la "Easter-Monath", luna aprilie din calendarul germanic, a cărei denumire provine din numele zeiţei Eostre, din păgânismul anglo-saxon.
În vremuri străvechi, Eostre era sărbătorită cu prilejul echinocțiului de primăvară, în jurul datei de 21 martie, ea având drept animal favorit iepurele, oul fiind în acele timpuri un simbol sacru al vieţii renăscute pe pământ.
Paştele era cunoscut drept Pasch, Pesse, Pasg , Paşte ori Pace, însă Easter a rămas termenul consacrat pentru ziua Învierii Domnului, în limbajele celtice.

obiceiuri Paste Anglia

În zilele noastre, sărbătoarea de Paşti este anticipată de postul început în Miercurea cenuşii, Ash Wednesday, având o durată de 40 de zile.
Faţă de Crăciun, Paştele este celebrat într-o manieră mai puţin exuberantă, printr-o atitudine mai apropiată de credinţa creştină, de obicei, în mijlocul familiei, mai ales în zonele rurale
.
Paștele în Franța - Tradiții și obiceiuri


Sărbătorile Paştelui în Anglia 


  • Palm Sunday- Duminica frunzelor de palmier 
Cu o săptămâna înainte de Paşti, se celebrează Duminică frunzelor de palmier, Palm Sunday, o zi echivalentă Floriilor din România.
Numele acestei sărbători îşi are originea în vremurile Imperiului roman, când se obişnuia a întâmpina orice personaj regal prin fluturarea unor frunze de palmier de către mulţimea adunată pe marginea străzilor.
Potrivit legendei, Iisus a intrat în Ierusalim în Duminică palmierilor, iar oamenii L-au onorat asternandu-I un covor de frunze de palmier în drumul Sau şi agitând fiecare dintre ei o astfel de frunză .
Chiar şi în prezent, englezii participă la parade de Ziua palmierilor purtând în mâini frunze ale acestui arbore exotic.
Adeseori, frunzele de palmier sunt folosite pentru împletirea unor ghirlande şi a unor aranjamente în formă de cruce, ce sunt folosite pentru decorarea bisericilor.

Paștele în Italia - Tradiții și obiceiuri


  • Dansul lui Morris 
În multe regiuni ale Angliei, trupe de dansatori profesionişti execută dansul lui Morris cu ocazia fiecărei duminici de Paşti. Alcătuit din figuri coregrafice specifice, dansul lui Morris include accesorii precum beţe, săbii, batiste şi clopoţei.
De multe ori, unul sau doi dansatori execută paşii consacraţi în preajma sau în jurul a două pipe aşezate în cruce. Acest ritual tradiţional are scopul de a alunga spiritele iernii, iar interpreţii obişnuiesc să poarte magnifici pantaloni scurţi albi, pantaloni negri, eşarfe roşii, panglici verzi şi roşii, pălării de paie şi au în mâini o mulţime de flori şi flamuri.



  • Paştele în satele englezeşti: Madonna's Lily, Easter's Bonnets, Easter Bunny 
Zona rurală englezească, învăluită într-un farmec şi un tradiţionalism aparte, oferă străinilor cu ocazia Paştelui o serie de obiceiuri adânc înrădăcinate pe aceste meleaguri.
Celebrarea Învierii Lui Cristos găseşte bisericile împodobite cu flori proaspete şi străzile învăluite în aroma îmbietoare a fripturii de iepure şi miel, amestecată cu mireasma dulce de marţipan.
Locaşurile de cult sunt decorate mai ales cu crini albi sau "crinii Fecioarei ", Madonna's Lily or Easter's Lily, simboluri consacrate ale purităţii.
Femeile şi copii care merg la slujba Paştelui poartă de multe ori tradiţionalele Easter Bonnets, pălării de Paşti, împodobite cu o multitudine de flori.

Potrivit unui ritual străvechi, se organizează pentru copii vânători de ouă, ascunse meşteşugit în grădini de către Iepuraşul de Paşti, Easter Bunny. În unele localităţi , în ziua de "Marţea Iertării", Shrove Tuesday, ultima zi înaintea postului de Paşte, se organizează întreceri de alergare cu cratiţe pline cu clătite. În orăşelul Olney, astfel de competiții au loc de circa 500 de ani.



