8 carti care trebuie sa fie citite de orice persoana inteligenta de pe planeta

In decembrie 2011, faimosul astrofizician si specialist in comunicare stiintifica Neil deGrasse Tyson a raspuns unei serii de intrebari in cadrul rubricii Reddit, "Ask Me Anything" (Intreaba-ma orice). Unul din cititori l-a intrebat: "Ce carti trebuie sa fie citite de fiecare persoana inteligenta de pe planeta?"
Neil deGrasse Tyson
Neil deGrasse Tyson nu a putut trece cu vederea operele unor scriitori importanti, precum Lev Tolstoi, Alan Turing, Brian Eno, David Bowie, Stewart Brand, si Carl Sagan, insa a s-a rezumat, in cele din urma, la numai 8 carti esentiale, fiecare din ele insotita de un scurt, acid si spiritual comentariu despre "felul in care continutul cartii a influentat comportamentul oamenilor care au dat forma lumii occidentale."

8 carti care trebuie sa fie citite de orice persoana inteligenta de pe planeta:

- Biblia, pentru a invata ca este mai usor sa fie spus de altii ceea ce sa gandesti si sa crezi decat sa concepi asta de unul singur.

- Sistemul lumii, de Isac Newton, pentru a descoperi ca universul este un loc cogniscibil.

-  Originea speciilor, de Charles Darwin, pentru a invata despre inrudirea noastra cu alte forme de viata de pe pamant.

- Calatoriile lui Gulliver, de Jonathan Swift, pentru a afla, printre alte lectii satirice, ca, in cea mai mare parte a timpului, fiintele umane sunt "yahooi" (in aceasta carte, asa-zisii yahooi/iahui, sunt o rasa de creaturi avand forma si toate viciile oamenilor).

- Epoca ratiunii, de Thomas Paine, pentru a deslusi cum puterea gandului rational este sursa primara a libertatii in lume.

- Avutia natiunilor, de Adam Smith, pentru a invata ca ceea ce numim capitalism este o economie a lacomiei, o forta a naturii in ea insasi.

- Arta razboiului, de Sun Tzu, pentru a ne releva ca actul de a ne ucide semenii poate fi ridicat la rangul de arta.

- Printul de Machiavelli, pentru a intelege ca oamenii lipsiti de putere vor face tot ce pot pentru a o obtine, si ca oamenii la putere vor face tot ce pot pentru a o pastra.


Articole asemanatoare in blogul Dianei:

Ce carti ar fi trebuit sa citesti potrivit lui Tolstoi

Cum s-ar numi cartile celebre daca ar fi articole pe un site

Topul cartilor pe care oamenii mint ca le-au citit
8 carti care trebuie sa fie citite de orice persoana inteligenta de pe planeta 8 carti care trebuie sa fie citite de orice persoana inteligenta de pe planeta Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 02, 2015 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Sunt de parere ca, indiferent daca cineva este ateu sau nu, Biblia ramane o lectura importanta in descifrarea istoriei si traditiilor noastre.

    RăspundețiȘtergere
  2. LOCURI DE MUNCA SIGURE SI LA INDEMANA ORICUI!Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim detalii dupa ce trimiteti textul „INFO” la adresa de email: simionteodor_PH@clicknet.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai mare dreptate:3 si articolul tau m a pus pe ganduri :-? am sa le citesc si eu :-?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.