Numele Lucretia - Semnificatie si origine

Semnificatia si originea numelui Lucretia nu sunt foarte limpezi. Am investigat acest lucru pentru a-mi implini  promisiunea fata de o prietena cumva oripilata de faptul ca poarta acest prenume si care prefera, in schimb, sa i se spuna Dana. Multe autoritati in domeniu nu se pot pronunta cu fermitate in aceasta privinta, unele fiind de parere ca numele Lucretia provine din latina si inseamna "castig," "profit," "bogatie" sau "succes," iar altele crezand ca este de origine etrusca, cu o semnificatie de mult pierduta.

"Lucretia," pictura de Rembrandt

Intr-o legenda romana, Lucretia, virtuoasa sotie a lui Lucius Tarquinius Collatinus, a fost violata de Sextus Tarquinius, fiul de atunci al imparatului Romei. Dupa acest pangarire, ea a trimis dupa sotul si tatal ei, dar acestia nu au putut-o consola, asa ca, in cele din urma, Lucretia s-a sinucis. Acest scandal a dus la caderea imparatului. Legenda Lucretiei a fost rescrisa de William Shakespeare.

Sfanta Lucretia, fecioara mucenita din Spania, a fost ucisa in vremea persecutiile romane impotriva crestinilor in anul 306. Ea este sarbatorita in traditia bisericii catolice pe 22 noiembrie.

Cea mai cunoscuta purtatoare a acestui nume a fost, desigur, "infama" Lucretia Borgia (1480–1519). Istoricii moderni cred ca ea a ramas pe nedrept in memoria omenirii drept o criminala si o adultera, acest lucru intamplandu-se mai curand din pricina cartii lui Victor Hugo "Lercréce Borgia" si a operei lui Gaetano Donizetti "Lucrezia Borgia." Intr-o biografie bazata pe documente originale si corespondenta acesteia, scrisa de Ferdinand Gregorovius, Lucretia Borgia este portretizata drept o femeie sfanta, religioasa, fermecatoare si modesta, faptele rele puse pe seama ei apartinand de fapt tatalui si fratelui Lucretiei Borgia (Cesare Borgia).

Potrivit numerologiei, persoanele purtand numele de Lucretia se straduiesc sa atinga un inalt ideal; ele sunt foarte hotarate, motivate, pricepute in manuirea banilor, si reusesc sa ajunga adeseori la un echilibru intre lumea spirituala si cea materiala.

Cantece incluazand numele Lucretia:  “Lucretia MacEvil” de Blood, Sweat & Tears, “Lucretia My Reflection” de The Sisters of Mercy, si  “Lucretia” by Megadeath.
Lucretia Tox este numele unui personaj din romanul lui  Charles Dickens "Dombey si fiul," precum si cel al unuia (matusa lui Sirius) din seria de romane dedicate lui Harry Potter.

In varianta sa masculina, acest nume a fost purtat de Titus Lucretius Carus (vezi "De rerum natura") , poet si filzof roman, precum si de Lucretiu Patrascanu, om politic roman, membru al conducerii PCR.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

De ce femeile poarta numele de familie al sotului?

Superstitii despre nume, prenume, denumiri

SEMNIFICATIA SI ORIGINEA NUMELUI. DICTIONAR DE PRENUME DE LA A LA Z 
Numele Lucretia - Semnificatie si origine Numele Lucretia - Semnificatie si origine Reviewed by Diana Popescu on mai 24, 2014 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Pacat ca doamnei nu-i place numele "Lucretia', eu gasesc ca avand o sonoritate frumoasa. Deal;tfel unul din baietii mei poarta numele Lucretiu, nu am o explicatie pentru aceasta optiune, poate numele filosofului a fost decisiv, dar si faptul ca e o raritate(pana acum nu am cunoscut - si aceasta, virtual - decat o persoana cu numele acesta). Imi place cum scrieti. Intr-adevar, Lucretia Borgia, e "reabilitata" de multi istorici contemporani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un nume foarte frumos dar putin folosit in zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.