  • Cărţile poştale, iepuraşul şi ouăle de Paşti 

Trimiterea felicitărilor de Paşti este un obicei relativ recent în Anglia, introdus în perioada reginei Victoria de către un papetar care a avut ideea strălucită de a crea o carte poştală de sezon înfăţişând un iepure, un animal purtând deja simbolismul primăverii şi Paştelui.

Iepuraşul de Paşti este o reprezentare a fertilităţii şi renaşterii naturii încă din perioada păgânismului.
Asocierea Paştelui cu iepuraşul a apărut mult mai târziu, avându-şi originea în folclorul german din secolul XVI , atunci când copiilor li se promitea că dacă vor fi cuminţi, iepuraşul le va dărui ouă cu ocazia sărbătorii învierii Domnului.

Ouăle sunt cu desăvârşire interzise a fi mâncate în perioada Postului, iar cu prilejul Paştelui sunt colorate în tonalităţi strălucitoare, simbolizând paleta cromatică a primăverii.
Creştinii credincioşi vopseau oule în roşu, o culoare simbolizând sângele vărsat de Iisus şi le dăruiau copiilor, încredinţaţi că, în acest fel, aceştia vor fi feriţi de ghinioane în decursul întregului an.
Desigur, în zilele noastre, ouăle preferate de copii în sezonul Paştelui sunt cele de ciocolată.

  • Mâncăruri tradiţionale englezeşti de Paşti 
Bucătăria englezească are pregătite câteva reţete specifice în celebrarea învierii lui Cristos, friptura de miel,.lamb steak, fiind de departe felul favorit pentru Duminică de Paşti.
Un deşert tradiţional este tortul Simnel, Simnel Cake, un fel de prăjitură ce era dăruită iniţial mamelor cu prilejul Duminicii mamelor, Mothering Sunday, decorată cu 11 bomboane sferice de marţipan ce reprezentau cei 11 discipoli credincioşi ai lui Iisus.
Chiflele sau checurile fierbinţi ornamentate cu o cruce, Hot Cross Buns, simbolizează crucea pe care a fost răstignit Iisus şi sunt mâncate, potrivit tradiţiei în Vinerea Mare, ziua aniversării morţii Domnului.
Se pare, totuşi, că aceste prăjiturele provin încă de pe vremea saxonilor, chifla reprezentând Luna , iar crucea cele patru pătrare ale acesteia.
Conform unei superstiţii, checurile cu cruce se pot menţine timp de un an fără a fi atinse de mucegai. Astfel de chifle, întărite cu vremea, erau folosite drept talismane de protecţie a caselor faţă de incendii, ele fiind luate şi de marinari atunci când plecau în curse, pentru a fi apăraţi de naufragii.

Copyright © diane.ro. 2011

Easter | Paștele în Anglia - Tradiții și obiceiuri  Easter | Paștele în Anglia - Tradiții și obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on aprilie 12, 2011 Rating: 5

21 de comentarii:

  1. Foarte interesante traditiile engleze. Din pacate romanii se inspira din traditiile si le importa, renuntand la traditiile autohtone.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte frumos mie mi-a trebuit la scoala shi de asta am intrat dar oricum este foarte interesant

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu tot pentru asta am intrat si adevarat sunt frumoase traditiile

      Ștergere
  3. Interesant articol, mersi:)

    RăspundețiȘtergere
  4. cool pagina imi place e mist-o cititi-o si nu veti regreta

    RăspundețiȘtergere
  5. Este foarte frumos acest articol si iti multumesc foarte mult deoarece articolul acesta m-a ajutat foarte mult la un proiect care trebuie s ail prezint la scoala.

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte frumosss n-am mai intalnit asa pagina:* ms foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place aceasta pagina...am avut de scris o compunere in engleza despre traditiile Angliei ...si acest site m-a ajutat foarte mult...Thank you!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. msc mult ...imi trbuiau aceste informatii pentru o tema la engleza ......

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-a dat doamna invatatoare de facut o compunere despre pastele in anglia si obiceiurile...etc. Si acest site este potrivit! :X:*

    RăspundețiȘtergere
  10. ms mult m-a ajuta la scoala :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte interesant . Imi trebuia la scoala si e chiar ce am nevoie!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Este foarte bun acest blog pe mine ma ajutat la proiectul la engleza despre Paste. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  13. Mersi de ajutor aveam de facut un proect la engleza despre pasti si nu stiam ce sa fac pana am dat de tine :))))

    RăspundețiȘtergere
  14. Super articol , e chiar foarte interesant :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.